Slatina: Fântâna secretă de la Sucidava, păzită de urmaşul lui Popa Şapcă

Situată pe terasa superioară a Dunării, în oraşul Corabia, cetatea Sucidava este cel mai important monument istoric din sudul judeţului Olt.

Ştiri pe aceeaşi temă

Refăcută pe vremea împăratului Iustinian, cetatea Sucidava, ascunde un monument unic în arhitectura romano-bizantină, fântâna secretă. Situată la 18 metri adâncime  fântâna captează un izvor de apă aflat la 14 metri în exteriorul zidurilor cetăţii. Încă de la intrarea în fântână parcurgi o altă lume, încărcată de istorie.  Legenda spune că apa din fântână are puteri nebănuite, îi uneşte pe cei despărţiţi, oferindu-le un trai armonios alături unul de celălalt. Tinerii căsătoriţi, oamenii din zonă şi turiştii vin să bea apă din izvorul cu apă cristalină şi îşi pun o dorinţă după fiecare înghiţitură. „Este foarte frumos aici. Parcă ai fi într-un film. Am venit aici pentru a bea apă din fântână. Mi-am pus şi o dorinţă care sper să se îndeplinească”, ne-a mărturisit Ionuţ Militaru, elev.
 
„Veniţi să vă răcoriţi cu cea mai pură apă din lume”


După ce cobori treptele şi ajungi la izvor te întâmpină Dumitru Şapcă, care de mai bine de două decenii are grijă de fântâna secretă. Nea Dumitru, aşa cum îi spune toată lumea, este descendent al lui Radu Popa Şapca, unul dintre capii revoluţiei paşoptiste de la 1848. Acesta este mândru de strămoşul lui şi le povesteşte tuturor cine a fost acesta. Îi îndeamnă pe vizitatori să vină să bea apa cea mai pură.”Veniţi! Veniţi să vă răcoriţi cu cea mai pură apă din lume”, îi pofteşte pe turişti bătrânul. Pentru nea Dumitru meseria sa este pe primul loc. Ştie cum a fost descoperită fântâna şi le povesteşte turiştilor interesaţi legenda acesteia. Are mare grijă ca apa din ea să rămână la fel de cristalină ca pe vremea romanilor. „Sunt de foarte mult timp aici şi mă simt onorat că eu mă ocup de fântână. Este unică în Europa şi foarte mulţi au rămas uimiţi de aceasta. A devenit a doua mea casă. Se spune că aici pe vremuri, pe timp de război se ascundeau comorile, iar fântâna servea ca sursa de apă celor din cetate. Este singurul monument păstrat intact de la Sucidava”, ne-a povestit nea Dumitru.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările