Sfaturi esenţiale pentru a îngriji cele mai frumoase orhidee. Cum îţi dai seama la timp că planta delicată are nevoie de apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orhideele, florile bogaţilor cândva, înfrumuseţează astăzi multe case, însă nu toţi ştim cum să le îngrijim astfel încât să ne putem bucura de ele timp îndelungat, de aceea sfaturile specialiştilor ne pot fi de mare folos.

Adesea primim în dar nu clasicul buchet de flori, ci o minunată plantă în ghiveci. Orhideea este printre preferate, iar oferta supermarket-urilor, foarte diversă. Deşi pare greu de întreţinut, orhideea nu este o plantă atât de pretenţioasă, dacă ajungem să o „înţelegem“.

Lumina, apa şi aerul fac parte din parametrii pe care să-i ţinem permanent sub control.

Specialiştii site-ului www.horticultorul.ro consideră lumina, alături de fertilizant, drept factor determinant pentru înflorire. Lumina trebuie să fie suficientă, deşi razele puternice ale soarelui nu ar trebui să afecteze direct planta. 

Orhideea se simte cel mai bine la fereastră, de preferinţă orientată sudic (următoarea variantă ar fi vest, urmată de est şi nord). În zilele toride de vară va trebui, ne sfătuiesc pasionaţii, să nu permitem plantei să atingă fereastra, putând să apară arsuri. Că lumina este deosebit de importantă ne dăm seama şi din necesitatea plantei de a se dezvolta într-un ghiveci transparent, pentru că şi rădăcinile au nevoie de ea. O plantă care are suficientă lumină are frunzele de un verde deschis, pe când plantele private de ea, deşi par sănătoase, de un verde intens, nu ne vor oferi prea curând flori.

Apa este un alt factor important care menţine orhideea frumoasă. Lipsa apei duce la uscarea rădăcinilor, dar şi apa din abundenţă afectează cel puţin la fel de rău planta, rădăcinile putrezind.  Unii iubitori de plante udă orhideea direct în vas (vasul în care creşte orhideea are orificii multiple, pentru un bun drenaj), având grijă ca apa să se scurgă în totalitate. Alţii preferă să pună apă în tăviţă, nu foarte multă, şi să lase planta să-şi extragă după nevoi. Ne dăm seama dacă planta are sau nu nevoie de apă fie verificând substratul, fie observând vasul. La plantele de-abia udate condensul se observă până aproape de marginea superioară a vasului, în timp ce la planta care trebuie udată în curând condensul se mai observă la bază.

O altă metodă de a-i da orhideei apa necesară este imersia ghiveciului într-un vas cu apă. Se lasă, astfel, în apă câteva minute, după care avem grijă să scurgem apa excedentară. Important este ca apa să nu ajungă la baza frunzelor, pentru că acestea pot putrezi. Această grijă va trebui să o avem şi atunci când pulverizăm apă pe frunze.

Pentru orhideele care au crescut şi au nevoie de un vas nou va trebui să ne orientăm tot către unul transparent, cu dimensiuni nu mult mai mari decât actualul. Subtratul gata preparat există în magazinele de profil. În plus, pasionaţii ne recomandă să tranplantăm orhideea în intervalul februarie – august, de preferat când nu are flori. La schimbarea vasului vom îndepărta rădăcinile uscate şi pe cele putrezite. Rădăcinile se spală cu apă călduţă, după care planta se aşează în noul vas.

La udare vom folosi apă plată, apă de ploaie sau apa de la robinet, pe care am lăsat-o cel puţin 24 de ore, pentru a scăpa de clor. Temperatura apei nu trebuie să fie foarte scăzută, altfel rădăcinile şi baza frunzelor vor avea de suferit.

CITIŢI ŞI: Secrete pentru cactuşi de invidiat. Cum ştim ce necesităţi au după culoare

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite