SLATINA:Gratzela Hyatt, degustător de vinuri şi manager într-o rezervaţie de indieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SLATINA:Gratzela Hyatt,  degustător de vinuri şi manager într-o rezervaţie de indieni
SLATINA:Gratzela Hyatt, degustător de vinuri şi manager într-o rezervaţie de indieni

Gratzela Hyatt este un spirit liber care a vrut să vadă lumea şi să trăiască experienţe noi. A lucrat pe un vas de croazieră, a fost manager de magazin într-o rezervaţie de indieni, iar acum are o fast-food jamaican în Slatina.

Povestea Gratzelei începe atunci când a plecat din România şi s-a angajat pe un vas de croazieră unde şi-a cunoscut şi soţul, pe Lenroy. „Am terminat Cibernetica, dar am plecat să lucrez pe un vas de croazieră.
Aşa mi-am cunoscut şi soţul, care a fost soţul meu şi pe care l-am admirat mult pentru modul în care se comporta cu noi, cum ne făcea să muncim. Ne respecta. Am lucrat 6 ani de zile, 14 ore pe zi, dar atunci se câştigau bani frumoşi, după  atacurile teroriste de la World Trade Center nu a mai mers aşa de bine şi am renunţat”, a povestit Gratzela.

A lucrat pentru indieni

Cei doi soţi au plecat apoi în Miami, iar Gratzela a avut parte de o nouă experienţă de viaţă. „Am plecat în SUA şi am lucrat în Miami 7 ani ca manager de magzin la  un trib de indieni, singurul care nu a fost conolizat, într-o rezervaţie. Sunt cei care au reţeaua de baruri Hard Rock.
A fost interesant, dar greu pentru că trebuia să mă supun la 2 legi, legea mericană şi legea lor pentru că ei trăiesc într-o comunitate în care statul american nu are nici un amestec.De exemplu, membrii teiburilor erau pe primul loc. Dacă intrau în magazin, trebuiau serviţi primii, înaintea americanilor care poate erau în faţă. Le plăcea să lucreze foarte mult cu străinii.

Specialistă în salate

După ani de pribegie, olteanca s-a întors pe meleagurile natale
„Am venit în Slatina pentru că mama era singură şi bolnavă. Oricum, America era afectată de criză, iar după o vârstă ajungi să te întorci. Şi ştiu că pot face ceva în România”, a spus Gratzela.
Şi pentru că şi ea şi soţul ei sunt pasionaţi de bucătărie, şi-au deschis un fast food cu specific jamaican. „Eu sunt specialistă în salate. Când eram în SUA mi-am cumpărat o mulţime de cărţi de bucate. De fapt, şi eu şi soţul meu suntem fascinaţi de bucătărie. Am testat piaţa 6 luni şi mi-am dat seama că în Slatina erau numai pizzerii, aşa că idee unii fast-food jamaican mi s-a părut foarte bună. În România mai este un singur jamaican care are un restaurant, dar face mâncare italiană”, a spus femeia.

Degustător de vinuri, pe vas

Îi place bucătăria, dar cea mai mare pasiune a ei rămân vinurile, pe vas lucrând ca degustărot de vinuri. „Mulţi se întreabă, cum eu absolventă de cibernetică, stau la tejghea şi sevesc, dar este afacerea mea. Iubesc bucătăria şi vinurile. Am învăţat să testez vinuri pe vas. Făceam teste legaţi la ochi şi trebuia să spunem din ce soi, din ce an, să spunem povestea acelui vin”, a spus Gratzela.

NĂSCUTĂ
5 ianuarie, 1968, Slatina

STUDII
Facultatea de Cibernetică, Bucureşti

EXPERIENŢĂ
6 ani a lucrat pe vas
7 ani ca amanger de restaurant
Acum patron de fast-food

FAMILIE
Căsătorită

Ce-i place
Să aflu cât mai multe despre oameni, despre locuri noi. Când am fost pe vas am văzut lumea, Alaska, Norvegia, Rusia şi multe alte ţări.

Ce nu-i place
Prostia. Nu mai există bună creştere, educaţie şi cultură generală. Am văzut în lume oameni acre numărau pe degete până la 5 şi mi-e frică să nu ajungem şi noi, românii, aşa.

Îţi e dor de SUA?

Dor nu, dor mi-a fost de România, dar îmi lipseşte infrastructura de acolo şi faptul că oamenii aveau acces la orice. În 5 zile îţi deschizi o companie, iar în România îţi trebuie luni, după care vin controalele.

Cum convingi oamenii să guste specialităţile jamaicane?
Nu este greu, oamenii vin se uită şi dacă le explici despre fiecare fel şi le arăţi sunt dispuşi să încerce. Slătinenii sunt deschişi la nou şi foarte curioşi.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite