Slatina: Ion Popescu recunoaşte un campion dintr-o mie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A practicat atletismul în facultate, devenind campion naţional cu Ştiinţa Bucureşti. A pregătit zeci de generaţii de elevi, mulţi dintre ei ajungând pe podium.

Este unul dintre cei mai renumiţi antrenori de atletism pe care oraşul nostru i-a avut în ultimul deceniu. În facultate a fost component al echipei Ştiinţa Bucureşti, cu care a ieşit campion naţional. De când se ştie i-a plăcut sportul şi mişcarea. Nu poate să stea departe nicio clipă de lumea sportului chiar şi acum, la 75 de ani.
„M-am apucat de sport din dorinţa de a face mişcare, deşi la început am lucrat contabil la o bancă din Slatina. Am stat acolo un an, dar nu mi-a plăcut. Nu puteam să stau pe scaun toată ziua pentru că simţeam nevoia să fac mişcare. Am renunţat şi m-am apucat de sport. În facultate concuram ca student în cadrul echipei Ştiinţa Bucureşti, cu care am ieşit şi campion naţional la acea vreme, iar la individual am luat argintul la 100 de metri plat. După ce am terminat facultatea am devenit profesor de sport la Liceul Radu Greceanu“, ne-a povestit Ion Popescu.
Şi-a dedicat întreaga carieră sportului şi elevilor săi. A antrenat şi a pregătit zeci de generaţii de copii, descoperind foarte mulţi tineri care apoi au devenit mari campioni.

Trei decenii alături de elevi

„Am avut foarte mulţi copii talentaţi şi care voiau să devină campioni. Împreună cu elevii mei am trăit clipe foarte frumoase. Cei mai talentaţi se remarcau imediat în timpul orelor de educaţie fizică. Am pregătit mai mulţi campioni printre care se numără Ioana Stancu, care a fost campioană naţională la suliţă. A deţinut recordul naţional la aruncarea suliţei mult timp. O altă campioană naţională, de juniori, la aruncarea suliţei a fost Lucreţia Matei. Cu toţi aceşti copii talentaţi lucram suplimentar, după ore, pentru a le dezvolta abilităţile fizice. Totul se făcea din plăcere şi din dorinţa de a face performanţă“, a spus nea Ion, aşa cum îi zic apropiaţii.
A fost un profesor foarte apreciat de elevii săi timp de 30 de ani. Întotdeauna încerca să-i facă să-şi depăşească propriile limite şi să înţeleagă că doar prin muncă şi antrenament pot deveni campioni.
„Cu cei care se remarcau făceam pregătire suplimentară. Antrenamentele erau bazate pe o pregătire multilaterală a sportivului. În funcţie de aptitudinile fiecăruia, mă axam pe dezvoltarea sportivului pentru disciplina respectivă. Pe atunci nu erau condiţiile de acum, iar orele de sport le ţineam afară. La atletism elevii erau pregătiţi în diferite condiţii, se alerga prin pădure, pe teren, iar pe timp de iarnă, prin zăpadă. Copiii voiau să facă performanţă, iar orele de sport se făceau mult mai intens decât acum“, a spus antrenorul de atletism Ion Popescu.

Întrebări şi răspunsuri
Cum vedeţi acum orele de sport?
I.P.: Profesorii din ziua de astăzi nu-şi mai dau interesul pentru a obţine performanţe în sport cu elevii. Astăzi se urmăreşte doar partea financiară a orelor de sport. Se mulţumesc să ia salariul şi doar atât. Nu se mai urmăreşte promovarea sportului în şcoli!
Cum trebuie să fie un atlet?
I.P.: În primul rând trebuie să fie ordonat şi să-şi dorească să facă performanţă. Numai cu voinţă şi multă muncă poţi obţine rezultate pe măsură.

Ce-i place
„Omul cinstit, corect şi serios. Mă simt bine când privesc sport. Urmăresc cu mare interes competiţiile de atletism, handbal şi fotbal.“
Ce nu-i place
„Hoţia şi minciuna. Viaţa trăită fără sport. Nu am suportat niciodată oamenii care fumează şi cei care beau fără măsură.“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite