Slatina: Gheorghe Smarandache promovează artiştii şi meşterii olteni în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o viaţă de militar, acum se ocupă de proiecte culturale şi vrea să promoveze artiştii olteni şi meşterii populari peste hotare.

A lucrat în armată 20 de ani, dar la un moment dat viaţa i s-a schimbat radical. A început să guste din lumea culturală, a cunoscut artiştii şi meşterii populari care l-au impresionat şi acum lucrează alături de ei pentru păstrarea tradiţiilor şi promovarea valorilor olteneşti. „Am fost militar şi mi-am iubit mult meseria, dar în 2004 am intrat în administraţie. Aşa am ajuns să cunosc în fenomenul cultural şi să iau contact cu meşterii populari. Când am venit la Centrul pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt am înţeles cât de important este acest domeniu”, a spus Gheorghe Smarandache.

Vrea să publice două cărţi


Aşa a început să şi scrie. Prima dată cronici de la evenimentele pe care le organiza centrul, apoi articole despre sărbătorile oltenilor, despre meşteri şi tradiţii, iar apoi nuvele despre viaţa de la ţară. Are în plan să publice două cărţi. „Scrisul a fost una din marile pasiuni ale vieţii mele. Am scris 6 nuvele despre viaţa ţăranului român, una dintre ele se numeşte chiar Lumea Satului. Vreau să le public într-un volum, dar acum mult mai important este un alt proiect la care lucrez împreună cu un profesor universitar din Madrid, Hector Martinez Sanz, despre viaţa culturală din Valahia. Vom scrie o lucrare pe care sperăm să o publicăm curând”, a explicat Smarandache.

„La Slatina avem multe talente”

A ajuns să facă parte din viaţa culturală spaniolă după ce a publicat mai multe articole pe diferite site-uri. „Prima dezbatere la care am participat a fost despre Eugen Ionescu, apoi au urmat videoconferinţe despre alte personalităţi, Corneliu Baba, Constantin Brâncuşi, Marin Sorescu, Ion Ţuculescu sau despre Slatina culturală. Avem oameni de valoare în zona Olteniei şi trebuie să fie promovaţi. Am început cu cei care nu mai sunt printre noi şi continuăm cu cei de azi”, a spus Gheorghe Smarandache.
Aşa că în aceste zile, un promotor de cultură spaniol, Antonio Calderon de Jesus va veni să facă un documentar despre câţiva pictori olteni. „Este o persoană care se ocupă de promovarea pictorilor, sculptorilor, artiştilor în general. La Slatina se va întâlni cu Traina Zorzoliu, Marcel Duţu, Nicolae Truţă, Severică Mitrache, Paul Tudor şi cu soţii George şi Felicia Păunescu. Antonio a fost numai în oraşele mari din ţară, iar eu l-am convins să vină şi în Slatina pentru că şi noi avem aici multe talente”, a spus omul de cultură slătinean.
Cel mai mare vis al său este să facă o legătură între mişcarea culturală din Spania şi Slatina. „Complexul Cultural Eugen Ionescu poate fi o punte între Madrid şi Slatina, putem aduce multe figuri importante ale vieţii culturale din Spania, aici, printre olteni”, a spus Smarandache.


NĂSCUT
29 septembrie 1965, Coteana, judeţul Olt
STUDII
Facultatea de Drept Sibiu
FAMILIE
Căsătorit, un băiat


CE-I PLACE
Ador să citesc, să mă uit la emisiuni culturale, la reportaje, la documentare. Îmi place să înot şi să joc tenis de masă. Nu am făcut sport de performanţă, dar aceste activităţi mă recrează.

CE NU-I PLACE
Nu suport impasivitatea, lipsa de implicare, de interes faţă de viaţa culturală. Nu-mi place sărăcia, veniturile mici, faptul că non-valorile au înlocuit valorile.


Ce ştiu străinii despre România?
Ştiu destul de multe, mai ales cei din mediile culturale. De exemplu, la Madrid se joacă Eugen Ionescu, iar peste puţin timp dramaturgul va avea şi o statuie în capitala Spaniei.

Ce meşteri populari v-au impresionat cel mai mult?
Fiecare dintre ei are ceva deosebit. Unul ştie să îşi prezinte meşteşugul cum este Constantin Niţu, altul este admirabil pentru răbdarea cu care coase coaje aşa cum face Dumitri Liiceanu, iar altul a trecut de la cariera militară la ceramică aşa cum are Coco din Vădastra.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite