Spitalul Judeţean Slatina scoate la concurs peste 40 de posturi de asistent medical, infirmieră şi brancardier. Va fi acoperit, însă, doar 10% din deficit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai toate secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina se confruntă cu deficit de personal, conducerea unităţii hotărând să scoată la concurs, chiar în aceste zile, peste 40 de posturi de asistent medical, infirmier şi brancardier. Necesarul pentru a se ajunge la normativul mediu este, însă, de aproximativ 300.

Asistenţii medicali din Slatina şi din zonă, care încă nu au un loc de muncă, sau poate vor să-l schimbe cu unul mai bun, vor fi cu siguranţă interesaţi de decizia adoptată de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina de a scoate, în sfârşit, la concurs câteva zeci de posturi de asistent medical, infirmier şi brancardier, categorie de personal la care se înregistrează de ani buni un mare deficit.

Concursul va fi organizat în patru etape, pentru prima fiind deja afişat, de astăzi, anunţul. Sunt scoase la concurs, în întreaga sesiune, 31 posturi de asistent medical debutant, două de asistent medical principal (la Unitatea de Primiri Urgenţe şi în ambulatoriul de specialitate), 10 de infirmier (pentru secţiile Cardiologie, Chirurgie şi Ortopedie Infantilă, Chirurgie Plastică, ATI, Obstetrică-Ginecologie şi Pediatrie) şi cinci de brancardier ( pentru UPU, Oncologie, Ginecologie şi săli de operaţie). Cât despre asistenţii debutanţi, se încearcă astfel acoperirea deficitului în secţiile: ATI, Chirurgie, Oncologie, Gastroenterologie, Infecţioase, Obstetrică-Ginecologie, Ambulatoriu, Chirurgie Plastică şi birourile de internări/externări.

„Nu mai poţi să rişti, s-a ajuns la epuizare”

Posturile anunţate sunt furtună într-un pahar cu apă, sunt de părere asistenţii care de ani de zile se chinuie să facă faţă unui volum din ce în ce mai mare de muncă. „Sunt secţii întregi unde se lucrează fără liber, cum este, spre exemplu Obstetrică-Ginecologie I. Nici n-ai cum să le dai liber, nici nu te lasă legislaţia să-i plăteşti pentru câte ore suplimentare fac. Am auzit de cazul unei colege care are de primit 200 de zile libere. Crede cineva că acest lucru este posibil?! Deja nu mai poţi să rişti, s-a ajuns la epuizare. În ultimii ani s-au mai angajat sporadic pe posturi temporar vacante, care înseamnă mai nimic. Mai tot spitalul lucrează la 12 ore, pentru că nu-ţi mai trebuie trei oameni în 24 de ore. Dar şi oamenii ăştia care lucrează non-stop, fără liber, cât mai pot s-o facă?

Poate că e mult să ne dorim să avem un sistem cum este, de exemplu, cel din Ungaria, unde în Terapie Intensivă erau disponibili doi asistenţi pentru doi pacienţi. Nu te pierdeau din ochi, erau atenţi la orice modificare. La noi a rămas un asistent singur pe tură, la nu ştiu câte saloane. Termină administrarea tratamentului în două ore. În condiţiile astea ajungi şi să nu mai ai răbdare, poate să nu zâmbeşti tot timpul, pot să apară chiar şi greşeli. Aşa că cele 30 şi ceva de posturi nu înseamnă, oricum, prea mult”, a declarat vicepreşedinta Sindicatului Independent al Cadrelor Medii din SJU, Mirela Vasile.

Angajaţii spitalului pleacă în străinătate, voluntarii vin să lucreze doar pentru vechimea în muncă

Pentru că salariul personalului mediu nu e oricum motivant, dar şi pentru că au posibilitatea, conform contractului colectiv de muncă, să-şi suspende contractul pentru 90 de zile, pentru nevoi personale, zeci de asistenţi pleacă anual şi testează piaţa din străinătate. Destul de mulţi se întorc doar pentru a-şi pune ordine în documente, după care pleacă în spitalele şi centrele de îngrijire de aiurea, pe salarii adevărate. Deficitul astfel instituit este acoperit în mică parte de asistenţii care fac voluntariat în spital şi care se bucură să aibă stagiul de practică, necesar pentru a putea prelungi atestatul de liberă practică, şi vechimea în muncă, singurele beneficii. La acestea se adaugă, acum, speranţa că poate se vor număra printre asistenţii nou-angajaţi.
Revenind la deficit, conform normativului mediu ar mai fi nevoie de peste 300 de asistenţi, ca lucrurile să înceapă să se desfăşoare normal. Dar cum salariile au crescut de la 1 octombrie, iar conducerea SJU trebuie să respecte şi clauza din contractul de management de a nu permite acumularea de datorii, o altă sesiune de concurs e deocamdată un vis frumos. Oricum, de la precedentul episod fericit în care s-au angajat aproximativ 70 de cadre sanitare medii au trecut deja 6 ani.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite