Slatina:Gropile de gunoi de la sate sunt imposibil de închis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa unui depozit modern în judeţ, oltenii care locuiesc la sate duc gunoiul tot la gropile improvizate sau chiar pe marginea apelor.

După aproape un an de controale, sancţiuni şi campanii de informare, problema gunoiului din mediul rural a rămas tot fără rezolvare. În cele mai multe comune vechile gropi au fost închise, dar s-au deschis altele, temporare. Edilii admit că în fiecare sat mai sunt încă olteni care aruncă o roabă cu gunoi pe malul gârlei.
Comisarii de mediu vor sta şi anul acesta cu ochii pe gunoiul de la sate. „Au fost 459 de gropi în tot judeţul, iar la 455 s-a sistat activitatea. Am aplicat şi 40 de sancţiuni, până când vechile gropi au fost închise. Pentru că în Olt nu există un depozit care să deservească toate localităţile, deşeurile sunt adunate în gropi temporare. Acestea vor fi monitorizate şi anul acesta“, a explicat Aura Mandache, purtătoarea de cuvânt a Gărzii de Mediu Olt.

Oamenii nu îşi permit să plătească taxă pe gunoi

Doar oraşele şi comunle mai bogate şi-au permis să cumpere containere şi să le ceară oamenilor bani pentru salubritate. Este cazul oraşului Potcoava, unde cei mai mulţi localnici adună gunoiul în tomberoane, iar primăria îl transportă la depozitul de la Scorniceşti. „Mai sunt şi la noi oameni din zonele mărginaşe care mai aruncă gunoiul la întâmplare, la gârlă, însă cei mai mulţi plătesc o taxă de 1 leu de persoană pe lună şi folosesc containerele“, a explicat primarul Florin Mateiana.
La Cungrea, în schimb, a rămas o singură groapă temporară, în satul Ibăneşti, dar o parte dintre localnici continuă de arunce gunoiul pe câmp sau pe marginea apelor, fără teama că vor fi amendaţi de edili. La fel se întâmplă în majoritatea satelor din judeţ, unde nici oamenii nici primăriile nu îşi permit să plătească taxe pentru gunoi.

Închiderea gropilor, prea scumpă

Primarii ar fi trebuit să închidă toate gropile de gunoi până pe 16 iulie 2009. Pentru că nu au avut bani să respecte toate regulile impuse de comisarii de mediu, mulţi au reacţionat abia când s-au văzut ameninţaţi de sancţiuni. Garda de Mediu a aplicat 11 amenzi de 35.000 lei din iulie şi până în noiembrie 2009, la primăriile din Olt

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite