Teste suplimentare şi raportări către minister în urma scandalului dezinfectanţilor. Director medical: „Problema este că noi avem pe anumite produse stoc zero“

Teste suplimentare şi raportări către minister în urma scandalului dezinfectanţilor. Director medical: „Problema este că noi avem pe anumite produse stoc zero“

Bună parte dintre produsele livrate de firma vizată s-au epuizat la SJU Slatina FOTO Alina Mitran

Toate spitalele care lucrează cu produse ale Hexi Pharma, firma vizată de ancheta jurnalistică a echipei de la Gazeta Sporturilor, care a determinat reacţii ale instituţiilor statului, au de făcut în următoarea perioadă şi de raportat rezultatele testelor de sanitaţe către minister. Vizate sunt doar produsele firmei amintite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina are aproape jumătate din produsele dezinfectante folosite în unitate de la firma verificată acum, care se presupune că pentru anumite produse a folosit reţete cu o concentraţie mai mică de biocid decât cea înscrisă pe etichetă.

Spitalul slătinean cumpără dezinfectanţi de suprafeţe, de instrumentar, dezinfectant pentru tegumente etc., produse avizate, problema sesizată de reprezentanţii spitalelor încă de la debutul scandalului fiind  aceea a lipsei testelor. „Nu ne-am gândit niciodată că există doar un control al documentelor. Este ca şi cum ai solicita, ca medic, o ranitidină din farmacia spitalului, cu o anumită concentraţie, şi  ţi-ai pune problema dacă are concentraţia înscrisă pe ambalaj. Nu faci acest lucru, pentru că ai un produs avizat de organele competente“, declara, săptămâna trecută, directorul medical al spitalului slătinean, medicul Cătălin Pătru.

Între timp Ministerul Sănătăţii a pus reprezentanţii spitalelor la treabă, pentru a verifica eficacitatea produselor avizate, dar asupra cărora au apărut suspiciuni.

„Avem temă, da, facem teste după folosirea produselor Hexi Pharma, prelevăm probe, există o procedură, deşi eu, personal, n-am înţeles de ce doar aceste produse. Problema este că, fiind sfârşit de lună, pe anumite produse avem stoc zero, am lansat comenzi, cum facem lună de lună, iar săptămâna viitoare vedem dacă ne livrează sau nu“, a declarat directorul medical al SJU Slatina, medicul Cătălin Pătru. Produsul Suprasept lipseşte deja, iar Hexi Spray mai ajunge până săptămâna viitoare.

Testele de sanitaţie făceau parte, oricum, din procedura internă, însă şi în cazurile în care rezultatele indicau ceva deficienţe se căutau toate cauzele posibile. „În cazul unor rezultate necorespunzătoare prima greşeală la care te gândeşti este cea umană, având în vedere că foloseşti produse testate, avizate.  Te gândeşti că poate nu s-a respectat procedura, poate au fost probleme la timpul de expunere, dar, evident, investigezi tot. “, a mai spus Pătru, precizând că prima raportare către Ministerul Sănătăţii se va realiza săptămâna viitoare.

La al doilea spital ca mărime din judeţul Olt, Spitalul Municipal Caracal, care, şi acesta, se aprovizionează cu produse de la Hexi Pharma, nu s-au sesizat deficienţe în folosirea produselor dezinfectante în general, preciza, chiar a doua zi de la publicarea anchetei jurnalistice, managerul spitalului. „Fiecare unitate sanitară face propriile teste, prin procedurile interne, astfel încât să se constate dacă dezinfecţia a fost eficientă. Noi am făcut aceste teste şi n-am avut probleme niciodată, nici cu produsele de la firma menţionată, nici cu altele. Chiar acordăm o atenţie deosebită acestor aspecte, poate şi pentru faptul că este specialitatea mea“, declara managerul Liviu Radu, medic epidemiolog.

Toate spitalele au, de altfel, acoperire pe acest segment şi în raportarea infecţiilor nosocomiale. La spitalul slătinean au fost, în tot cursul anului 2015, 128 de evenimente consemnate, infecţii cu germeni de spital, la aproximativ 44.000 de externări. Un procent care, admit şi oficialii spitalului, nu reflectă în mod sigur realitatea. „Este un procent foarte mic, în mod sigur nu aceasta este realitatea, însă am moştenit teama de raportări reale de care încercăm de ceva vreme să scăpăm. Chiar aştept cu nerăbdare să văd în ce constă programul anunţat de ministru în privinţa infecţiilor nosocomiale, cu ce fonduri este susţinut, pentru că dacă expunem din nou doar nişte principii...“, comenta, chiar în ziua lansării programului amintit, directorul medical al SJU Slatina.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: