Slatina: Oana Nichita este singura profesoară de tapiserie din Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Oana Nichita este singura profesoară de tapiserie din Oltenia
Slatina: Oana Nichita este singura profesoară de tapiserie din Oltenia

A moştenit pasiunea pentru artă de la mama sa. A îmbrăcat, vreme de 25 de ani, persoane cunoscute din judeţul Olt pentru ocazii speciale. De 30 de ani conduce cercul de artă decorativă de la Palatul Copiilor.

Şi-a descoperit pasiunea pentru artă din primii ani de viaţă. A absolvit Liceul Pedagogic cu adeverinţă de maistru în desen, lucru manual şi gimnastică. După 9 ani de activitate didactică, a ajuns la Palatul Copiilor, unde profesează şi astăzi. „După 9 ani de activitate la catedră, deşi înclinaţii erau, am fost dusă de generalul vremii în urma unor activităţi naţionale la nivel director, în activitatea extraşcolară a municipiului, am ajuns la Palatul Copiilor“, îşi aminteşte Oana Nichita, profesoara de artă decorativă de la Palatul Copiilor şi Elevilor Adrian Băran din Slatina.
În paralel cu activitatea de la palat, Oana s-a ocupat şi de design vestimentar. A lucrat haine de ocazie pentru oameni cunsocuţi din judeţ. „Timp de 25 de ani făceam, în paralel cu activitatea de la palat, şi design vestimentar. Am făcut rochiţe de mireasă şi, în general, rochii de ocazie, pentru naşe, domnişoare de onoare. Am lucrat pentru persoane cunoscute din judeţ care s-au îmbrăcat pentru ocazii speciale de la mine“, povesteşte Oana Nichita.

Obiectele sale de artă sunt în casele colecţionarilor din întreaga lume

Talentul l-a moştenit de la mama sa care a fost croitoreasă. Acum a renunţat însă la designul vestimentar pentru că vederea nu o mai ajută ca atunci când era tânără şi era şi obositor. „Talentul îl am de la mama care a fost croitoreasă şi lucra pentru 3 sate învecinate. Acum din păcate am renunţat să mai fac desigin vestimentar pentru că vederea nu mă mai ajută şi am şi obosit. Înainte când terminam activitatea la palat, veneam acasă şi mă apucam de cusut. Am pierdut multe nopţi dar se câştiga şi bine“, spune Oana. Copiii care se înscriu la cercul de artă decorativă de la Palatul Copiilor vor învăţa de la Oana să lucreze tapiserii, grafică pe pânză, măşti decorative şi multe alte obiecte. „La cerc ne ocupăm cu tapiserii, suntem singurii din Olt care mai lucrăm aşa ceva, facem grafică pe pânză, sunt doar 3 inşi la nivel naţional care mai lucrează aşa ceva, eu sunt iniţiatoare în măşti decorative, imprimerie şi sunt printre puţinii care lucrează stilizare vitraliu“, explică profesoara. Obiectele create la cecul de artă decorativă se află acum în casele colecţionarilor din judeţ dar şi din străinătate. „Lucrez lucruri deosebite la cerc cu copiii. Nici nu avem să vindem la câte solicitări sunt. Cumpără obiecte de artăp decorativă oamenii care au un minim de cultură. Lucrările noastre sunt în casele colecţionarilor din Slatina, Paris, Londra“, încheie profesoara.

Profil
NĂSCUTĂ. 19 septembrie 1955, comuna Priseaca, judeţul Olt
STUDII. Liceul Pedagogic din Slatina, cu specializarea de maistru în desen, lucru manual şi gimnastică
FAMILIE. Are o fată

Ce-i place
•• „De 3 decenii mi-au marcat viaţa toate subsecţiunile artei decorative pe care am putut să le abordez în munca mea de cadru didactic. În timpul liber fac design vestimentar. La oameni apreciez caracterul parolismul şi fair-play-ul“.

Ce nu-i place
•• „Deşi sunt considerată expert în realizarea documentelor urăsc birocraţia. La oameni urăsc lipsa de caracter şi lipsa de parolism. Detest falsitatea de la vorbă la fapte“.

Întrebări şi răspunsuri
•• Se înscriu copiii slătineni la cercul de artă decorativă?
O.N.: Eu sunt omul care nu merge prin şcoli pentru a prezenta oferta cercului pe care îl conduc. El este deja cunoscut şi copiii vin singuri la mine. Iar copiii mai mici, până în clasa a V-a, sunt aduşi de părinţi care îşi doresc ca cei mici să înveţe ceva plăcut şi util.

•• De ce calităţi au nevoie copiii care vor să înveţe arta decorativă?
O.N.: În primul rând eu îi sfătuiesc să intre în nemuritoarea lumea a artei atunci când părinţii le descoperă mici înclinaţii. Odată intraţi profesorul le descoperă şi le dezvoltă şi alte aptitudini. Important este ca ei să vrea, să aibă voinţă, îndemânare, perseverenţă şi încredere.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite