VIDEO „Secretele“ Muzeului Judeţean Olt, dezvăluite celor mai mici vizitatori. „Creditul se refuză cu desăvârşire“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mici vizitatori au fost şi cei mai încântaţi de vizita la Muzeul Judeţean Olt, de sâmbătă, 19 mai, când instituţia a fost deschisă până la miezul nopţii.

Vizita la Muzeul Judeţean Olt, prima pentru mulţi dintre cei care i-au călcat pragul sâmbătă, 19 mai 2018, având în vedere faptul că ani buni instituţia a fost în renovare, a fost o lecţie interactivă pentru mulţi copii. Clădirea impunătoare, fostul Palat Administrativ, pe care multă lume o admiră în parcul Eugen Ionescu din Slatina, ascunde poveşti nemaiauzite până acum de copii. Turul muzeului a început cu Secţia de Istorie şi Cultură a Slatinei, unde obiectele de mii de ani au povestea lor, spusă cu măiestrie de ghizi. Strada Lipscani a stârnit însă şi mai mare interes, informaţii despre prăvălia „La pomul de aur“ fiind receptate cu zâmbetul pe buze. „Creditul se refuză cu desăvârşire“, era politica firmei,  au aflat copiii, în magazinul de atunci fiind disponibile o mare varietate de produse, de la cafea, ceai, bomboane, ţigări, până la cremă de pantofi, vopsea, ciocolată, ceară pentru parchet etc.

În vizită la Muzeul Judeţean Olt

Imagine indisponibilă

Farmaciile din interbelic erau de asemenea un mic univers, vizitatorii putând vedea cum arăta un termometru, ce produse se puteau pregăti în farmacie, au aflat că tot farmacistul pregătea parfumuri pentru doamne etc. Uimire a stârnit şi librăria,cei mici admirând tăbliţa de scris şi caiete cu portretul regelui pe copertă, dar şi salonul foto de vizavi, informaţia că selfie-ul nu era posibil fiind înţeleasă în cele din urmă, când ghidul a explicat cum funcţionau aparatele de fotografiat expuse, altfel ultima tehnologie la acel moment.

Imagine indisponibilă

În trecerea spre secţia de Artă, ghidul le-a făcut celor mici o favoare şi le-a permis să viziteze şi sala de festivităţi, sau sala oglinzilor, cum tot favoare a fost şi posibilitatea de a încerca pianina expusă.


La parter, în schimb, vizitatorii au pătruns chiar în mijlocul unei şezători moderne, mai multe doamne, care de luni de zile îşi doreau să se întâlnească, iniţiind sâmbătă atelierul de cusături tradiţionale, sub coordonarea etnografului Claudia Balaş.

Imagine indisponibilă

Şezătoare la muzeu

 Doamnele au de gând să se întâlnească periodic în cadrul Secţiei de Etnografie a muzeului şi să realizeze ceea ce bunicile şi străbunicile lor reuşeau cu mare uşurinţă. „Mi se pare desprins din poveşti totul“, a mărturisit o doamnă, astfel descriind posbilitatea de a învăţa arta cusutului, dorinţa fiind aceea ca peste un an să poată expune propria ie.

Imagine indisponibilă
Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite