Soarta primarului ceauşist ajuns la 70 de ani şi condamnat la închisoare de două ori în patru zile. „Ce i se întâmplă i se întâmplă de dobitoc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Anghel, fostul primar din Caracal, a împlinit 70 de ani şi se pregăteşte pentru puşcărie. A primit două condamnări la închisoare cu executare la interval de patru zile şi o trimitere în judecată într-un nou dosar. Este văduv şi trăieşte în casa de la ţară, locuind împreună cu soacra, într-o comună din Olt.

Cine îi ştie povestea lui Gheorghe Anghel, fostul primar al Caracalului, spune că este de necrezut ce trăieşte astăzi acesta. Îmbătrânit, cu mai multe boli cronice de care trage, se mai întâlneşte cu fostele cunoştinţe care-i făceau, pe vremuri, plecăciuni doar când are proces şi-şi părăseşte locuinţa de la ţară pentru a se prezenta în instanţă.

A ajuns în funcţii însoţit de un noroc extraordinar, absolventul de „Ştefan Gheorghiu“ fiind numit, la mijlocul anilor ’80, în funcţia de primar al Caracalului dintr-o poziţie de om cu propaganda într-o uzină slătineană.

„Asta a făcut el înainte. Ce facultate?! I se spunea «Ursaru», de la figura aia încruntată şi aspectul greoi. L-a adus la Caracal Albuleţu, şeful judeţului înainte de Bărbulescu (cumnatul lui Nicolae Ceauşescu – n.r.), şi ne-a anunţat că el e noul primar. Şi a fost până la Revoluţie. După 1996 s-a întors. Ce i se întâmplă, i se întâmplă de dobitoc, că altfel nu pot să-i spun, pentru că s-a înconjurat de oameni în care a crezut. Nu cred că au ajuns la el toţi banii ăia, au fost alţii care i-au luat“, spune un fost colaborator al primarului condamnat, în 28 iulie 2017, la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru devalizarea fostei societăţi de gospodărire comunală IGO Caracal.

La trei zile, în 31 iulie 2017, a primit o pedeapsă similară pronunţată de aceeaşi instanţă, acelaşi judecător al Tribunalului Olt care la 1 august s-a pensionat, de data aceasta pentru că, alături de alţi 13 inculpaţi, ar fi cauzat Primăriei Caracal un prejudiciu estimat iniţial de procurori la peste 5 milioane lei. Astăzi, 2 august 2017, procurorii DNA au anunţat că l-au trimis în judecată într-un nou dosar, pentru 1.011 de fapte de abuz în serviciu. Prejudiciul depăşeşte, şi de această dată, 5 milioane lei, iar complici îi sunt parte dintre inculpaţii din fostele dosare, la care se adaugă alte persoane.

Văduv de aproape 20 de ani, s-a bazat pe femei în afacerile din primărie

Alături de el, în procesul în care ieri a fost publicată sentinţa au mai fost condamnate la închisoare cu executare şi fostele sale colaboratoare. Maria Tudor, director economic în Primăria Caracal, şi inculpată şi în noul dosar trimis în judecată de DNA, a furat, spun caracalenii, cât nici măcar nu-şi poate închipui cineva. „Îi spuneam că Tudor asta transferă banii direct la Paris, să-i plătească fetei garsoniera, şi nu mă credea. Maria Tudor a fost creierul şi Natalia Olaru mâna cu care s-a furat. Scoteau din conturi câte 500-600 de milioane de lei vechi pe zi“, spune cel care, la un moment dat, l-a consiliat pe fostul primar. Implicate în potlogării erau în special femeile din primărie, pe care le pusese în funcţii înalte.

Natalia Olaru, care avea o funcţie de şef serviciu în primărie, şi-a angajat şi cele două fete. La fel a făcut secretara primarului, Drăgan (astăzi decedată), care, spun gurile rele, i-a fost lui Anghel, rămas văduv înainte de anul 2000, mult mai mult de atât. Fiica acesteia (Mihaela Duică), ca şi una dintre fiicele Nataliei Olaru (Daniela Stroe), a fost inculpată în dosarul în care în 31 iulie s-a dat prima sentinţă, care poate fi atacată cu apel. Tot inculpat a fost şi ginerele, Petre Duică. Despre soţii Duică, proprietarii unei somptuoase case din Caracal, se vorbeşte că pentru a o achiziţiona au contractat de paravan un credit la o bancă, câteva miliarde de lei vechi, pe care l-au achitat într-o perioadă foarte scurtă.

Elena Neculăiţă, primăriţă înainte de 1989 la Drăghiceni, şi ea şef-serviciu în primărie, a avut un rol similar, motiv pentru care a primit de asemenea o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni cu înschisoarea. Un păienjeniş de firme, cele mai multe ale apropiaţilor funcţionarilor, livrau mărfuri de tot felul sau prestau servicii, unele doar facturate, banii intrând în conturile cui trebuia. „Ăştia care au venit după ei, în 2012, vorbeau de o gaură de vreo 600 miliarde lei vechi. Aţi auzit bine, atât spuneau. Au ars ăştia ai lu’ Anghel la acte, în 2012, înainte să plece, de duduia curtea, pentru că ţineau şi contabilitate dublă“, a mai spus persoana convinsă că primarul, de fapt, n-a furat.,

„Îi plăcea să stea acolo, să-i spună lumea dom’ primar. Acum stă la Sprâncenata, cu soacră-sa, că n-a murit, toacă frunze la raţe. Iar astea (complicele, foste funcţionare în primărie) şi-au construit averi de nu-ţi vine să crezi“, spune un alt caracalean.

Pentru a se recupera prejudiciul din dosarul în care s-a pronunţat sentinţa în 31 iulie, oamenii legii au pus sechestru pe bunurile inculpaţilor condamnaţi, dispunând inclusiv confiscarea extinsă. Este cazul averii fostei directoare economice a Primăriei Caracal, Maria Tudor, cel puţin în acte cea mai bogată dintre inculpaţi, care în perioada procesului şi-a înstrăinat către fiul şi fiica sa o parte din case şi terenuri. Sunt sub sechestru şi vor fi confiscate, în cazul său – două case de vacanţă în Călimăneşti, o casă în Caracal, un apartament în Caracal, mai multe terenuri şi maşini, în timp ce fostul primar are sechestru pe apartamentul din Caracal, pe două terenuri şi o casă în Sprâncenata şi pe cele două maşini (o Skoda Octavia şi o Skoda Fabia).

CITIŢI ŞI: Fostul primar al Caracalului, a doua pedeapsă cu închisoarea într-o săptămână. Sechestru şi confiscare extinsă pe adevărate imperii

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite