Sute de români la statuia Ecaterinei Teodoroiu din Slatina. Monumentul impresionant a fost ridicat de Regina Maria în 1925 şi „uitat“ decenii la rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Armatei a fost sărbătorită la Slatina, după zeci de ani, la statuia Ecaterinei Teodoroiu, prima înălţată în România în memoria eroinei de la Jiu, la iniţiativa Reginei Maria.

Statuia eroinei Armatei Române - Ecaterina Teodoroiu a fost dezvelită în 1925 la Slatina, în prezenţa Reginei Maria, cea care a avut iniţiativa înălţării monumentului.

Era prima statuie ridicată în cinstea femeii-soldat, iar oraşul nu a fost ales întâmplător, Ecaterina Teodoroiu căzând pe câmpul de luptă, la Mărăşeşti, în timp ce se afla la comanda unui pluton din Compania a 7-a a Regientului 43/59 infanterie, din Divizia a XII-a, cu garnizoana la Slatina.

La acel moment, dezvelirea monumentului din bronz realizat în mărime naturală de sculptorul Dumitru Măţăoan a fost o adevărată sărbătoare. Oamenii au împodobit oraşul cu ghirlande de flori, steaguri tricolore şi ramuri înverzite, şi-au pus hainele de sărbătoare şi au venit să participe la evenimentul la care Regina României le făcea onoarea de a fi prezentă.

Presa vremii consemna atmosfera. Conform istoricului Laurenţiu Guţică, citat de Adevărul în urmă cu doi ani, „Ziarul «Naţionalul Oltului» consemna prezenţa Reginei Maria la ceremonia dezvelirii monumentului Ecaterinei Teodoroiu şi faptul că, «mic, mare, tânăr, bătrân - din toate straturile sociale - locuitorii din întreg cuprinsul judeţului Olt - cel mai oropsit dinte judeţele ţării -, uitând pentru o clipă durerile şi amărăciunile, au ieşit şi au salutat, plini de însufleţire şi entuziasm» evenimentul“.

Entuziasmul le-a lipsit participanţilor de astăzi

image

După 1990, statuia a fost aproape abandonată, ca toată zona, de aici lipsind evenimentele oficiale. În această toamnă Primăria Slatina a luat hotărârea de a reabilita zona, refăcând trotuarele şi punând, astfel, în valoare monumentul. Zona, care reprezintă chiar intrarea în municipiu, dinspre Craiova, nu a devenit, odată cu acest demers, neapărat mai atrăgătoare, rămând la fel de izolată. Cert este că, după mai bine de 20 de ani, s-a luat hotărârea ca aici să se organizeze manifestarea militar-religioasă prilejuită de sărbătorirea Zilei Armatei.

Manifestări după acelaşi tipar

Accesul a fost dificil pentru cei obligaţi mai mult de fişa postului decât pătrunşi de semnificaţia zilei să participle. Nu sunt locuri de parcare în zonă, circulaţia a fost nevoie să fie deviată, ploaia din ultimele două zile a transformat în nămol pământul încă neînsămânţat cu gazon din rondurile care străjuiesc statuia. Pe deasupra, un frig pătrunzător i-a făcut pe cei prezenţi să-şi dorească o ceremonie cât mai scurtă. Ceremonia a urmat tiparul obişnuit: onorul dat prefectului judeţului, un scurt ceremonial religios, discursuri, depuneri de coroane şi parada militară, parcă mai scurtă de la an la an.

Deşi în anii trecuţi Ziua Armatei era un bun prilej pentru veteranii din cel de-Al Doilea Război Mondial să se reîntâlnească, de data aceasta a mai fost prezent unul singur: colonelul în retragere Dumitru Mihai, cel care a vorbit despre front, despre semnificaţia zilei, despre faptele de vitejie ale înaintaşilor, fără a uita ca aproape de final să rostească - „Să trăiască şi să-nflorească România Mare!“, spunându-le celor prezenţi că vorbele pe care tocmai le-a citit „sunt scrise la etatea de 97 de ani“.


Colonelul în retragere Dumitru Mihai (97 ani), veteran de război

image

„Ne înclinăm cu respect în faţa veteranilor şi văduvelor de război, atâţia câţi au mai rămas (n.n. - conform Asociaţiei Veteranilor de Război, în Olt mai sunt 98 veterani din cel de-al Doilea Război Mondial, 7 văduve de război şi aproximativ 1.400 urmaşe ale veteranilor de război – n.r.), le urăm multă sănătate, avem nevoie de prezenţa dumnealor cât mai mult timp, pentru că dânşii reprezintă o pagină de istorie vie a acestei ţări“, a subliniat lt. col. Marin Maria, comandantul centrului Militar Judeţean Olt.

De aici ceremonia a continuat cu depunerea de coroane de flori, scurta paradă militară şi din nou depunere de coroane, fiind singurul moment care i-a reţinut pe cei prezenţi, reprezentanţi ai instituţiilor, mai mult decât şi-ar fi dorit. S-au depus coroane şi jerbe de flori atât din partea instituţiilor publice, cât şi din partea partidelor, fiind momentul în care aceiaşi oameni au trecut cu nonşalanţă dintr-o parte în alta. Ca de obicei, PSD a făcut o adevărată demonstraţie de forţă, numărul membrilor de partid prezenţi fiind impresionant. La fel a încercat şi ALDE, care a reuşit să pună în umbră organizaţia PNL. Odată îndeplinită şi această din urmă sarcină, oamenii au urcat în maşini şi-au plecat, doar rezerviştii poposind ceva mai mult în faţa statuii pentru a se fotografia şi a mai schimba o vorbă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite