Slatina: Noni Stan este instructorul de zbor al oltenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A făcut parte din cadrul Batalionului 56 paraşutişti de la Caracal. Nu a putut să stea departe de zbor şi a început să se dea cu parapanta. Este părintele parapantismului din Olt.

A visat dintotdeauna să zboare. În copilărie era fascinat de avioanele care tăiau cerul şi de piloţii acestora. A urmat Academia Trupelor de Uscat de la Sibiu după care s-a întors în oraşul natal, în cadrul armatei . Aici i s-a oferit şansa de a-şi îndeplini visul de o viaţă. În urma unor cursuri făcute în armată a devenit paraşutist în cadrul Batalionului 56 paraşutişti, Caracal. Are peste 85 de paraşutări la activ executate de la peste un kilometru înălţime şi spune că niciodată nu va uita timpul petrecut în armată, ca paraşutist şi apoi ca instructor.”Am visat de când mă ştiu să zbor şi mi-am îndeplinit acest vis atunci când am mers în armată. Îmi aduc aminte că atunci când eram copil mergeam să văd demonstraţiile piloţilor şi ale paraşutiştilor. Eram fascinat de acei oameni. M-am înrolat în armată din dorinţa de a zbura şi de a sări cu paraşuta”, mărturiseşte experimentatul paraşutist oltean.

Este instructor auto

La desfiinţarea Unităţii, în 2005,  paraşutistul oltean a fost nevoit să îşi caute o nouă slujbă. Disciplina şi experienţa de instructor în armată l-au ajutat foarte mult pentru a reuşi în domeniile în care a lucrat. „Am plecat cu un gust amar atunci când unitatea de la Carcal s-a desfiinţat. Era o adevărată familie acolo. Mi-a fost foarte greu să renunţ la ceea ce îmi plăcea să fac cel mai mult, să zbor şi să sar cu paraşuta. Am lucrat timp de trei ani pentru o firmă, iar apoi mi-am deschis propria afacere, am devenit instructor auto”, a spus Noni.

Îi învaţă pe olteni să zboare

Nu a putut să stea departe de pasiunea sa şi după ce Unitatea Militară din Caracal a fost închisă, la numai câteva luni, a mers împreună cu un prieten să încerce ceva nou, zborul cu parapanta.  Datorită experienţei anterioare, a învăţat foarte repede să controleze parapanta şi să „citească” curenţii de aer. A început să caute locuri de zbor prin judeţ. ”La scurt timp grupul cu care mergeam la zbor s-a mărit. Ni s-au alăturat foarte mulţi tineri din zonele unde ne duceam să ne dăm cu parapanta şi mergem împreună de fiecare dată când este vânt şi timp de zbor. Am ajutat foarte mulţi tineri să înveţe elementele de bază în zborul cu parapanta şi mă bucur că acest sport a devenit din ce în ce mai popular în judeţul Olt.”, a spus instructorul parapantiştilor olteni.  Întotdeauna Noni pune siguranţa pe primul loc şi se asigură că atât el cât şi ceilalţi parapantişti cu care merge la zbor să îşi ia toate măsurile de siguranţă. „Este un sport frumos, dar periculos dacă nu pui siguranţa pe primul loc”, a spus Noni.

Profil:

Născut: 30 iunie 1967
Studii Academia Trupelor de Uscat, Sibiu
Familie, Căsătorit, un copil

Întrebări:


Care este cea mai mare altitudine la care ai zburat cu parapanta?
Am fost la Rânca să zbor cu parapanta. La munte este foarte uşor să te lansezi cu parapanta dacă ai experienţă. Nu am vrut să risc şi m-am înălţat la 200 de metri. Un alt loc unde se poate practica parapantismul atât de începători cât şi de avansaţi este în comuna Dăneasa.

Îţi este dor de săriturile cu paraşuta?
Dacă aş avea ocazia aş sări din nou. Cel mai mult îmi plăceau săriturile pe timp de noapte. Este foarte multă linişte, iar toate simţurile ţi se ascut în timpul săriturii. Te po0ţi orienta foarte uşor după linia oriyantului.

Ce-i place
Oamenii care vor să facă cva în viaţă. Îmi place să-i învăţ pe oameni să devină mai buni şi mai disciplinaţi. Cel mai de preţ lucru la un om este bunul simţ şi sinceritatea.

Ce nu-i place
Mă dezgustă politica falsă care se duce împotriva armatei şi împotriva românilor. Politicienii nu mai muncesc de mult timp pentru ţară, muncesc doar pentru ei. Din această cauyă mulţi oameni o duc foarte rău.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite