Slatina: Cete de căluşari colindă judeţul de Rusalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zilele de Rusalii, cete de căluşari merg din casă în casă sau cutreieră străzile oraşelor. Obiceiul datează de mulţi ani şi se păstrează şi acum, cu sfinţenie, în majoritatea satelor oltene.

Grupaţi în cete de câte 7-8, căluşarii pornesc în duminica de Rusalii la colindat. Chiar dacă nu fac parte din ansambluri folclorice, băieţii care ştiu să joace căluşul se strâng şi pornesc la drum.
La oraş, cetele de căluşari colindă străzile şi se opresc în locurile agromerate pentru a le aduce oamenilor bucuria căluşului.  „Noi nu facem parte din nici un ansamblu. Ne-am strâns 7 prieteni şi am pornit la colindat. Noi respectăm tradiţia în fiecare an de Rusalii. Oamenii se opresc în loc pentru a ne vedea jucând“, a spus căluşarul Petre Olteanu, 37 ani din comuna Vâlcele. El şi prietenii lui au luat la pas Slatina şi au jucat atunci când au întâlnit oameni dornici să îi privească.

Căluşul, un joc tămăduitor

La sate, căluşarii respectă tradiţia şi merg din casă în casă. Aceştia sunt primiţi de oameni cu apă, sare, frunze de nuc, pelin şi usturoi. Cei cu dare de mână le dau căluşarilor şi bani.
Tinerii care învaţă primii paşi ai jocului depun în zilele de Rusalii jurământul. „Sâmbătă seara s-a depus jurământul în curtea unui sătean. Duminică şi luni, căluşarii, în cete de câte 7-8 colindă judeţul. În momentul când ajunge formaţia de căluşari în curtea oamenilor, aceştia îi aşteaptă cu o găleată cu apă, o farfurie cu sare, frunze de nuc, pelin şi usturoi. Cine are plăcerea mai dă şi bani“, a spus George Ghiţă, coregraful formaţiei de căluşari de la Osica de Jos.
Potrivit muzeografilor, pe vremuri căluşul era considerat un joc tămăduitor. „Obiceiul căluşului se păstrează de mulţi ani în satele oltene. Pe vremuri căluşul era considerat un joc tămăduitor, iar în hora căluşului se prindeau femeile care nu puteau face copii dar şi cele care aveau copii mici“, a spus muzeograful Elena Deleanu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite