Bolile cu care ne întoarcem din concediu. Ce complicaţii grave generează lipsa de igienă din hoteluri şi pensiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vacanţa se poate complica dacă facem alegeri neinspirate FOTO: arhiva Adevărul
Vacanţa se poate complica dacă facem alegeri neinspirate FOTO: arhiva Adevărul

Concediul se dovedeşte uneori o experienţă neplăcută, din cauza bolilor care pot fi contactate din neatenţie. În topul complicaţiilor medicale se numără afecţiuni suprinzătoare.

Despre cele mai frecvente boli contactate în concediu, am discutat cu medicul de familie Viorel Dumitrescu.

Printre cele mai frecvente „amintiri“ nedorite din vacanţă se numără scabia sau râia. Condiţiile hoteliere sunt responsabile de acest aspect, de aceea ar fi potrivit să nu facem economii în primul rând în privinţa acestora şi, pentru un preţ mic, să ne mulţumim cu orice.

La persoanele care au mai suferit de această afecţiune simptomele apar chiar după 2-3 zile. Pentru cei care contactează boala pentru prima data poate dura chiar şi o lună până când apar roşeaţa şi mâncărimile mai întâi, îndeosebi între degete, dar care se pot extinde la nivelul întregului organism, mai puţin zona feţei, ne explică medicul.

Pediculoza poate fi de asemenea un „suvenir“ nedorit. La persoanele care s-au mai confruntat cu păduchii de cap simptomele apar chiar şi după o săptămână, în timp ce pacienţii care se confruntă pentru prima dată cu această problemă le vor observa la un interval dublu de timp. Simptomele principale sunt mâncărimile şi mici puncte roşii la nivelul pielii capului. Atât pediculoza, cât şi scabia, deşi nu sunt boli foarte-foarte grave, sunt foarte contagioase, iar tratamentul trebuie făcut de întreaga familie. În cazul scabiei, rufele pe care le-am folosit trebuie foarte bine deinfectate, spălate la temperaturi foarte înalte şi călcate la fel.

7 boli transmise de căpuşe

Căpuşele sunt un alt pericol în vacanţă, pe lângă temuta boală Lime putând transmite şi alte boli. Şapte, mai precis, unele dintre ele grave, altele, mai puţin grave. Pentru a micşora acest risc ar fi bine ca la ieşirile în aer liber să alegem haine adecvate, în culori deschise, astfel încât să putem repera repede insecta. După fiecare plimbare, medicul ne recomandă să scuturăm bine hainele şi să observăm cu atenţie dacă vreunul dintre membrii familiei a fost înţepat de căpuşă. Dacă acest lucru s-a întâmplat, este bine să ştim că timp de 48 de ore pericolul de infectare este mai redus. În tot acest timp putem interveni pentru a scoate căpuşa, cel mai uşor folosindu-ne de o pensetă. Ce nicidecum nu trebuie să facem este să strivim căpuşa, riscul de infecţie crescând. De asemenea, mai spune medicul, nu trebuie să aplicăm diverse substanţe la locul înţepăturii. De regulă, după o înţepătură de căpuşă, dacă medicul consideră că situaţia o impune, se recomandă un antibiotic, tetraciclinele fiind preferate.

Bolile bacteriene sunt şi acestea adevărate pericole. Un râu curat de munte poate ascunde mai multe pericole decât ne închipuim. Leptospirozele, cauzate de bacteriile pe care le conţin dejecţiile diverselor animale, sunt principalul pericol, poarta de intrare în organism fiind diverse plăgi sau leziuni cutanate pe care le putem avea sau chiar mucoasele. Din acest motiv, recomandă medicul, dacă avem leziuni la nivelul pielii trebuie să evităm să intrăm în râuri.

Banalul hrănit al porumbeilor se poate transforma de asemenea într-o aventură nedorită, porumbeii dezvoltând afecţiuni specifice care pot fi foarte uşor transmise omului. Copiii, bucuroşi de fiecare dată să atingă păsările, sunt mai expuşi. Şi contactul cu alte animale necunoscute poate fi un pericol.

Ciupercile sunt un alt pericol, dând afecţiuni de care scăpăm greu. În piscinele care nu sunt foarte bine dezinfectate suntem mai expuşi, dintre afecţiuni foarte frecventă fiind conjunctivita de piscină, care poate fi bacteriană, adesea, sau virală – mai rar.

Alimentaţia poate fi o altă sursă de probleme, foarte mulţi pacienţi având de tras în această vară, după concediu, din cauza afecţiunilor cauzate de nerespectarea regulilor de igienă în unităţile de alimentaţie publică, salmonelozele fiind foarte frecvente. De asemenea, hepatita A este o altă afecţiune pe care o putem contracta din aceleaşi motive, de aceea este potrivit să fim atenţi la detalii şi să refuzăm o veselă murdară sau să ocolim localurile în care servesc chelneri la care observăm unghii mari, neîngrijite, leziuni cutanate etc.

Ţânţarii sunt şi aceştia un pericol, de aceea n-ar trebui să uităm când ne facem bagajul de produsele care-i ţin la distanţă, care fie pot fi aplicate pe piele sau pe haine, pentru spaţiile deschise, fie pot fi folosite în cameră.

Din vacanţă mai putem aduce, în bagaje, nesuferitele ploşniţe, care, deşi nu provoacă boli foarte grave, ne pot lăsa pe piele urme persistente vreme îndelungată şi de care, în plus, vom reuşi să scăpăm foarte greu.

Pentru a ne feri de o parte din pericolele expuse aici, dar şi de altele, o consultare cu medicul de familie, înainte de plecarea în concediu, este absolut necesară. El ne va spune cel mai bine ce avem de făcut, în funcţie de zona în care urmează să mergem fiind uneori nevoie chiar de vaccinuri sau medicamentaţie specifică. Trusa de urgenţă, cu atât mai mult atunci când plecăm însoţiţi de copii în vacanţă, este o necesitate. Din aceasta nu trebuie să lipsească, în primul rând, dezinfectantele,  antihistaminicele, pentru a preveni alergiile, medicamente antidiareice, sărurile de rehidratare, necesare după episoade diareice, antitermicele, în caz de febră etc.

CITIŢI ŞI: 

Cum alegem o piscină care să nu ne pună sănătatea în pericol. Manevra preventivă care reduce cu 50% riscul de conjunctivită

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite