Slatina: Marin Constantin, dirijorul care promovează folclorul autentic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Constantin: "Avem un folclor bogat, avem cântece şi jocuri de o rară frumuseţe"
Marin Constantin: "Avem un folclor bogat, avem cântece şi jocuri de o rară frumuseţe"

Şeful Secţiei muzicale a Ansamblului Doina Oltului, apreciat dirijor şi violonist, a devenit un compozitor căutat, piesele sale fiind interpretate de orchestre şi solişti populari din ţară.

Dirijor al Orchestrei Doina Oltului, maestrul Marin Constantin este unul dintre cei mai respectaţi artişti populari din ţară. Dragostea pentru folclor i-a pătruns în suflet din copilărie. „Am început să studiez vioara de mic, cu lăutarii din comună. Mai târziu, la liceu cu profesorul Vasile Corbeanu, apoi la Filarmonica Gheorghe Dima din Braşov unde, tânăr fiind, am avut privilegiul să-mi completez studiile muzicale lucrând cu colegi mai în vârstă.”, mărturiseşte maestrul. Din 1977 dirijează Orchestra Doina Oltului, cochetând la un moment dat şi cu activitatea de dascăl în cadrul Şcolii de Arte şi Meserii Slatina, unde a predat vioara şi teoria muzicii.
Sub bagheta sa a cântat chiar Orchestra Naţională Radio, în prezent fiind şeful Secţiei muzicale a Ansamblului Folcloric Profesionist Doina Oltului, ansamblu cu care a câştigat premii la festivalurile internaţionale de folclor: „Cerbul de Aur” (2004 şi 2005), „Arcanul” Rădăuţi (2004), „Dunarea, fluviu al Europei" Tulcea (2003 şi 2005), Bavaria 2008, Serbia 2009, Munchen 2009, premiul special la Bruxelles în 1999, placheta oraşului Viena în 1998.

Folclorul, izvor nesecat de inspiraţie

Pentru maestrul Constantin, folclorul reprezintă un izvor nesecat de inspiraţie. Nu s-a rezumat să cânte la vioară sau să dirijeze o orchestră, având o înclinaţie naturală şi spre compoziţie. „Folclorul este izvor de inspiraţie atât pentru cei care au o carieră în muzica populară, angajaţi ai ansamblurilor din ţară, cât şi pentru alte genuri muzicale. A constituit întotdeauna izvor de inspiraţie pentru marii noştri compozitori: George Enescu, Ciprian Porumbescu, Bela Bartok, Paul Constantinescu şi mulţi alţii. Eu am scris piese - versurile şi muzica pentru colegii mei de la ansamblu, dar şi altor solişti din ţară: Mariana Baciu, Constantin Măgureanu, Maria Ghinea, Dan Voinicu, Ioana State, Georgeta Delureanu, Sofia Baciu, Sorina Dinu, Cătălin Bărbulescu şi alţii. De asemenea, am semnat compoziţii pentru alte orchestre din ţară, precum şi pentru Orchestra Naţională Lăutarii din Chişinău.”, declară maestrul.
A colaborat cu majoritatea artiştilor populari, apreciindu-i pe cei care „nu s-au îndepărtat de obârşia folclorului”. „Toate piesele îmi sunt dragi. Ele sunt rodul creaţiei mele.”, mărturiseşte dirijorul.
Crede că muzica populară se va păstra, numai dacă vom şti să ne educăm moştenitorii: „Peste ani, am credinţa că folclorul se va păstra. Cred că va căpăta alte valenţe, în funcţie de cei care îl vor sluji. Responsabilitatea va apăsa pe umerii tinerei generaţii, care trebuie educată în spiritul artei populare”.


Profil
NĂSCUT: 25 aprilie 1950, Licurici (Teleorman)
FAMILIE: căsătorit, are doi copii
EXPERIENŢĂ: 33 de ani dirijor

Întrebări şi răspunsuri
•• Aţi concertat pe mari scene mondiale. Există diferenţă de percepţie a foclorului român în străinătate faţă de ţara noastră?
În străinătate sunt întotdeauna impresionat de felul cum străinii apreciază folclorul românesc, fie instrumental, fie coregrafic. Şi în România se bucură de aceeaşi apreciere când este redat cu răspundere, fără să fie alterat. Auditoriul a fost de-a lungul timpului educat în spiritul recunoaşterii valorilor noastre naţionale prezentate sub forma cântecului popular- doina, balada, cântecul bătrânesc şi cântecul propriu-zis.

•• Se mai merită să faci din artă, în speţă foclor, o carieră în România?
Se merită şi s-a meritat în orice perioadă, cu condiţia ca mesagerii artei să nu ducă grija zilei de mâine. În felul acesta s-ar rezolva o mare problemă: ar dispărea arta cu tendinţă şi toţi artiştii ar face artă pentru artă.

Ce-i place
••  "Îmi place arta, sub toate formele ei, să citesc literatură, poezie, să vizionez un film artistic. Ca dirijor, îmi plac în mod deosebit prelucările pe teme populare pentru că noi, în judeţul Olt, avem un folclor bogat, avem cântece şi jocuri de o rară frumuseţe."

Ce nu-i place
•• "Nu-mi place situaţia actuală a României. Aştept rezolvarea problemelor salariale care au afectat bugetarii."

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite