Top 5 afecţiuni care se manifestă iarna. Unele pot fi mortale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi pot fi întâlnite şi în alte anotimpuri, sezonul rece le este propice, motiv pentru care trebuie să ne luăm măsuri de precauţie şi să acţionăm în sensul evitării acestor afecţiuni şi creşterii imunităţii pentru a putea trece mai uşor peste ele, dacă, totuşi, le-am dobândit.

1- Rinofaringita, sau guturaiul comun, este cea mai răspândită afecţiune în sezonul rece. În general evoluează fără complicaţii, deşi la persoanele în vârstă, sau la pacienţii cu imunitate scăzută, se poate complica, apărând pneumonia, laringo-traheita. „Pot să mai apară rinita cronică, poate interveni declanşarea unei crize de astm. Poate evolua, de asemenea, tratată sau nu, către otită“, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu.

Principala preocupare, în cazul guturaiului, trebuie să fie dezobstrucţia căilor respiratorii superioare. Se pot administra antiinflamatorii, se va combate febra, iar în cazul unor secreţii abundente, se mai recomandă aerosoli cu apă sărată. Persoanele afectate trebuie să evite frigul şi contactul cu alte persoane bolnave, pe afecţiunea deja instalată putându-se suprapune o alta, hidratarea fiind de asemenea de mare importanţă.

2- Laringo-traheita – poate debuta direct cu laringită, o afecţiune mai periculoasă decât rinofaringita, şi apare, cel mai adesea, tot din cauze virale. În cazul laringo-traheitei intervine componenta alergică, determinând inflamarea laringelului şi a traheei.  Se poate complica cu laringita acută, care produce insuficienţa respiratorie. În cazuri grave este nevoie de intervenţie imediată de specialitate, putând surveni, în lipsa tratamentului, chiar decesul.

3- Bronşiolita – o afecţiune care afectează în mai mare măsură copiii, are şi aceasta o component alergică, putând determina crize de astm şi insuficienţă respiratorie. „Este mai rară, dar mai periculoasă, trebuie urmărită cu mare atenţie“, spune medicul. Insuficienţa respiratorie poate determina şi insuficienţa cardio-respiratorie. Devine obligatorie combaterea spasmului bronşiolelor (cu aerosoli, produse cortizonice, adrenalină), spune medicul, în funcţie de severitatea insuficienţei respiratorii şi în funcţie de terenul pe care se manifestă luându-se decizia ca afecţiunea să fie tratată acasă sau într-o unitate spitalicească.

4- Gripa - este tot o afecţiune virală, cea mai periculoasă fiind aşa-numita „gripă porcină“.Dacă este tratată la timp şi acţionează în cazul unui organism pregătit să lupte cu orice inamic, gripa va fi un episod trecător.
„Gripa durează trei săptămâni şi este însoţită de alterarea stării generale, febră, dureri musculare, simptome comune cu guturaiul obişnuit. După care pot să apară complicaţii pulmonare, în general în cazul gripei porcine este afectare pulmonară, cu pneumonie virală destul de frecventă. Alte complicaţii sunt la nivel cardio-vascular, mergând până la miocardită (afectarea muşchiului cardiac) şi poate fi mortală. Tratamentul profilactic, pe care mai nimeni nu-l practică, este vaccinarea. Vaccinul are în componenţă antigeni pentru prevenirea gripei obişnuite A1 şi a altor trei-patru tulpini de gripă, între care a gripei procine, AH1N3. De obicei gripa obişnuită la pacienţii fără risc se tratează acasă, evoluţia este  spre vindecare în timp de trei săptămâni. Se face vitamino-terapie, se hidratează bine pacientul şi se dau antivirale, de tip Tamiflu sau Isoprynusine“, spune medicul Viorel Dumitrescu.

În momentul apariţiei complicaţiilor - pacientul respiră mai greu, apare senzaţia de moarte iminentă – se impun internarea, izolarea, şi se începe tratamentul endovenos. Mortalitatea în cazul gripei „porcine“ este mare, 4-5%, în cazul pacienţilor cu boli asociate.

5 – Meningo-encefalitele – sunt afecţiuni preponderant virale, dar pot fi şi bacteriene. Colectivităţile mai aglomerate în sezonul rece, contactul mai strâns, duc la răspândirea lor. Acest tip de afecţiune, spune medical, se grefează pe mucoase anterior afectate (pacienţi cu rinofaringite şi alte afecţiuni virale anterioare) şi pe terenul unui sistem imunitar slăbit. Evoluţia este rapidă şi gravă. Deşi în lume există soluţii pentru prevenirea acestor afecţiuni (vaccinul meningococic şi pneumococic), în România este disponibil, deocamdată, doar cel pneumococic, pentru care doritorii trebuie să scoată bani din buzunar (deşi de ani de zile se vorbeşte de introducerea lui în schema obligatorie de vaccinare a copiilor).
Sezonul rece mai favorizează apariţia infecţiilor urinare, dar şi a degerăturilor, afecţiuni care se pot complica rapid.

CITIŢI ŞI: 

Ce analize ar trebui să facem anual pentru a fi siguri că suntem bine. Testul care semnalează cancerul de colon

Cât de necesară este mamografia şi cât de des ar trebui făcută: „Cancerul nu doare, să nu ne aşteptăm la astfel de simptome“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite