Slatina: BAC de râs: „Un împărat avea o curte şi în fund avea un măr“

Adevărul de Seară vă prezintă câteva perle ale candidaţilor olteni de la proba de limba română. Absolvenţii de liceu scriu uneori lucruri amuzante în lucrări pentru că tocesc textele şi nu gândesc ce scriu. Aşa îşi explică profesorii şi olimpicii de la limba română aceste gafe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proba scrisă de limba şi literatura română din cadrul examenului de bacalaureat s-a dovedit a fi o piatră de încercare pentru o parte dintre candidaţi. Dacă au învăţat pe de rost sau nu au pus mâna pe carte deloc, liceenii olteni şi-au pus imaginaţia la încercare. „Proverbul «Fapta bună laudă pe om» este similar cu un alt proverb din literatura populară: «A fi om e lucru mare, a fi prost e o întâmplare»“, a scris unul dintre elevii olteni la subiectul cu numărul doi care cerea realizarea unui text argumentativ despre omenie. Acest subiect a creat mari probleme candidaţilor. „Omenia se găseşte în unii oameni în cantitate mai mare şi în alţii în cantitate mai mică“, a scris un alt elev din Olt, amuzând profesorul corector. Nu se termină însă aici lista cu perle. „Un împărat avea o curte şi în fund avea un măr“, a scris un alt candidat la subiectul cu numărul trei. Un absolvent de 12 clase din Slatina a dat o adevărată lecţie despre omenie: „Am participat la Olimpada Liceelor şi noi ne-am ales ca probă să aranjăm bătrânii de la cămin. I-am făcut manichiura şi pedichiura unei doamne mai bătrâne care avea unghiile cam galbene şi îi cam miroseau picioarele. Uite-aşa am făcut o faptă bună“, a scris acesta la subiectul al II-lea.

„Nu e de râs“

Dacă în primă fază se amuză, profesorii încearcă apoi să le găsească o explicaţie elevilor. „Unii dintre ei tocesc, nu trec chiar tot prin filtrul raţiunii. Cred că fiecare profesor de limba şi literatura română a întâlnit aşa zisele perle“, a spus prof Victor Iacobescu, inspectorul de limba română din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt.  Crina Radu, olimpică internaţională nu se amuză atunci când aude o perlă de la BAC. „Mulţi dintre elevi învaţă pe de rost, ca papagalul, chiar şi comentariile şi când ajung în faţa subiectului nu ştiu să îl rezolve. Nu e de râs, este regretabil“, a spus olimpica la limba română Crina Radu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările