Slatina: Ştefania Neagu, olimpica de nota zece

Slatina: Ştefania Neagu, olimpica de nota zece

Ştefania vrea să publice o carte cu compunerile scrise de ea

Şi-a descoperit pasiunea pentru limba română încă din clasa a doua, şi tot de atunci a îneput să participe la concursuri. Vrea să publice o carte cu toate compunerile scrise de ea. Visează să devină avocat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ştefania ar putea să vorbească ore în şir despre pasiunile ei fără să plictisească. Şcoala a fost din clasa I principala ei ocupaţie. Din clasa a II-a a început să participe la concursuri, iar rezultatele obţinute la limba română au ajutat-o să-şi descopere pasiunea pentru această materie. „Învăţătoarea mea Aldea Camelia m-a îndrumat încă din clasele mici să particip la concursuri. Am fost la diferite competiţii la care am luat premii importante. Am continuat pasiunea pentru limba română şi în clasele gimnaziale“, îşi aminteşte Ştefania Neagu. La loc de cinste în casa ei stau nmeroase premii, diplome sau medalii. „În clasa a V-a m-am calificat la Olimpiada naţională Ionel Teodoreanu unde am obţinut menţiune, şi în clasa a VI-a m-am calificat la olimpiada naţională însă am luat doar premiu de participare, iar anul acesta m-am întors recent de la Olimpiada naţională George Călinescu unde am ocupat locul 8, luând menţiune şi un premiu special“, explică Şefania. Şi lista ar putea continua.

A scris zeci de compuneri

Pasiunea pentru limba română depăşeşte orice limite, după cum singură spune. Ştefania nu se rezumă la pregătirea zilnică sau la cea pentru olimpiade. Dacă atunci când era mică scria poezii, acum iubeşte proza. A scris zeci de compuneri, şi are un articol publicat chiar în revista Şcolii Ştefan Protopoescu a cărei elevă este. „...Am intrat cu timiditate pe la intrarea profesorilor unde m-a întâmpinat elevul de serviciu. Cu gândul că mă va trimite la intrarea elevilor m-am îndreptat către uşă, dar spre surprinderea mea aud: «Aţi putea să îmi daţi un autograf pe carte?». Mă întorc convinsă că sunt confundată, dar nu am mai apucat să mai spun niciun cuvânt că văd scris la autori numele meu. Las o semnătură în grabă şi ies confuză...Oare unde e VIAŢA MEA?...“, este un paragraf din compunerea Ştefaniei publicată în revista şcolii. Întrebată ce o inspiră să scrie atât de frumos ea răspunde simplu: orice. „Aş putea să scriu despre absolut orice, mă inspiră orice. De exemplu am scris o compunere despre o vază care stătea în faţa mea despre care doamna profesoară mi-a spus că este o compunere de geniu“, explică eleva. Nu ştie dacă o să scrie vreodată o carte despre viaţa ei, dar vrea să publice cât mai curând o carte cu toate compunerile ei. „Am scris foarte multe compuneri şi la sugestia bunicului meu care este tot timpul alături de mine m-am decis să public o carte cu toate compunerile mele ca să se vadă evoluţia mea“, spune Ştefania.
Profil
NĂSCUTĂ. 14 ianuarie 1996, Corabia, judeţul Olt
STUDII. Elevă în clasa a VII-a la Şcoala Ştefan Protopopescu Slatina
FAMILIE. Singură la părinţi


Ce-i place
•• „În timpul liber parctic vioara clasică şi pian. Iubesc limba română, îmi plac foarte mult limbile străine şi matematica. Apreciez oamenii sociabili şi sinceri“.

Ce nu-i place
•• „Oamenii făţarnici. Nu-mi plac oamenii violenţi, urăsc violenţa verbală şi fizică. Nu-mi place să fiu obligată să fac ceva dacă nu mă simt pregătită pentru acel lucru“.

Întrebări şi răspunsuri
•• Ce planuri de viitor ai?
Ş.N.: Înainte să mă calific la olimpiadă, îmi doream să urmez la liceu un profil real pentru că de mică visam să fiu medic, dar la insistenţele persoanelor din jurul meu şi pentru că nu vreau să renunţ la pasiunea pentru limba română m-am gândit totuşi să fac filologie şi să urmez o carieră în drept sau jurnalism. Cred că mă voi axa totuşi pe drept, pentru că tatăl meu este avocat şi el îmi poate da sfaturi.

•• Cum reuşeşti să ai numai note de 10?
Ş.N.: Eu mă dedic întrutotul şcolii şi îmi place să fiu pregătită în fiecare zi la fiecare materie. Noi suntem norocoşi pentru că avem nişte profesori extraordinari şi plecăm cu lecţia pe jumătate învăţată din clasă. Am fost premiată de primărie pentru că am avut media generală 10.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările