Salvatorii olteni vor avea echipă de scafandri. Tehnica este deja în dotare, iar personalul va fi perfecţionat în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt a fost dotat cu echipament specific intervenţiilor cu scafandri, iar în cursul acestui an patru pompieri vor parcurge module de specializare, astfel încât, cel mai probabil din 2017, să nu mai fie nevoie să se apeleze la ajutor în judeţele limitrofe.

De trei-patru pe an, salvatorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt sunt puşi în situaţia să solicite ajutor la Dolj, Mehedinţi sau chiar Bucureşti pentru intervenţii cu scafandri, motiv pentru care, ca beneficiari ai proiectului „Răspunsul eficient salvează vieţi“, titular fiind Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, salvatorii olteni au fost dotaţi de curând cu echipamente specifice.

La Olt au ajuns: o autospecială cu echipament specific pentru transport scafandri la intervenţie  (autospecială transport scafandri, ambarcaţiune cu motor pentru intervenţie scafandri, echipament individual specific), două ambarcaţiuni de salvare din aluminiu cu motor, o motopompă de mare capacitate, o ambarcaţiune pentru intervenţie şi salvare cu chilă rigidă şi borduri moi, două autoturisme, două remorci peridoc pentru transportul ambarcaţiunilor, cinci motopompe transportabile, 12 cordiţe de salvare, 15 cange telescopice din aluminiu, cinci balize cu dispozitiv luminos, 20 de aparate pentru protecţia respiraţiei prevăzute cu sistem de alarmare în caz de lipsă a mişcării şi 14 veste de salvare cu ham integrat. Două dintre ambarcaţiuni vor rămâne la Slatina, celelalte două fiind repratizate echipajelor din Scorniceşti şi Caracal. Valoarea celor intrate în inventarul ISU este de 1,5 milioane lei.

Echipa de scafandri va avea patru membri, doi dintre aceştia plecând chiar în această lună, pentru 60 de zile, la specializare la Constanţa, iar ceilalţi doi, în toamna acestui an. Scafandrii sunt deja angajaţi ai ISU Olt, a precizat purtătorul de cuvânt, plt. Alin Băsăşteanu.

Dotarea tehnică, la 75% din necesar

În zestrea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, autospeciala pentru transport şi intervenţii victime multiple este vedeta. La polul opus, în judeţ mai sunt trei autospeciale pentru stingerea incendiilor, vechi, din anii ’80 (la Caracal, Stoeneşti şi Osica), obiectivul ISU fiind înlocuirea acestora în următoarea etapă de achiziţii.

Deşi vechi, „bătrânele“ sunt apreciate de cei care le deservesc, rezervoarele de apă având o capacitate de 9.000 litri, performanţă care nu se mai regăseşte la cele noi, acestea din urmă fiind dotate însă şi cu echipament pentru alt tip de intervenţii.

Dotarea tehnică pentru intervenţii a ajuns la acest moment la 75% din necesar, un procent mulţumitor, a apreciat şeful Serviciului Logistic din cadrul ISU, col. Răzvan Arion, deşi ar mai fi nevoie de o autospecială cu medic (la acest moment există şapte autospeciale tip B2 pentru SMURD), sau alte autospeciale, unele dintre acestea urmând să intre în curând în inventarul ISU Olt.

Pentru transport şi acţiuni operative, în schimb, dotarea a ajuns, după repartizarea a încă două maşini Dacia Duster, la doar 32%.

Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă „ne ajută în anumite limite“

Reprezentanţii ISU au vorbit astăzi, în cadrul unei întâlniri cu mass-media organizată la sediul instituţiei, şi despre colaborarea cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă de la nivelul localităţilor, apreciind că „ne ajută în anumite limite“, în bilanţul ISU pe 2015 figurând 170 de intervenţii ale acestor servicii, singure şi în colaborare cu ISU. Cea mai mare problemă pare a fi dotarea, doar 12 servicii din tot atâtea localităţi având utilaje, achiziţionate, majoritatea, în baza diverselor programe europene. Una dintre problemele care se pun la nivelul acestor servicii este co-interesarea membrilor, care, cei mai mulţi, fac muncă voluntară, negăsindu-se modalitatea de a fi remuneraţi.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite