Slatina: Floarea Glonţ a brodat mii de feţe de masă şi lenjerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tanti Floarea oferă cadou obiectele făcute de mâinile sale
Tanti Floarea oferă cadou obiectele făcute de mâinile sale

A învăţat să coasă de când era copil, iar de atunci şi până acum a brodat mii de feţe de masă, lenjerii de pat, a ţesut covoare şi carpete. Le-a dat pe toate cadou rudelor şi prietenilor.

În timp ce fetiţele de vârsta ei făceau păpuşi din lut, Floarea era atentă la broderiile şi cusăturile surorii sale. Îşi dorea să facă şi ea cămăşi, prosoape sau mileuri. „Nici nu eram la şcoală când am început să fur modelele de la sora mea şi să încerc să fac şi eu. Ea mă învăţa doar cusăturile simple, dar eu voiam să lucrez ce lucra şi ea. Pe vremea aceea totul se făcea manual, inclusiv hainele şi covoarele. Mi-a plăcut de mică să lucrez şi nimic nu mi s-a părut prea greu, chiar dacă eram doar un copil“, îşi aminteşte bătrâna.
De la prosoape şi cămăşi, a trecut la feţe de masă, lenjerii de pat, covoare şi carpete. A făcut mii de produse artizanale, dar niciodată nu s-a gândit să câştige bani din această pasiune a sa pentru arta populară. „Nu am vândut niciodată nimic. Am făcut pentru mine, pentru surorile mele, pentru toate rudele şi pentru prieteni. Mi-a fost drag să lucrez şi îmi este şi acum şi sunt mulţumită doar să văd că oamenii apreciază lucurile făcute de mine“, mărturiseşte Floarea Glonţ.

Pânza şi acul de cusut îi alină singurătatea

Acum, la bătrâneţe, femeia locuieşte la azilul de bătrâni din Slatina. Soţul său a murit cu mulţi ani în urmă, iar boala şi singurătatea au făcut-o să îşi părăsească locuinţa din cartierul Cireaşov. Îşi alină singurătatea cu pânza pe care o transformă în faţă de masă cusută ori brodată. „Lucrez mereu, ca să treacă timpul. Acum am două feţe de masă începute, una pentru băiat şi alta pentru o nepoată. Înainte lucram mai repede, dar acum m-a cam lăsat vederea şi îmi trebuie cam o lună să fac o faţă de masă mare. Dar tot îmi place să stau ore întregi cu acul în mână“, spune bucuroasă femeia.
A învăţat să îmbine atât de frumos culorile încât toate modelele care ies din mâna sa sunt deosebite. „Experienţa îşi spune cuvântul. De atâţia ani de când lucrez am învăţat care sunt cele mai plăcute combinaţii de culori şi am creat modele noi. Dacă îţi place ceea ce faci reuşeşti tot timpul să realizezi un lucru frumos şi apreciat“, povesteşte tanti Floarea.
Camera sa de la azil este altfel decât celelalte . Mileurile artizanale în modele care mai de care mai frumoase sunt aşezate pe masă sau pe noptiere, iar lenjeria de pat a bătrânei nu se aseamănă cu ale celorlalte femei de la centrul de îngijire. Bătrânii ştiu că tanti Floarea e pricepută şi nu ezită să o roage să le împletească şi lor papuci de casă ori câte o vestă de lână. „Am lucrat foarte mult şi la andrele şi mai lucrez şi acum. Ştiu foarte multe modele pe care nu le-a învăţat toată lumea şi am făcut şi bluze elegante pentru nepoate. Lucrez şi pentru femeile de aici, le mai fac şi lor câte o pereche de papuci sau câte o vestă, fără să le cer niciun ban. Le fac pe toate cu bucurie, nu din obligaţie“, spune cu modestie bătrâna.
Cea mai mare supărare a sa este că niciuna dintre nepoatele sale nu a învăţat să coasă sau să brodeze.

Întrebări şi răspunsuri


•• Care obiect pe care l-aţi făcut vă este cel mai drag?
F.G.Mie îmi sunt dragi toate, că am pus mult suflet la ele. Cred că cel mai mult îmi plac două carpete, una cu cai şi alta cu căprioare. Am lucrat mai mult la ele, dar au ieşit foarte frumoase şi îmi sunt tare dragi.

•• Ştiu tinerii să aprecieze lucrările dumneavoastă?

F.G. Cei mai mulţi nu prea ştiu, s-au obişnuit să cumpere totul de la magazin. Dar mai sunt şi familii care realizează că o faţă de masă cusută sau bordată, sau o lenjerie brodată este ceva deosebit, ce nu are toată lumea. Cele din comerţ sunt toate la fel.

Ce-i place
•• Să se uite la televizor, să meargă la piaţă. Se simte foarte bine dacă merge chiar şi pentru câteva ore în casa sa din cartierul Cireaşov. Îi place să meargă în vizită la rude sau prieteni.

Ce nu-i place
•• Să bărfească. Nu suportă oamenii mincinoşi şi lăudăroşi, cei care vor să pară altfel decât sunt. Nu îi plac beţinii şi oamenii care folosesc cuvinte urâte.

Profil


Născută
•• 29 octombrie 1932, Slatina
Studii
•• Şcoala Generală din satul Cireaşov
Familie
•• văduvă, are doi fii vitregi

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite