Situaţie disperată la Olt. „Din 70 de pacienţi doar doi nu sunt la oxigen. Avem conectat pacient de 33 ani, fără alte boli“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O clădire cu cinci etaje aflată în structura SJU Slatina a fost din rezervată tratării pacienţilor cu COVID-19 FOTO: Alina Mitran
O clădire cu cinci etaje aflată în structura SJU Slatina a fost din rezervată tratării pacienţilor cu COVID-19 FOTO: Alina Mitran

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina şi-a dublat într-o noapte capacitatea de a trata pacienţii COVID. 20 persoane cu forme medii spre grave de boală au fost internate în weekend, din cei 80 pacienţi în evidenţe luni-dimineaţă, 27 septembrie, 10 fiind la Terapie Intensivă, iar 68 conectaţi la măşti de oxigen.

Cel mai mare spital din Olt este asaltat de cazurile de COVID, ceea ce se întâmplă fiind mult peste scennariul imaginat, spun şefii spitalului. În noaptea de vineri spre sâmbătă, pacienţii aflaţi la acea dată în spital au fost mutaţi într-un corp de clădire în care s-a tratat patologie COVID-19 şi în valul III. Avalanşa de cazuri noi a impus dublarea peste noapte a capacităţii.

„Ne-am extins, ne-am dublat capacitatea. Nu e situaţia foarte bună, pacienţi foarte mulţi care vin la UPU în stare destul de proastă, funcţionăm la capacitate dublă, ne pregătim pentru ce e mai rău. Avem 80 de paturi cu oxigen, cu sursă dublă de oxigen, în blocul Medicală. Conform ultimei raportări, doar doi pacienţi sunt fără oxigen, restul cu oxigen. Avem 10 paturi de ATI, toate pline. (…) De vineri până astăzi s-au internat 20 de pacienţi“, a declarat managerul SJU Slatina, Angela Nicolae, pentru „Adevărul“.

Cazurile admise în spital sunt cu formă de boală medie spre gravă, a mai precizat managerul. Ajung la Urgenţe pacienţi de toate vârstele, la această dată fiind tratat un pacient care are doar 33 ani, fără alte boli, conectat la masca de oxigen.

„90% sunt nevaccinaţi“

„Avem şi tineri de 33 ani, avem şi mai în vârstă… Avem pacient de 33 ani conectat la oxigen, din câte ştiu fără alte boli. Este un val foarte agresiv, lumea încă nu se vaccinează, este reticentă la vaccin, nu înţelegem de ce, pentru că totuşi vaccinul îşi dovedeşte eficienţa, statistic vedem asta. Statistic, putem spune că persoanelele internate în cadrul SJU Slatina în proporţie de 90% sunt nevaccinate. Statistic se pare că funcţionează vaccinul. Fiecare îşi ia decizia proprie“, a mai spus managerul Nicolae.

Deşi capacitatea SJU pentru secţia Covid s-a dublat, se are în vedere chiar o nouă extindere a numărului de paturi pentru această patologie. Problema personalului, în schimb, este din ce în ce mai greu de rezolvat, personalul sanitar mediu (asistenţii medicali) fiind deficitar. 

„Noi tratăm pacienţi din tot judeţul. Se fac eforturi foarte mari, e presiune pe personal, personalul e şi aşa epuizat… Personalul mediu e problema, am încercat cât am putut să menţinem spitalul deschis pentru toate secţiile, dar e destul de greu. Vom trata în continuare şi pacienţii non-Covid“, a mai spus managerul SJU Slatina.

Pentru a putea rezerva un întreg corp de clădire tratării pacienţilor COVID-19, în saloanele amenajate aici toate paturile având sursă dublă de oxigen după îmbunătăţirile aduse reţelei în vara acestui an, mai multe secţii au fost relocate. Este vorba de secţii importante, cu aflux mare de pacienţi: Boli Interne, Diabet şi Boli de Nutriţie, Oncologie etc. Acestea nu vor fi închise, a dat asigurări Nicolae, căutându-se soluţii pentru a fi găzduite în spaţiul altor secţii.

Vă recomandăm şi:

Doi pacienţi au murit aşteptând un loc la ATI COVID-19 Craiova. „Parcă suntem pe front. Suntem copleşiţi“

Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală este sub presiune din cauza bolnavilor de COVID: 45 de locuri la Urgenţă şi 50 de pacienţi care aşteaptă

 


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite