Slatina: Sorin Lesnic medicul legist care se relaxează cu jazz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îşi face cu pasiune meseria şi simte că face dreptate victimelor atunci când rezolvă un caz de crimă sau de culpă medicală.

Un birou care a aparţinut tatălui, o colecţie de discuri de vinil şi o muzică în surdină care te linişteşte. În biroul său, de la Serviciul de Medicină Legală, Sorin Lesnic are câteva clipe de linişte după ce a efectuat o autopsie sau a prezentat un raport. „Am ales medicina legală pentru că mi s-a părut mai interesantă decât alte specializări, iar în facultate am avut un profesor care m-a impresionat. Prin această meserie, am reuşit să îmbin meseria tatălui meu, care a fost biochimist cu cea a unui unchi care a fost avocat şi a fost primul prefect din România, în anul 1919, în judeţul Mureş”, a povestit medicul legist Sorin Lesnic.

Face dreptate victimelor

În cei 16 ani de medicină legală, Sorin Lesnic a avut multe cazuri grele, a dezlegat multe mistere şi a făcut dreptate victimelor. „Fiecare amănunt este important. Este ca un puzzle. Aduni date care nu au legătură şi le uneşti într-un raport care poate rezolva un caz de crimă, de culpă medicală, de sinucidere. De multe ori, acele trupuri neînsufleţite pe care le am pe masă, cer să li se facă dreptate”, a spus Sorin Lesnic.
 Îşi aminteşte cum a reuşit să îi ajute pe procurori să rezolve un caz după ce a adescoperit pe cadavrul victimei o muşcătură. „Am avut un caz cu o femeie care fusese violată şi apoi omorâtă. Cel care a ucis-o a muşcat-o, iar după acea muşcătură am reuşit să fac o schemă a cavităţii bucale. Avea şi câţiva dinţi lipsă. Făptaşul era un vecin care la interogaroriu a fost pus în faţa desenului. A fost nevoit să recunoască”, a spus medicul.

„E o realitate crudă”

Este conştient că şi-a ales o meserie dură, dar o face cu plăcere şi simte că ajută un pic la rezolvarea problemelor cu care se confruntă oamenii. „E o realitate crudă şi trebuie să faci faţă unor imagini şocante. Încerc să învăţ din fiecare caz şi să le dau sfaturi şi altora. Copiiilor mei le povestesc unele lucruri ca să îi feresc de accidentele de circulaţie sau de cele casnice de multe ori stupide. De exemplu, am avut un adolescent care a murit electrocutat în timp ce se ducea la pescuit. Avea o undiţă de carbon şi a atins cu ea firele de electricitate”, a povestit Sorin Lesnic.
Familia îl ajută mult, iar acasă uită de toate problemele şi se relaxează, ascultând muzică sau mergând la pescuit. „După ce închid uşa, încerc să uit de tot, să nu iau acasă dramele de aici. Ascult muzică, merg la pescuit pentru că trebuie să duc mai departe pasiunea tatălui leu. I-am moştenit toate uneltele şi le folosesc cu drag. Familia îmi oferă suportul de care am nevoie, iar soţia care este şi ea medic mă înţelege perfect”, a spus Sorin Lesnic.



NĂSCUT
17 februarie 1967, Călimăneşti, judeţul Vâlcea
STUDII
Universitatea de Medicină Craiova
FAMILIE
Căsătorit, 2 copii

CE-I PLACE
Pasiunea mea este medicina legală, dar ascult muzică jazz şi clasică, am o colecţie de plăci de vinil şi din când în cînd merg la pescuit. Am moştenit uneltele de pescuit de la tatăl meu şi pescuiesc gândindu-mă la el.

CE NU-I PLACE

Nu suport oamenii care nu îşi respectă cuvântul dat, amatorismul, ignoranţa şi politicienii actuali. Din păcate, ei sunt imaginea noastră şi cred că lucrurile ar trebui să se shimbe cât mai repede.


Ce caz v-a impresionat cel mai mult?
Au fost două. Cazul fetei de 18 ani care s-a spânzurat. O fată frumoasă şi cuminte care nu merita să moară şi pe care societatea şi familia au lăsat-o să se piardă fără să înţeleagă că acest copil trăia o dramă. Celălalt este pacientul care a murit pe holurile spitalului.

Care este portretul unui medic legist?
Trebuie să fie calculat, dedicat meseriei, informat, dornic să cunoască cât mai mult, deschis la investigaţie, fără să aibă idei preconcepute. Un medic legist este un fel de detectiv.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite