Scutul alimentar împotriva radiaţiilor solare. Dermatolog: „Există fructe şi legume care sunt echivalentul cremelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cremele de soare sunt obligatorii atunci când mergem la plajă   (FOTO Shutterstock)
Cremele de soare sunt obligatorii atunci când mergem la plajă   (FOTO Shutterstock)

În afară de cremele de soare, specialiştii au mai descoperit că există anumite alimente care au şi ele rolul de a proteja pielea de efectele nocive ale radiaţiilor solare.

Măsurile de protecţie pe care le putem lua împotriva radiaţiilor solare se îmbogăţesc constant. Alimente comune pot ajuta la protecţia împotriva radiaţiilor puternice ale soarelui.

”Expunerea prelungită la soare afectează şi stresează pielea. Dar acţiunea razelor ultraviolete asupra pielii nu trebuie neglijată, ştiut fiind că ea reprezintă una dintre cauzele cele mai importante ale îmbătrânirii premature a pielii. Oamenii, în general, ştiu că se pot proteja de soare dacă sunt la plajă doar dacă se ung cu anumite creme speciale, dar există şi alimente care sunt un echivalent al cremelor de protecţie solară deoarece ajută organismul să facă mai bine faţă radiaţiilor puternice ale soarelui. Este vorba despre alimente cu un conţinut mare de antioxidanţi ce ajută la reducerea nivelului de radicali liberi generaţi de razele ultraviolete şi protejează pielea de efectele agresiunii soarelui”, afirmă dr. Constantin Badea, medic primar secţia Dermato-Venerologie din cadrul Spitalului Judeţean Slatina.

Bronzarea sub un soare puternic poate avea ca urmări arsuri ale pielii, îmbătrânirea prematură a pielii şi riscul de cancer. Studii în domeniu relevă că oamenii se pot proteja de radiaţiile solare şi prin consumarea unor alimente care, datorită antioxidanţilor conţinuţi, pot contracara efectele radiaţiilor.

Soarele poate afecta nu doar oamenii, ci şi plantele. Studii în domeniu au stabilit că o plantă mai intens colorată "se protejează" mai eficient împotriva soarelui decât cele în culori mai deschise. Astfel, fructele de culoare roşie şi roz (grepfruitul roz, portocala ş.a.) sunt indicate a fi consumate înainte de plajă, culoarea lor indicând existenţa unui tip de carotenoid puternic şi eficient.

Roşiile sau rodiile sunt alte două plante eficiente. Carotenoizii in conţinutul acestor fructe, odată consumaţi, vor ajuta organismul prin faptul că ei se grupează în locurile cele mai vulnerabile aflate în faţa radiaţiilor solare: pielea şi ochii. În plus, rodiile au cel mai mare număr de antioxidanţi dintre fructe, fapt ce poate proteja pielea de soarele puternic.

Un studiu realizat în anul 2001 a scos la iveală că voluntarii care au consumat zilnic 40 grame (circa 3 linguri) de pastă de tomate şi 10 grame (2 linguriţe) de ulei de măsline - aceasta pentru a ajuta absorbţia – pe parcursul a zece săptămâni, şi-au redus cu 40% riscul de a se alege cu arsuri solare. Pepenii (lubeniţele) au, de asemenea, efect benefic.

rodii

Legumele cu frunze verzi sunt, la fel, recomandate. Spanacul, broccoli sau varza sunt cunoscute că previn apariţia cancerelor de colon şi de plămâni, dar cercetări recente au mai atribuit acestor alimente şi capacitatea că pot preveni şi cancerul de piele. Acest lucru ar fi posibil nu doar datorită antioxidanţilor conţinuţi, dar şi combinaţiei rare de vitamine şi minerale.

Ciocolata neagră nu este doar un excelent afrodisiac. Acest ”aliment” conţine un tip de antioxidanţi numiţi ”flavonoizi”, care pot proteja pielea de radiaţiile ultraviolete. Nu orice ciocolată neagră are acest efect, indicată fiind cea care conţine peste 70% cacao.

De asemenea, ceaiul verde sau negru poate fi de ajutor în protecţia contra razelor solare. Ambele tipuri de ceai sunt aproape la fel de eficiente (cel verde fiind ceva mai puternic) deoarece conţin polifenoli, un alt tip de antioxidanţi ce pot combate radicalii liberii mai-sus menţionaţi care sunt eliberaţi în organism din cauza radiaţiilor ultraviolete.

Două sau mai multe ceşti de ceai verde/negru pe zi reduc riscul apariţiei cancerului de piele. La prepararea ceaiului în acest scop este indicată infuzarea mai mult de cinci minute, fapt care va duce la creşterea numărului de antioxidanţi-polifenoli.

Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:

Cât de periculoasă este artroza. De ce boala este numită “ruşinea terapeuticii”

Cât de periculoase sunt varicele şi ce se poate face pentru a le combate - explicaţia specialiştilor

Senzaţia care ne distruge alimentaţia. Tratamentul banal împotriva arsurii stomacale: paharul cu apă face minuni

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite