Slatina: Hary Bungiu pictează chipul lui IIsus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toată viaţa a fost aproape de Dumnezeu şi de biserică şi desenează chipurile sfinţilor pe pereţii din piatră ai lăcaşurilor sfinte.

Zeci de picturi din bicericile din judeţ au fost pictate de el şi încă se emoţionează atunci când duce o lucrare la bun sfârşit. Pictorul Hary a ştiut dintotdeauna că menirea lui este să picteze chipurile sfinţilor. „Învăţătorul mi-a spus la o oră de de desen: „Hary, tu vei ajunge pictor” şi aşa a fost. Nu îmi vine să cred că mi s-a împlinit visul şi că mâinile mele au ajuns să decoreze biserici la care închină oameni”, a spus Hary. Dacă la început a vrut să devină preot ca să fie aproape de Dumnezeu, în liceu şi-a dat seama că poate să Îl slujească şi altfel. „Tot timpul am simţit o dragoste imensă pentru biserică, pentru Dummnezeu. De mic am mers la slujbe şi îmi doream să devin preot. În liceu am început să fac reproduceri în creiob după icoane şi încetul cu încetul, talentul a început să se dezvolte”, a spus pictorul.

A pictat 20 de biserici


Lucrările sale se găsesc în multe lăcaşuri sfinte din judeţ, dar sunt unele locuri unde a lăsat o parte din sufletul său. „Am pictat peste 20 de biserici, dar cel mai aproape mă sunt de Parohia Turia şi de Biserica din Lemn de lângă Liceul Ion Minulescu din Sltina”, a spus pictorul.
Petrece ore în şir pe schelă şi dă viaţă sfinţilor, Fecioarei Maria sau lui Iisus Hristos şi redă poveştile biblice care se regăsesc în bicerici. La început trebuie să simtă materialul din care este făcută biserica, să vadă ce tip de vopsea trebuie să folosească. Apoi trasează în creion chipul personajului şi începe să picteze. Are însă nevoue de linişte şi de aceea atunci când lucrează ascultă muzică bisericească. „Nu este uşor să treci peste problemele zilnice, să-ţi poţi crea un mediu în care să te desfăşori ca artist. Trebuie să ai puterea interioară să îţi creezi o stare aparte, o lume a ta, plină de linişte şi culoare.
Sunt foarte puţini cei care înţeleg că pictorul are nevoie de linişte, de condiţii speciale. Nu trebuie să îl rupi din actul de creaţie pentru lucrurile mărunte din viaţa de zi cu zi”, a spus Hary.

Ţine post atunci când face o lucrare


Şi ca o icoană să fie aproape de perfecţiune, pictorul trebuie să stea în post şi rugăciune. „Înainte de a te apuca de lucru trebuie să îţi spui rugăciunea. Un pictor de biserici are nevoie de rugăciune şi post. Nu poţi să ceri inspiraţie atunci când pântecul este îmbuibat cu tot felul de bunătăţi. Majoritatea pictorilor de biserici nu au avut parte de o stare materială bună, au trecut prin  greutăţi, au cunoscut partea urâtă a vieţii. Aşa a fost şi la mine”, a spus pictorul.
Pe lângă pictură, Hary iubeşte şi muzica şi le cântă prietenilor la acordeon. „Bunicul mi-a luat acordeon, am o bună ureche muzicală , iar prietenii îmi spun că sunt un mare notist. Îmi place muzica şi voia bună”, a spus pictorul.


NĂSCUT
23 mai 1977, Slatina
STUDII
Şcoala Populară de Artă Slatina
FAMILIE
Căsătorit


CE-I PLACE
Nu aş putea trăi fără pictură şi muzică. Îmi place să ascult slujbele religioase, mai ales pe cele ortodoxe pentru că eu cred că ortodoxia este religia cea mai apropiată de Dumnezeu.

CE NU-I PLACE
Nu suport să trăiesc într-o ţară în care lucrurile nu sunt puse la punct. Oamenii parcă nu mai au suflet, nu mai simt bucuria de a trăi. Detest minciuna şi oamenii care nu îşi mai respectă principiile.


Cum trebuie să fie un pictor de biserici?
Trebuie să fie un om cu multă dragoste de Dumnezeu, cu responsabilitate. Pictura bisericească fără suflet nu se poate, aşa cum nu există credinţă fără fapte bune.

Se câştigă bine din această meserie?
Dacă pictura ar fi plătită la metru pătrat, atunci s-ar putea vorbi de câştig, dar noi suntem plătiţi la lucrare. La sfârşit, dacă faci un calcul, nu îţi rămân foarte mulţi bani pentru că eu îmi cumpăr materiale scumpe, cele mai bune culori. Bucuria sufletească este însă imensă.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite