Topul opţionalelor şcolare. Care este rolul orelor în plus alese de părinţi sau de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dansurile apar tot mai des ca discipline opţionale în oferta şcolilor, la clasele mici în special FOTO: arhiva Adevărul
Dansurile apar tot mai des ca discipline opţionale în oferta şcolilor, la clasele mici în special FOTO: arhiva Adevărul

Uneori părinţii sunt de părere că programa şcolară este prea încărcată, alteori decid, la sugestia profesorilor, ca elevii să studieze şi opţional anumite discipline, chiar peste numărul de ore obligatorii.

Orele în care se studiază, opţional, în şcoală anumite discipline diferă ca număr de la un ciclu de învăţământ la altul, dar şi de la o specializare la alta, când vorbim, de exemplu, de liceu. Opţionalele le aleg, teoretic, părinţii, la clasele mici, sau/şi elevii, la clasele de gimnaziu şi de liceu, din oferta pusă la dispoziţie de şcoală. La clasele primare, de obicei părinţilor li se dă de ales din mai multe variante pe care le are şcoala şi decizia ar trebui să le aparţină. Elevii de şcoală primară pot studia anumite discipline opţional până la două ore săptămâna. La gimnaziu orele în care se studiază opţional anumite discipline pot fi până la patru, una este însă obligatorie. Lucrurile se schimbă la liceu, unde numărul de ore se alocă diferit în funcţie de filieră, de specializare etc.

Ce aleg părinţii prichindeilor

Disciplinele care se studiază opţional, cele cuprinse în lista Ministerului Educaţiei, dar şi altele propuse şi avizate la nivelul şcolii, fac parte din trei mari categorii: disciplină nouă (necuprinsă în trunchiul comun); disciplină de tip-aprofundare – acestea sunt alese în general atunci când profesorul consideră că anumiţi copii au nevoie de mai multe ore pentru a studia o anumită materie; disciplină tip extindere, propusă în general la clasele cu un nivel foarte ridicat, unde de obicei se depăşeşte programa.

Dintr-o statistică aproximativă, la nivelul judeţului Olt, de exemplu, la clasele primare, spune inspectorul şcolar pentru învăţământul primar Mirela Paraschiv, pe primul loc se situează Educaţia pentru sănătate, propusă celor mici sub diverse titulaturi. Locul II şi-l împart matematica distractivă şi limbile străine, intens solicitate de părinţi, mai ales atunci când e vorba de discipline noi (dacă la clasă se studiază, de exemplu, limba engleză ca prima limbă străină, solicită, de obicei, limba germană opţional).

Orele opţionale care încurajează lectura sunt şi acestea în top 5, spune  inspectorul Mirela Paraschiv, iar mai jos încep să apară şi discipline care să le dezvolte celor mici dexteritatea sau creativitatea în domeniul artelor plastic. În ultimii ani, foarte des apar în oferta şcolilor dansurile, de toate tipurile, inclusiv dansurile populare.

„Se aleg în funcţie de nivelul clasei, de conţinutul din programa şcolară şi de obiectivele pe care şi le fixează profesorii. Regula este ca aceste discipline opţionale să nu reia programa şcolară“, a spus Paraschiv.

La clasele mai mari profesorii au un cuvânt în plus de spus şi orele opţionale înseamnă fie studierea unei discipline noi, fie  studierea la un alt nivel a celor pe care deja le au în program. „În liceu, spre exemplu, fiica mea studia oţional informatica, fizica şi matematica. Ajungea la opt ore de informatică pe săptămână“, mai spune inspectorul şcolar.

La clasele mici propunerile rămân cele mai variate, de la limbi străine studiate prin metode interactive, diferite de cele din programă, până la, de exemplu, educaţie financiară sau bune maniere. Acestea le sunt predate, cel mai des, de chiar profesorii clasei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite