Sute de femei de la ţară, testate pentru depistarea cancerului de sân. Un bal caritabil a constituit principala sursă de finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile din mediul rural au fost aduse la Slatina, membrii Rotary colaborând cu primarii şi medicii de familie pentru realizarea proiectului FOTO: Facebook/ Club Rotary Slatina
Femeile din mediul rural au fost aduse la Slatina, membrii Rotary colaborând cu primarii şi medicii de familie pentru realizarea proiectului FOTO: Facebook/ Club Rotary Slatina

270 de femei din mediul rural, din 22 localităţi, au beneficiat de investigaţii gratuite pentru depistarea cancerului de sân, proiectul fiind derulat de un ONG.

Clubul Rotary Slatina a finanţat şi a implementat un program de screening gratuit prin mamografie, 270 de femei din mediul rural fiind transportate la Slatina pentru investigaţii. Fondurile necesare  s-au strâns prin intermediul balului de caritate organizat anual de membrii clubului şi dedicat susţinerii diverselor cauze. 

Multe dintre femei, au dezvăluit membrii clubului Rotary prezenţi la conferinţa de presă care a marcat finalul proiectului, ştiau despre recomandarea de a se investiga anual prin intermediul uni mamografii dacă au depăşit 40 de ani, cancerul de sân urcând în prezent pe locul II în top-ul mondial al afecţiunilor care determină decesul, după bolile cardio-vasculare. Adesea, însă, lipsa de informare, dar şi lipsa de posibilităţi materiale le opresc pe femei să ajungă la medic petru analiza care le poate pune în situaţia de a descoperi probleme de sănătate în stadii tratabile.

„Neexistând programe de screening, sunt puse uneori în situaţia de a suporta singure costurile. Este descurajator“, a spus medicul stomatolog Andreea Dumitrescu, membru Rotary, în timp ce medicul primar radiolog Alen Stegaru, cel care a realizat mamografiile, a explicat că mamografia este o investigaţie suportată prin Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce nu o face, însă, neapărat accesibilă, fondurile limitate obligând la o perioadă de aşteptare care poate dura luni.

Pe piaţa furnizorilor de servicii medicale, costul unei mamgrafii este de aproximativ 80 lei, un preţ nu neapărat prohibitiv. Pentru femeile de la ţară însă, obligate să suporte şi costul transportului, este o problemă. „Am avut femei care au venit de la 100 de kilometri distanţă, şi în număr chiar mai mare decât prevăzusem, aproximativ 20 de persoane de la Tia Mare, care ne-au spus că dacă nu exista acest program nu ar fi făcut această mamografie. În aceste situaţii este vorba de un cumul de factori, nu doar de costuri sau de lipsa de informaţii, vorbim şi de nevoia de suport. Pe aceste femei le-a ajutat mult consilierea, dânsele auziseră de costuri foarte mari pentru această investigaţie“,  a spus prof. Simona Capisizu, responsabilul de comunicare în proiect. Beneficiarele au fost femei de peste 40 de ani din următoarele localităţi ale judeţului Olt: Verguleasa, Perieţi, Brebeni, Studina, Corbu, Oporelu, Şopîrliţa, Sâmbureşti, Pârşcoveni, Osica de Sus, Tufeni, Valea Mare, Obârşia, Deveselu, Vîlcele, Spineni, Oboga, Cezieni, Giuvărăşti, Izbiceni, Vişina Nouă, Tia Mare.

echipa rotary slatina

Din totalul celor 270 de evaluări, în 36 de cazuri s-au recomandat ecografia mamară sau RMN, din cauza densităţii crescute a sânului neputând fi enunţat un diagnostic. În 51 cazuri s-a concluzionat că nu e vorba de prezenţa unui proces malign, în 111 cazuri – că sunt modificări tipic beningne, negative pentru cancer, în 68 de cazuri, în urma depistării unor modificări probabil benigne, s-a recomandat monitorizarea, pentru ca în două cazuri să se identifice leziuni suspecte, recomandându-se biopsia. Peste 80% dintre femeile investigate au prezentat leziuni mamare, majoritatea, din fericire, benigne, însă, spun membrii clubului, un program naţional de screening în această sferă, cum , de altfel, a fost gândit la un moment dat, şi-ar dovedi eficienţa.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite