Slatina: Scad încasările la buget, cresc taxele şi impozitele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slătinenii vor plăti în 2010 mai mulţi bani la stat.
Slătinenii vor plăti în 2010 mai mulţi bani la stat.

Noul an le va aduce contribuabililor taxe şi impozite cu 10 la sută mai mari faţă de cât au plătit în 2009.

La Slatina nu au mai crescut taxele şi impozitele în ultimii trei ani, dar din 2010 acestea se vor mări. „Motivul pentru care am luat această măsură a fost faptul că Guvernul a modificat Codul Fiscal şi l-a indexat cu 20%. Noi am majorat cu 10% pentru ca oamenii să nu simtă foarte rău aceste măriri, mai ales în perioada aceasta de criză“, a explicat Minel Prina, administrator public în cadrul Primăriei Slatina.

Au scăzut încasările în ultimele luni ale lui 2009

Dacă anul acesta autorităţile locale s-au lăudat cu un grad de colectare a taxelor şi impozitelor de 95%, în 2010 estimează că nu vor strânge prea mulţi bani la bugetul local. „Am realizat 100% din ceea ce ne-am propus în 2008 şi am avut un grad de colectare de 95%, mai mult de jumătate din banii strânşi la buget fiind din impozitele pe venit. Restul provin din impozitele pe clădiri, terenuri şi vânzarea de locuinţe. Dacă la mijlocul trimestrului III încasam 5,5 milioane pe lună, în ultima perioadă am scăzut la 3,5 milioane. Sper ca oamenii să poată să îşi plătească impozitele la anul“, a spus Prina.
Impozitul pe clădiri va fi între 90 şi 887 de lei pe metrul pătrat. În funcţie de zonă, impozitul pe teren va fi între 1.823 de lei şi 7.159 de lei pe hectar, cu 310 lei mai mult decât anul trecut. Pentru autoturisme, taxele pornesc de la 18 lei pentru fiecare grupă de capacitate cilindrică şi ajung la 145 de lei.
„Se scumpesc toate, benzina, gazele, ţigările şi acum şi impozitele. Salariile scad de la lună la lună, iar mulţi sunt în pericol să rămână şomeri. Nu ştiu cu ce o să reuşim să plătim“, a spus Mihnea Tudose, de 42 de ani, electrician.

Eliberarea certificatului de urbanism costă de la 6 la 14 lei, în funcţie de suprafaţă, cu doi lei mai mult decât anul trecut. Taxa de avizare a certificatului de urbanism s-a mărit de la 12 la 16 lei, iar pentru autorizaţii privind racordul la utilităţi, slătinenii vor plăti de la anul 13 lei. Taxa pentru eliberarea certificatului de nomenclatură stradală va creşte de la 57 de lei la 83 de lei. „Nu cred că se justifică aceste taxe pentru eliberarea documentelor. Sunt nişte simple acte şi te loveşti şi de atitudinea funcţionarilor. Cum să dai atâţia bani pe un certificat de nomenclatură stradală?“, a spus Ioana Săndoi, de 33 de ani, asistentă medicală.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite