Slatina: Radu Lupaşcu un profesor în arta pescuitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Lupaşcu
Radu Lupaşcu

De la tatăl său a învăţat toate trucurile pentru a prinde peşte. Îmbină cu multă pasiune meseria de profesor de sport cu pescuitul şi vânătoarea.

A început să pescuiască la patru ani, iar de atunci a rămas un împătimit al pescuitului şi nu este săptămână în care să nu arunce măcar o dată cu undiţa. Este profesor de sport şi are foarte multe pasiuni. Îi place să pescuiască, este vânător şi columbofil.
Pasiunea pentru pescuit a moştenit-o de la tatăl său care era la rândul său pescar şi de la care a învăţat toate trucurile. „Pescuitul mi-a intrat în sânge de la vârsta de patru ani când am fost prima oară la peşte alături de tatăl meu. De atunci merg de fiecare dată când am ocazia pe malul apei să mă relaxez la o partidă de pescuit. Solitudinea, liniştea şi locul în care pescuiesc sunt ingredientele care mă fac să mă întorc de fiecare dată cu plăcere pe malul apei. Bineînţeles că dacă mai prinzi şi un peşte e cu atât mai bine, dar, pentru mine unul, atmosfera în care pescuieşti este cea mai importantă“, ne-a povestit nea Radu, aşa cum îi spun toţi prietenii.

Pescuieşte câteva luni pe ani în Delta Dunării

Este o persoană foarte deschisă căreia îi place să stea în preajma oamenilor şi să le povestească celorlaţi pescari despre aventurile sale la pescuit. În fiecare vară, nea Radu îşi ia raniţa de pescuit şi undiţele şi pleacă în locul său preferat, un mic sătuc din Delta Dunării, înconjurat de apă şi plin de amintiri, numit Crişan. „Aici merg de foarte mult timp şi tot de aici am cele mai frumoase amintiri la pescuit. Mergeam împreună cu prietenii mei şi stăteam toată vara la pescuit prin Deltă. Este un loc cu un farmec aparte, unde am prins foarte mult peşte şi unde mă simt ca la mine acasă“, ne-a mărturisit experimentatul pescar.
Ai putea petrece zile în şir cu nea Radu ascultându-l cum povesteşte aventurile pe care le-a avut la pescuit şi vânătoare. Orice întâmplare pe care a avut-o o povesteşte cu un şarm aparte şi reuşeşte să te transpună în locurile respective. Adună pe toată lumea în jurul lui atunci când începe să povestească.

Aventuri la vânătoare

„Plecasem la vânătoare de fazani cu nişte prieteni, iar unul dintre ei nu îşi luase cartuşe şi ne tot cerea. Ne-am gândit să îi umplem un cartuş cu fulgi luaţi dintr-o pernă şi să-i dăm să tragă. La un moment dat a ţâşnit un fazan dintr-un tufiş şi când a tras, s-a umplut cerul de fulgi. Încântat şi crezând ca a împuşcat fazanul a ţipat de bucurie «Gata băieţi, l-am lăsat în pielea goală!»“, ne povesteşte râzând nea Radu, pescar vestit.

Întrebări şi răspunsuri
Cum trebuie să fie un pescar?
R.L.:
Regret pescuitul care se practica acum 40 de ani. Atunci pescarul lua cu el doar undiţa, acele şi momeala. Acum îţi trebuie o remorcă pentru a te duce la peşte. Trebuie să ai sonar, barcă pentru momeală şi multe alte aparate electronice care nu îşi au rostul. Ăsta nu mai este pescuit!
Pescuitul şi vânătoarea sunt hobby-uri?
R.L.:
Sunt şi hobby-uri, dar şi boli de care nu mai poţi scăpa odată ce ţi-au intrat în sânge. Nu ajungi bine acasă că începi să te gândeşti la momentul în care te vei afla din nou pe malul apei sau în mijlocul pădurii.

Ce-i place
„Corectitudinea, liniştea şi oamenii cu simţul umorului. Îmi place să-mi petrec timpul în natură alături de copiii mei cărora le-am insuflat pasiunea pentru pescuit.“
Ce nu-i place
„Nebunia şi lipsa de umanitate a oamenilor în goana lor după bani. Oamenii au uitat să se mai bucure de lucrurile mărunte care contează enorm pentru suflet.“

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite