Sute de preoţi au mărşăluit în Slatina să promoveze referendumul: „Divorţul, infidelitatea, violenţa domestică sunt accidente de parcurs în căsătorie“VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preoţii participanţi la marşul din Slatina FOTO Alina Mitran
Preoţii participanţi la marşul din Slatina FOTO Alina Mitran

Aproape 1.000 de preoţi şi membri ai familiilor acestora au mărşăluit în centrul Slatinei în după-amiaza zilei de duminică, 30 septembrie, chemaţi de episcopie să promoveze referendumul din 6 şi 7 octombrie 2018.

Timp de aproximativ două ore, preoţii din Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, membri ai familiilor lor şi câţiva enoriaşi au mărşăluit pe străzile oraşului Slatina cu scopul declarat de a susţine familia tradiţională. 

Preoţii au împărţit flyere tipărite pe modelul „Ştiaţi că...“. În continuarea întrebării stătea scris, spre exemplu, că „...prin lege, sexul şi genul au definiţii diferite, iar copiii noştri sunt deja învăţaţi aceasta“, sau „...au apărut deja cărţi în care copiii sunt învăţaţi că doi taţi pot reprezenta un cuplu de părinţi“, „...dacă nu vii la vot, doi bărbaţi vor putea adopta un copil, iar în şcoală copiii vor fi învăţaţi că mama nu e femeie şi tata nu e bărbat. Aşa s-a întâmplat în unele state din Europa“. 

Feţele bisericeşti au mers în marş pe trotuar, pe traseul Esplanadă – bulevardul A.I. Cuza – Casa Tineretului şi retur. La plecare, printre altele, au fost sfătuiţi de episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Sebastian, să nu răspundă eventualelor atacuri ale celor „cu alte orientări“. În general, slătinenii s-au arătat dezinteresaţi de eveniment, iar incidentele au lipsit. Tot episcopul le-a mai vorbit în deschidere şi despre pericolul pe care îl reprezintă influenţa Occidentului.

marş preoţi slatina

„Sigur că din Occident ne vin fel de fel de tentaţii, am vizitat şi eu Occidentul şi-am rămas încântat de civilizaţia lui, de spiritul de muncă al oamenilor, de fel de fel de alte calităţi frumoase, dar nu putem să nu recunoaştem că de-acolo vin şi lucruri urâte, lucruri rele ca acesta al orientărilor de tot felul şi-al lovirii sistematice la căsătoria noastră naturală şi normală, a unui bărbat cu o singură femeie. Să respingem ceea ce nu ni se potriveşte, să primimim ceea ce ne place, ceea ce este sănătos, ceea ce ne este de folos, tot la fel să ne rezervăm dreptul de a respinge tot ceea ce nu se mulează pe conştiinţa noastră de români şi de creştini ortodocşi“, a spus episcopul.

marş preoţi slatina

Sarcina de a împărţi materialele informative pe traseu au avut-o mai mulţi tineri, printre ei elevi ai Colegiului Economic „P.S. Aurelian“ din Slatina, însoţiţi chiar de directorul-adjunct al liceului, prof. Mariana Matei, consilier judeţean PSD şi soţie de preot. Prof. Matei a menţionat că a venit din convingere, cum tot din convingere a participat şi la strângerea de semnături pentru organizarea acestui referendum, la fel şi tinerii care sunt voluntari în cadrul ASCOR.

Imagine indisponibilă

Nu a fost, de altfel, singurul cadru didactic, în primele rânduri regăsindu-se şi inspectorul şcolar general-adjunct Florica Grecu, fost inspector de religie.

„E curios, nu? Cumplurile bărbat-femeie neglijează căsătoria, dar cele homosexuale o cer însistent“

Participanţii la marş s-au oprit la Casa Tineretului, unde episcopul Slatinei şi Romanaţilor le-a vorbit celor prezenţi şi despre referendumul judeţean la care sunt chemaţi oltenii, anume cel pentru atribuirea numelui de Olt-Romanaţi judeţului Olt, ca o reparaţie morală pentru dispariţia judeţului Romanaţi.

marş preoţi slatina

Episcopul a venit cu argumente de ordin istoric, la finalul intervenţiei invitându-i pe cei cărora le mai permite timpul să „aprofundeze tema“ la biserica de la Clocociov.

marş preoţi slatina

Cea de-a treia intervenţie a episcopului, tot pe Esplanadă, de unde a început marşul, a şi încheiat după aproape două ore de la debut evenimentul, cu vestea că unul similar va fi organizat şi la Caracal. Un alt preot a vorbit, însă, înainte despre necesitatea organizării referendumului pentru redefinirea familiei, amintind că  „spre exemplu, în Franţa, 60% dintre copii sunt născuţi în afara căsătoriei. E curios, nu? Cumplurile bărbat-femeie neglijează căsătoria, dar cele homosexuale o cer însistent. De ce e familia o instituţie esenţială?

marş preoţi slatina

Simplu, în familie se naşte viaţa, în cadrul ei cresc armonios copiii. Rolul primordial al familiei este să producă şi să protejeze viaţa, ea se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, singurii care pot procrea natural, chiar dacă nu toate cuplurile pot sau doresc să aducă pe lume copii. De aceea nu e prevăzută căsătoria între doi bărbaţi sau două femei, care prin definiţie nu pot procrea natural într-o astfel de relaţie. Există nenumărate tipuri de relaţii între oameni: prietenia, concubinajul, relaţiile private bazate pe o pasiune sau o patimă comună etc.“, a explicat preotul, numind, în intervenţia sa, la un moment dat, drept „accidente de parcurs“ ale căsătoriei aspectele negative pe care le întâlnim, altfel, la tot pasul în familia tradiţională.

„Evident că în orice instituţie, deci şi în căsătorie, există accidente de parcurs: divorţul, decesul, infidelitatea, violenţa domestică etc., dar toate acestea nu sunt în măsură să pună sub semnul îndoielii definiţia căsătoriei ca uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie“, a spus preotul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite