Slatina:Costel Diaconu, salvatorul de la Descarcerare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare intervenţie cu autospeciala de descarcerare sau cu ambulanţa SMURD presupune curaj, atenţie şi îndemânare. În cei opt ani de când este pompieri, Costel  a învăţat să pună viaţa oamenilor mai presus de orice.

Şi-a dorit să devină inginer, iar după ce a terminat liceul a dat la Politehnică. A  avut norocul să fie admis, însă problemele financiare din familie l-au făcut să renunţe la visul său. „Am fost admis şi am fost foarte bucuros că am reuşit să intru la facultatea pe care doream să o urmez. Părinţii mi-au spus apoi că nu au bani să mă întreţină în timpul studiilor şi m-au convins să renunţ. Am fost foarte dezamăgit atunci. Intrasem la Inginerie Autovehicule Rutiere, domeniul care mă pasiona cel mai mult“, îşi aminteşte cu regret militarul oltean.
A fost nevoit să îşi găsească un loc de muncă, dar şi-a propus să meargă din nou la facultate, atunci când o să aibă bani. „În 2002 m-am angajat ca pompier la ALRO. M-am obişnuit de la început cu această meserie, iar în scurt timp am prins drag de ea. Am învăţat cât este de important să salvezi vieţile oamenilor, am realizat că este o meserie care îşi oferă multe satisfacţii“, spune Costel Diaconu.

Salvează oamenii dintre fiarele maşinilor

În 2006 a devenit pompier militar la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, iar după doi ani în care s-a ocupat de stingerea incendiilor, a urmat cursurile Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) şi a fost repartizat să lucreze pe autospeciala de descarcerare şi pe ambulanţă. În fiecare zi de serviciu este tot timpul gata de intervenţie. Are la dispoziţie mai puţin de 50 de secunde să iasă cu maşina pe poarta unităţii, echipat şi pregătit pentru acţiunea de salvare. Recunoaşte că are o misiune grea, însă este încântat de rezultatele muncii sale. „Nu este uşor, întâlneşti zilnic situaţii dificile şi trebuie să faci tot posibilul pentru a salva oamenii. La sfârşitul unei intervenţii, simţi însă o mare bucurie că ai reuşit să îţi ajuţi semenii“, mărturiseşte salvatorul.
Curajul, tăria de caracter şi relaţia bună cu colegii îl ajută să facă faţă oricărei situaţii. „Atunci când ajungi la un accident, spre exemplu şi trebuie să scoţi oameni prinşi între fiarele maşinii, presiunea este foarte mare. Pe de o parte din partea victimelor, pe care trebuie să le scoţi cât mai repede şi să le acorzi primele îngrijiri, pe de altă parte din partea rudelor sau cunoştinţelor victimelor, care au de fiecare dată impresia că poţi face mai mult pentru a salva oamenii implicaţi în accident. Trebuie să ai tărie de caracter şi să îţi duci la bun sfârşit misiunea, fără să fii influenţat de ceea ce se întâmplă în jurul tău“, povesteşte Costel.
Militarul oltean a reuşit să îşi îndeplinească şi visul de a deveni inginer. În urmă cu trei ani a terminat Facultatea de Managemnt şi Inginerie Economică, iar acum este mândru că a putut să urmeze studiile universiare, aşa cum şi-a dorit încă din vremea copilăriei.

Întrebări şi răspunsuri
•• Care a fost cea mai dificilă intervenţie la care aţi participat?
C.D.Accidentele în care sunt implicaţi copii mă impresionează cel mai mult. Mă gândesc de fiecare dată că în locul lor ar putea fi copiii mei şi nu reuşesc să mă detaşez. Mi-a rămas în minte şi un accident de la Scorniceşti, în urma căruia am fost nevoiţi să decopertăm integram două maşini pentru a scoate victimele aflate în stare foarte gravă.
•• Dacă ar fi să o luaţi de la capăt, ce carieră aţi vrea să urmaţi?
C.D. Aş vrea să urmez Politehnica, a fost visul meu la care am renunţat cu regret. Apoi aş face tot posibilul pentru a urma o carieră militară, tot pompieri aş vrea să fiu. Este un domeniu care îţi oferă multe satisfacţii, dar şi siguranţă. Îmi place foarte mult ceea ce fac acum, sunt mândru de meseria mea.

Ce-i place
•• „În timpul liber îmi place să satu alături de familia mea, îmi iubesc foarte mult soţia şi copii. Îmi place să stau în aer liber, să merg la pescuit cu prietenii şi să joc tenis de masă“

Ce nu-i place
•• „Să văd oamenii în dificultate. Fac tot posibuilul să îi ajut. Detest minciuna şi nu suport vecinii care aruncă gunoiul pe geam.“

Profil
Născut
•• 10 octombrie 1980, Slatina
Studii
•• Facultatea de Management şi Inginerie Economică, Slatina
Familie
•• căsătorit, are un băiat şi o fată

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite