Spitalul în care angajaţii cad pe capete din cauza Covid-19. „În viaţa de zi cu zi, probabil, s-a lăsat garda jos de tot“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto A.M.
Foto A.M.

Vestea unui nou deces în rândul personalului de la Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a determinat şi o succintă analiză a situaţiei. Aici s-a ajuns ca mai mult de 70 persoane din rândul angajaţilor să fie depistate pozitiv în mai puţin de o lună.

O asistentă în vârstă de 48 ani a decedat marţi-dimineaţă, 27 octombrie 2020, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Femeia lucra în secţia Medicală a acestui spital şi este al doilea cadru medical al unităţii răpus de COVID-19. 

În judeţ însă au fost înregistrate alte patru decese în rândul cadrelor medicale, de la debutul pandemiei. 

Primul a fost cel al medicului de 51 ani din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt, a urmat cazul unei infirmiere de 52 ani de la Spitalul Orăşenesc Corabia, apoi cel al unei asistente din SJU Slatina, proaspăt pensionară, dar care ceruse să-şi ajute colegii, prelungindu-şi contractul, pentru ca ieri să fie înregistrat decesul unei asistente de 47 ani de la Spitalul Orăşenesc Balş. Această statistică sumbră arată, spune lidera Uniunii Judeţene SANITAS Olt, Roxana Dumitrescu, că media de vârstă a celor care cad pradă virusului a scăzut constant. 

De la începutul lunii octombrie, doar în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina au fost înregistrate 72 cazuri de infectare, membri de sindicat, a menţionat Dumitrescu. Sursa principală a infecţiei nu ar fi, însă, locul de muncă, ci relaxarea de care am dat dovadă cu toţii în viaţa privată.

„Să spun că de la începutul lunii octombrie sunt 72 cazuri, doar la SJU?! Şi asta doar membri de sindicat?! Pe definiţia de caz, noi nici nu suntem contacţi direcţi, pentru că la locul de muncă este obligatoriu să te protejezi, să porţi echipamentul de protecţie, aşa cum spune metodologia. Este evident pentru mine că marea majoritate a infectărilor nu provine de la locul de muncă. Cel puţin pentru mine. Nu ştiu ce părere au epidemiologii. Sunt ture întregi, sunt secţii întregi... Nu ştiu ce s-a întâmplat. S-a lăsat garda jos, nu-mi dau seama. În viaţa de zi cu zi, probabil, nu la spital, chiar s-a lăsat garda jos de tot, e vorba de evenimente la care am fost, e vorba de concedii pe care le-am făcut, e vorba de «mie nu mi se va întâmpla»...“, consideră şefa SANITAS Olt.

O mare problemă pare să fie faptul că angajaţii care se confruntă cu simptomele unei infecţii respiratorii nu au tocmai conduita recomandată şi ajung, astfel, să-şi pună în pericol şi colegii de serviciu. 

„Să aibă măcar bunul simţ să spună că au simptome, să nu vină simptomatici la serviciu, sau să dea un telefon, având în vedere că la noi nu se pune problema să nu se testeze, că avem PCR-ul nostru. Pune mâna pe telefon, sună-ţi şeful şi spune: "Aseară m-a durut în gât. Nu vin! Vin să mă testez şi stau acasă până-mi vine rezultatul testului!". Nu veni la serviciu cu simptome! Nu veni! Dacă te doare în gât, eşti obligat să vii să spui – mă doare-n gât, nu vin la serviciu, mă duc să mă testez - pentru că altfel rişti să-i îmbolnăveşti şi pe ceilalţi doi-trei, câţi au mai rămas pe secţia aia, şi atunci chiar nu mai ai cu cine lucra. Este exclus să ţi se spună să vii! Este exclus! 

De aceea cred că ne-am îmbolnăvit atâţia. Nu cred că este asistent şef sau şef de secţie care să spună: "Vino la muncă, mort-copt!“ - este exclus. Ar fi o componentă penală în atitudinea asta, este o componentă penală. Oamenii trebuie să înţeleagă că pot să meargă spre dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Nu avem cu cine să lucrăm, nu lucrăm 14 zile, aia e! Dar dacă noi am mai rămas patru «chiori» pe o secţie, tu cum să vii la serviciu cu simptome, să-i mai îmbolnăveşti şi pe ăia?!“, a mai spus Roxana Dumitrescu, care este lidera Uniunii Judeţene a sindicatelor SANITAS Olt şi conduce şi sindicatul SANITAS din SJU Slatina. 

Cât despre vârsta celor care nu câştigă lupta cu SARS-CoV-2,  Dumitrescu spune că media a scăzut, virusul pare mult mai agresiv acum. „Sper să nu mai moară dintre noi, pentru că sunt două colege de-ale noastre, una de 47 ani, una de 48 de ani, în două zile. Uitaţi-vă cât a scăzut vârsta! A scăzut vârsta foarte mult. Colegul nostru (n. red. - un asistent din cadrul UPU al aceluiaşi spital a fost transferat în stare gravă la un alt spital), care este la Bucureşti, are 52 ani. Despre ce vorbim?!“, a conchis Roxana Dumitrescu.

Vă recomandăm şi: 

Spital COVID, fără soluţii pentru pacienţii „vindecaţi“, dar aflaţi în stare gravă. „Se negativează şi nimeni nu mai vrea să-i mai ia“

O asistentă de 47 ani, care trata pacienţi cu COVID la spitalul din Balş, a murit la Terapie Intensivă. „Nu ştiu dacă s-a infectat ea în spital şi a dat şi familiei...“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite