Spitalul din Corabia, „Cenuşăreasa” sistemului sanitar de la Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele din judeţul Olt, atâtea câte mai funcţionează, nu sunt printre cele mai amărâte din ţară, dar nici nu se pot lăuda că nu le lipseşte nimic. De departe, Spitalul Orăşenesc din Corabia se află în coada unităţilor sanitare ce ar avea nevoie urgentă de îmbunătăţiri. Spitalul din Caracal îi urmează, acesta din urmă fiind însă mult mai mare.

Spitalul Orăşenesc din Corabia este unitatea sanitară ce oferă cele mai proaste condiţii atât pacienţilor care ajung aici, dar şi cadrelor medicale ce lucrează în oraşul de pe malul Dunării. Acesta este şi motivul pentru care cei care au probleme de sănătate şi locuiesc în imediata proximitate a oraşului preferă, dacă au posibilitatea, să ocolească spitalul de aici pentru a se îndrepta către un altul – la Caracal sau chiar la Slatina, deşi se află la zeci sau chiar sute de kilometri. Înfiinţat în 1888, Spitalul din Corabia a beneficiat până acum doar foarte rar de lucrări ample de reabilitare, nu mai vorbim despre modernizare. Pereţi de pe care se scorojeşte zugrăveala, tocuri de uşi şi ferestre din lemn vechi, sobe pe lemne în aproape fiecare salon, grupuri sanitare precare, cam aceasta este imaginea pe care o oferă, de ani de zile, spitalul din Corabia.

Numărând în jur de 140 de paturi şi având aproximativ 200 de angajaţi, unitatea sanitară de aici are mari probleme şi acum din cauza datoriilor istorice acumulate din anii anteriori ca urmare a faptului că, până în acest an, oraşul nu a beneficiat de gaze naturale, toţi locuitorii şi instituţiile folosind combustibil solid sau lichid. Încet-încet însă, spitalul de aici pare că va scăpa de emblema ruşinii ca urmare a finalizării unui proiect de modernizare a unei aripi al spitalului. Mai exact, este vorba despre Ambulatoriul spitalului, care se află în aceeaşi curte cu spitalul.

„La Spitalul Orăşenesc din Corabia lucrurile se îndreaptă încet, dar sigur, spre bine. Adică, anul trecut, aici a demarat poate cel mai amplu proces de reabilitare şi modernizare a spitalului, şi mă refer la faptul că o aripă a unităţii - Ambulatoriul, a fost prins pe un program de finanţare europeană. Aceste lucrări sunt pe final şi vor schimba imaginea Ambulatoriului de la Corabia, dar tot va mai rămâne o problemă serioasă cu restul spitalului, ce trebuie modernizat neapărat”, a declarat Florin Ciocan, preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate Olt.

Spitalul Orăşenesc din Corabia

La ora actuală, cuantumul datoriilor înregistrate de Spitalul Orăşenesc din Corabia se ridică la circa 700.000 de lei. Primăria locală şi-a luat însă angajamentul de a achita o bună parte din această sumă, mai ales că acum există siguranţa că datoriile nu vor mai creşte după ce, anul acesta, s-a reuşit introducerea reţelei de gaze naturale în oraş, fapt considerat cel mai mare „of” al autorităţilor locale, al locuitorilor, dar şi al diriguitorilor unităţii sanitare din acest oraş.

Valoarea totală a proiectului de modernizare a Ambulatoriului menţionat este de 5,4 milioane de lei, iar cofinanţarea asigurată de Consiliul Local Corabia a fost mai mică de 100.000 lei deoarece 98% din fonduri sunt nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Din aceste fonduri se va reabilita complet clădirea în care funcţionează Ambulatoriul, vor fi achiziţionate echipamente medicale - inclusiv un tomograf, se vor reabilita actualele cabinete medicale, se vor amenaja încă patru noi cabinete medicale şi, mai ales, va fi construit un lift modern pentru transportul pacienţilor.

image

Nici Spitalul Orăşenesc din Caracal (foto sus) nu o duce mai bine la capitolul „condiţii de cazare”, acesta fiind şi unul mai nou. În plus, aici nu lipsesc nici scandalurile. Unul dintre ultimele cazuri ce au adus spitalul din Caracal în atenţia mass-media a avut loc în vara anului trecut, când un medic ginecolog a cerut unei femei de 33 de ani, adusă din comuna doljeană Dioşti, suma de 200 lei pentru un avort. Deşi femeia i-a oferit toţi banii pe care-i avea asupra ei - adică 20 de lei, doctorul a considerat suma ca fiind prea mică şi i-a cerut femeii mai mulţi bani. Disperată, având dureri mari şi prezentând “iminenţă de avort”, pacienta s-a prezentat imediat la postul de poliţie din localitate, unde a povestit toată tărăşenia. Doctorul Mircea Daviţoiu a fost arestat în urma unui flagrant planificat de poliţiştii caracaleni, în colaborare cu procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.  După ce a fost reţinut, conducerea spitalului a reziliat contractul de colaborare pe care-l avea încheiat cu medical pensionar. Ulterior, medicul a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite