Termen până la 1 iunie pentru depunerea cererilor la APIA. Oficialii instituţiei au recunoscut că termenul de 15 mai a fost anunţat pentru a grăbi lucrurile

Termen până la 1 iunie pentru depunerea cererilor la APIA. Oficialii instituţiei au recunoscut că termenul de 15 mai a fost anunţat pentru a grăbi lucrurile

Şefii APIA Olt au anunţat rezultatele campaniei de depunere a cererilor la 15 mai FOTO: Alina Mitran

Fermierii care încă nu au reuşit să depună cererea unică de plată pe suprafaţă la centrul APIA o mai pot face până la 1 iunie, şefii instituţiei,care au făcut publice datele privind cererile depuse până ieri, recunoscând că termenul de 15 mai anunţat drept data finală a fost dat pentru a grăbi lucrurile.

Ştiri pe aceeaşi temă

În următoarele două săptămâni, fermierii care nu au ajuns încă să-şi depună cererea unică de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură o pot face, urmând să fie penalizaţi pentru fiecare zi de întârziere. Termenul anunţat fermierilor pentru campania 2018 a fost 15 mai, menţionându-se în repetate rânduri că nu există posibilitate de a se prelungi, nici cu penalităţi, doar că această menţiune a fost făcută pentru a impulsiona depunerea de cereri în  termenul fără penalităţi, astfel încât, au motivat şefii APIA Olt, să se poată desfăşura fără probleme graficul celorlalte activităţi cuprinse în campanie.

„Până la data de 1 iunie vom primi cereri de la fermierii care pentru motive bine întemeiate nu au putut să depună cererea unică de plată“, a spus astăzi, 16 mai 2018, directorul executiv al APIA Olt, Doru Neacşu, menţionând că în aceste cazuri se vor percepe penalităţi.

În Olt, până la 15 mai 2018 s-au primit 31.527 cereri (faţă de 32.445 preconizate), însă suprafaţa a crescut cu aproape 9.500 hectare, ajungând la 323.312 hectare, urmare a comasării terenului. În scădere a fost, de la o campanie la alta, rata de eroare, ajungând la 1%, ceea ce îi face pe oficialii APIA să spere la un eşantion mai mic de control.

Campania va continua, între 1 iunie-1 iulie, cu controlul administrativ, între 1 iulie – 1 octombrie se va face controlul în teren, după acre se vor realiza rapoartele „spring“ şi „winter“. Plăţile în avans sunt programate să înceapă la 15 octombrie 2018, iar cele regulare, între 1 decembrie şi 31 martie.

Pentru campania 2017 s-au validat 32.002 cereri, suma plătită ajungând la 71 milioane euro.

 

citeste totul despre: