”Soluţia finală” asupra maidanezilor din Slatina, combinată cu o campanie de adopţii a comunitarilor

”Soluţia finală” asupra maidanezilor
din Slatina, combinată cu o campanie de adopţii a comunitarilor

Până când Primăria Slatina va reuşi să cureţe străzile de maidanezi, aceştia "fac legea"  (FOTO: Adevărul)

Profitând de faptul că autorităţile centrale nu au elaborat încă normele de aplicare a Legii eutanasierii maidanezilor, Primăria Slatina vrea să demareze o campanie de înduioşare a locuitorilor pentru a adopta din câinii „culeşi” de pe străzi în această perioadă. Municipalitatea a reluat, recent, strângerea maidanezilor după ce a găsit o firmă căreia să-i încredinţeze, de probă, contractul de strângere a câinilor. De sterilizare se ocupă un ONG.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ani buni la rândul, câinii comunitari au zburdat şi s-au înmulţit în voie şi nestingheriţi de nimeni pe raza municipiului reşedinţă de judeţ Slatina, spre disperarea locuitorilor. Adoptarea legii eutanasierii maidanezilor, în urmă cu câteva luni, a dat autorităţilor publice locale posibilitatea aplicării unei veritabile “soluţii finale” în rândul patrupedelor fără stăpân. Din păcate, aşa cum se întâmplă destul de des la noi, legea menţionată nu este încă aplicabilă şi este total inutilizabilă în lipsa adoptării şi a normelor de aplicare a prevederilor sale. Astfel, chiar şi în prezent, municipalitatea slătineană, alături de celelalte administraţii din ţară, nu pot încă să treacă la eutanasierea maidanezilor, dar au purces la strângerea animalelor de pe străzi, animale al căror număr ar ajunge, potrivit reprezentanţilor Primăriei, la 2.500 - 3.000 de câini fără stăpân.

După aproape două luni de aşteptare în urma unei licitaţii în acest scop, municipalitatea s-a văzut nevoită să anuleze procedura din cauza neîndeplinirii condiţiilor de către firmele interesate, două la număr. Din acest motiv, la începutul acestei luni a fost aleasă o firmă care să se ocupe “de probă” pentru 30 de zile de prima fază a problemei maidanezilor, respectiv “culegerea” acestora de pe străzile urbei. Până la apariţia normelor de aplicare ale Legii eutanasierii câinilor vagabonzi, Primăria speră să mai reducă din numărul excesiv al acestora printr-o amplă campanie de adopţii a maidanezilor.

“Vorbim despre o campanie ce va fi derulată din uşă în uşă, în cadrul căreia vor fi consultaţi toţi cetăţenii. Adoptarea unui câine maidanez va fi gratuită, este important de menţionat. Vreau să vă spun că, în momentul de faţă, se strâng câini de pe străzile din Slatina, dar nu putem rămâne insensibili la situaţia lor şi sperăm să le redăm speranţa de viaţă prin această campanie de adopţii. Momentan, noi aşteptăm normele de aplicare ale Legii eutanasierii maidanezilor, dar nu putem sta cu mâinile încrucişate, astfel că, după ce îi adunăm de pe străzi, îi cazăm în vechiul adăpost de la Sărăceşti (loc la marginea Slatinei, n.a.). În paralel, o parte dintre ei sunt sterilizaţi de un ONG (“Prietenii noştri, câinii”, n.a.)”, a afirmat edilul Minel Prina.

“Îmi plac câinii, dar nu să îi cresc la bloc”

Până în prezent, de când a fost reluată operaţiunea de strângere câinilor comunitari ăn Slatina, au fost sterilizaţi prin intermediul ONG-ului menţionat un număr de 200 de animale, alte 500 fiind planificate a fi supuse acestei operaţii în cursul lunii ianuarie 2014 cu ajutorul unor medici veterinari din Germania. Cifric, se pare că ONG-ul şi autorităţile locale ar fi ajuns la un acord potrivit căruia nu mai puţin de 100 de maidanezi să fie săptămânal sterilizaţi. Până una-alta, firma care se ocupă de colectarea patrupedelor este un vechi client al Primăriei Slatina în acest domeniu, respectiv SC Iberia Velvet SRL din localitate, care s-a ocupat de problemă şi în urmă cu câţiva ani.

Slătinenii se pare însă că nu vor să audă de adoptarea maidanezilor, deşi chiar edilul urbei a vrut să dea un imbold în acest sens prin adoptarea, la începutul lunii octombrie, a doi maidanezi (v. foto jos). Principalele neajunsuri invocate de slătineni sunt reprezentate de lipsa spaţiului şi de faptul că îngrijirea unui patruped ar necesita prea multă atenţie şi timp.

                                             

“Să ştiţi că mie îmi plac câinii, dar nu să îi cresc la bloc. La ţară – undeva, asta da, acolo e perfect, dar eu nu mai am această posibilitate şi în niciun caz nu vreau să cresc vreun căţel în apartament pentru că nu prea am timp. Am serviciu, am familie, abia avem timp de noi, darămite să mai creştem şi un câine care trebuie plimbat de câteva ori pe zi etc. Am vecini care îngrijesc câini în bloc şi vă spun că eu nu aş putea să fac asta. Mă bucur pentru cei care pot să îi îngrijească, dar nu toată lumea are posibilitatea aceasta”, a spus Ileana Dobrescu.

Alţi locuitori ai urbei au spus că se vor gândi la această posibilitate: “Eu nu sunt pentru eutanasierea câinilor aceştia fără stăpân, cum li se zice, pentru că sunt suflete şi ele, dar, dacă este să aleg între ei şi noi, păi atunci normal că aleg Oamenii. Am văzut la televizor că nu au început încă să îi eutanasieze, dar nu am înţeles motivul. Eu am vorbit cu soţia să aducem un câine din acesta de pe stradă şi să îl îngrijim noi pentru că timp am avea - suntem pensionari. Dar, dacă o să adoptăm unul, sigur va fi ceva de dimensiuni micuţe, că nu ne dau banii afară din casă ca să îi dăm mâncare câtă ar vrea el”, a opinat şi Victor Rada.

Adoptarea unui maidanez - gratuită

Adopţia unui câine maidanez la Slatina este gratuită, persoana care face acest gest primind un patruped sănătos, cu toate analizele la zi. Precizăm că edilul Slatinei a declarat, într-o conferinţă de presă din luna octombrie, că este imperativ a fi sterilizaţi şi câinii din cadrul gospodăriilor sau firmelor de pe raza oraşului deoarece şi aceştia contribuie în mod deciziv la majorarea numărului de maidanezi de pe domeniul public prin înmulţirea necontrolată. Şeful administraţiei locale din Slatina a apreciat că problema câinilor comunitari în oraş ar putea fi definitiv soluţionată în circa trei ani.
 

Mai puteţi citi:

VIDEO-FOTO  Edilul Slatinei a adoptat primii maidanezi din oraş

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările