Semnele clare care indică o alergie: „Pot să apară când faci curăţenie, când ieşi în aer liber, când îmbraci o haină nouă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
o ieşire în aer liber poate declaşa o reacţie alergică FOTO: Shutterstock
o ieşire în aer liber poate declaşa o reacţie alergică FOTO: Shutterstock

Primăvara poate fi, pentru persoanele alergice, o perioadă greu de gestionat, când o plimbare în aer liber, gestul simplu de a-ţi curăţa locuinţa sau de a te bucura de haina proaspăt achizionată pot aduce probleme de sănătate.

Sunt persoane care nu-şi permit, din cauza modului ciudat în care reacţionează organismul, să se bucure de lucruri pentru ceilalţi fireşti. Nu pot mirosi o floare de primăvară, îi deranjează puful copacilor din oraş, nu pot folosi anumite  produse chimice de curăţenie etc. Alergiile pot determina, avertizează medicii, reacţii severe, până la insuficienţă respiratorie.

Alergia este o reacţie anormală a organismului la o substanţă, sau mai multe, pe care alte persoane le tolerează fără probleme. Aproximativ o cincime din populaţie dezvoltă, la un moment dat, o alergie, iar acestea pot să apară şi la vârstă adultă, fără veste, sau la anumite produse folosite anterior fără probleme. Cele mai frecvente sunt cele cutanate, urmate de rinitele alergice, astmul alergic, alergiile medicamentoase etc.

Sunt însă câteva simptome care ar trebui să ne pună repede în gardă:

- nasul înfundat, care nu vesteşte o viroză, în plus este exclusă şi o eventuală afecţiune ORL (deviaţie de sept, de ex.), poate fi semn de alergie. De obicei este însoţit de secreţii nazale apoase, strănut, mâncărime, semnele clasice ale rinitei alergice;

- ochii înlăcrimaţi – strănutul şi secreţiile nazale apoase sunt însoţite, uneori, de conjunctivită, roşeaţă la nivelel ochilor, mâncărimi, lăcrimare. Specialistul din spera oftalmologie se va pronunţa cu acurateţe şi va stabili dacă este vorba de o reacţie alergică, sau de o altă afecţiune;

- dermatita atopică – eczemele care apar la nivelul braţelor, picioarelor, gâtului, chiar feţei, însoţite de senzaţie de mâncărime, pe un teren atopic, sunt semne ale unei alergii;

- greutăţi de respiraţie, wheezing (şuierat) – sunt reacţii cu adevărat îngrijorătoare ale organismului care sesizează prezenţa unui alergen, reacţiile respiratorii fiind cele mai grave, precizează medicul de familie Viorel Dumitrescu.

În ce situaţii pot să apară

Sunt persoane care cunosc faptul că prezintă un teren alergic, unele chiar au efectuat diverse teste şi cunosc şi alergenul care îi pune în dificultate. Sunt însă şi pacienţi nediagnosticaţi, pentru care astfel de reacţii ale organismului constituie o surpriză. Cât despre situaţiile în care simptomele enumerate mai sus, la care se pot adăuga şi altele, pot să apară, acestea sunt deosebit de diverse, spune medicul, iar primăvara este anotimpul poate cel mai „bogat“ din acest punct de vedere.

Polenul este un alergen frecvent, astfel că sunt persoane care nu pot mirosi o floare fără să strănute sau să le lăcrimize ochii, or să se confrunte cu simptome chiar mai severe.
Înţepăturile  de insecte pot, de asemenea, să genereze reacţii alergice,chiar şi reacţii la distanţă (pe porţiuni ale corpului diferite de cele expuse muşcăturii).

Sesiunile de curăţenie (cu atât mai mult cu cât se apropie marea sărbătoare creştinească, Paştele) pot aduce probleme grave. Alergia poate să apară la praful de casă stârnit din toate ungherele, la umplutura pernelor, la părul de animale, la compuşii chimici ai diverselor produse de curăţat, iar în acest ultim caz reacţia poate să fie atât cutanată, cât şi respiratorie.

O altă situaţie, foarte puţin luată în seamă, din păcate, este aceea de a suferi un episod alergic atunci când îmbrăcăm o haină nouă, iar de Paşte românii, tradiţional, îşi înnoiesc garderoba. Tot produsele chimice sunt de vină, vopselurile folosite, adezivii, substanţele utilizate pentru înălbire, substanţele folosite pentru tratarea hainelor în vederea prelungirii duratei de viaţă etc.

„Reacţii alergice pot să apară când faci curăţenie, când îmbraci o haină, mai ales o haină nouă, pot să apară în timpul unei plimbări în aer liber, pot să apară atunci când mâncăm un anumit aliment, când folosim un medicament. Poate i-am dat copilului de mai multe ori medicamentul respectiv, dar la un moment dat manifestă reacţia alergică, se poate întâmpla“, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu.

Dacă reacţiile cutanate, cele mai frecvente, pot fi, de obicei, ţinute în frâu cu produse antihistaminice, reacţiile respiratorii sunt cele mai severe, pentru că se pot complica până la insuficienţă respiratorie. În astfel de situaţii, ne sfătuieşte medicul, dacă nu cunoaştem conduita terapeutică şi nu avem la îndemână medicamentele de urgenţă, trebuie să plasăm persoana într-un loc liniştit şi să apelul serviciul de urgenţă.

CITIŢI ŞI:

Cum îţi dai seama că cel mic suferă de astm. Medic: „Un tratament eficient trebuie să dureze cel puţin 5-10 zile“

De ce tot mai mulţi copii se îmbolnăvesc de astm. Medic: „Nu doar fumul de ţigară, ci şi mirosul poate declanşa criza“

Răul ireparabil cauzat copiilor „hrăniţi“ de părinţi cu medicamente fără reţetă: „Antihistaminicul poate produce şoc“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite