Slatina: Marin Mincu, regretat de oamenii de cultură

Slatina: Marin Mincu, regretat de oamenii de cultură

Marin Mincu la unul dintre cenaclurile iniţiate de el.

Specialiştii în literatură din Slatina îi aduc un ultim omagiu criticului care a încercat tot timpul să păstreze legătura cu viaţa culturală din Olt.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Slatina este un loc mitic pentru mine. Slatina de care sunt în permanenţă obsedat, de care, îndepărtat fiind pentru o mai mare bucată de timp, mă simt steril. Cândva, la Paris, când mă întâlneam cu Nicolae Breban la un bistrou din faţa Sorbonei îi spuneam că, de fapt, nu pot să scriu şi să exist dacă din când în când nu mă întorc la locul meu de origine“, spunea despre oraşul în care s-a născut criticul literar şi scriitorul Marin Mincu, într-un interviu acordat poetului Nicolae Coande.

Marin Mincu era legat de Spiru Vergulescu

Moartea sa nu a trecut neobservată de oamenii de cultură olteni. „Era un mare critic al literaturii contemporane. A încercat tot timpul să aibă o legătură cu viaţa culturală a Olteniei şi implicit a Slatinei. A participat la serbările liceului Radu Greceanu pe care l-a absolvit. Este o mare pierdere“, a spus Paul Matiu, directorul Bibliotecii Judeţene din Slatina.

„Printre personalităţile Slatinei, Marin Mincu este un om reprezentativ pentru literatura românească contemporană. în domeniul criticii cu precădere. Spiru Vergulescu era extrem de legat de Mincu, ceea ce îi unea în mod deosebit fiind pasiunea pentru Mihai Eminescu“, a spus Aurelia Grosu, cercetător ştiinţific şi şef de secţie la Muzeul Judeţean Olt. „După 1990, Marin Mincu a încercat să deschidă în Slatina un centru cultural sub egida sa, axat pe literatura şi critica românească contemporană, însă a rămas un deziderat. Acum, că nu mai e printre noi, poate că o să ne aplecăm mai mult asupra lui Marin Mincu şi vom dovedi că ştim să-l apreciem“, a mai spus Aurelia Grosu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările