Situaţie absurdă: spitale sufocate, dar medicamente lipsă pentru tratarea bolnavilor de COVID la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalele „gâfâie“ sub presiunea valului de pacienţi Covid în stare gravă FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
Spitalele „gâfâie“ sub presiunea valului de pacienţi Covid în stare gravă FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Medicamentele care se administrează în prima fază a COVID şi care cresc şansele ca pacienţii să evite o formă gravă nu ajung la aceştia. În acest timp spitalele se sufocă, pline-ochi cu pacienţi în stare gravă.

Medicii de familie cer de luni bune dreptul de a prescrie Favipiravir, un antiviral care, conform opiniei specialiştilor, ar fi eficient în prima fază a bolii şi ar putea preveni formele grave. În pofida apelurilor, Ministerul Sănătăţii a permis doar farmaciilor din spitale să elibereze aceste medicamente pacienţilor care se tratează acasă. Medicul infecţionist din spital rămâne în continuare cel care îi evaluează pe pacienţi, iar acolo unde consideră că favipiravirul poate ajuta, îl poate prescrie şi spitalul ar trebui să îl acorde pacientului.

Totul a fost stabilit prin modificarea unui singur articol din Legea 136/2020. „Medicamentele prevăzute în protocolul de tratament al bolilor infectocontagioase pot fi eliberate în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis/oficina cu circuit închis, la recomandarea medicului specialist din cadrul unităţii sanitare cu paturi“, spune modificarea.

Favipiravirul nu este, însă, un medicament ieftin, iar spitalele de-abia se descurcă, la această dată, să-şi procure cele necesare pentru pacienţii pe care-i internează. „Nu putem să dăm (n. red. – pentru tratamentul la domiciliu) pentru că nu avem mai mult decât pentru pacienţii pe care-i avem noi“, spune managerul Spitalului Municipal Caracal, Liviu Radu, iar în aceeaşi situaţie sunt şi alte spitale.

Nici anticorpii monoclonali, distribuiţi de o săptămână către spitale, în cantităţi foarte mici, nu au ajuns la pacienţi, iar aici spitalele au o altă problemă. „La noi, de regulă, vin oamenii după o săptămână, trebuie făcute nişte investigaţii foarte corecte, foarte clare (n. red. – această terapie se instituie în primele zile de boală). 20 de flacoane imediat se duc, într-o zi chiar, noi cu ce am primit putem ajuta 10 pacienţi. Dar oamenii vin târziu de-acasă, când vin la spital deja au afectare pulmonară“, a mai spus medicul Liviu Radu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Mesajele pro-vaccinare ale unor înalţi ierarhi: „Procuraţi tot ce spun medicii ca să vă apăraţi de virusul nemilos”

Săteni din Olt cer vaccin anti-COVID, speriaţi de moartea unei profesoare. „Îmi spuneau: nu există, nu există! Acum există!“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite