Salariaţii colosului ALRO sunt în continuare cu sabia deasupra capului. „Avem cadru legislativ, dar de unde să cumpărăm energie?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de angajaţi au protestat joi, 6 ianuarie 2022, în faţa Prefecturii Olt, cerând soluţii pentru rezolvarea crizei de energie cu care se confruntă ALRO FOTO: Alina MItran
Sute de angajaţi au protestat joi, 6 ianuarie 2022, în faţa Prefecturii Olt, cerând soluţii pentru rezolvarea crizei de energie cu care se confruntă ALRO FOTO: Alina MItran

Trimiterea în şomaj tehnic încă este o ameninţare pentru angajaţii ALRO Slatina, deşi liderii de sindicat au primit asigurări de la ministrul Energiei că legislativ problema a fost rezolvată, iar societatea poate negocia direct achiziţia de energie electrică.

Angajaţii uzinei producătoare de aluminiu  ALRO S.A. Slatina (aproximativ 2.400), care au desfăşurat deja două proteste, unul în 30 decembrie 2021, celălalt în 6 ianuarie 2022, în continuare nu primesc explicaţii pe deplin lămuritoare nici de la liderii lor de sindicat, nici de la angajator şi nici de la reprezentanţii Guvernului. Ameninţaţi cu şomajul tehnic din cauza pericolului reducerii capacităţii de producţie cu 60% pe fondul crizei energetice, sunt în perioada în care se pregătesc să înceapă negocierile pentru un nou contract colectiv. Salariile lor sunt aceleaşi din 2020, negocierile fiind suspendate în pandemie, situaţie pe care o resimt din plin lună de lună când îşi plătesc facturile şi îşi fac cumpărăturile.

„Nu vom face disponibilizări în perioada imediat următoare, însă in funcţie de ce energie găsim, acest lucru se poate întâmpla“

Problema majoră – preţul mare al energiei electrice, materie primă care înseamnă astăzi 55% din costul total al aluminiului produs, spun reprezentanţii patronatului, a dus la decizia închiderii a 60% din capacitatea de producţie. Procesul a demarat deja, iar un prim termen avansat de conducerea societăţii este marţi, 11 noiembrie 2022, dată până la care societatea ar trebui să încheie un contract ferm astfel încât să nu se continue procesul de închidere a halelor de electroliză, deja demarat.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că modificarea legislativă din 31 decembrie, prin care se permite încheierea de contracte bilaterale între ALRO şi producători, ALRO nemiafiind nevoit să se aprovizioneze de pe piaţa tranzacţionată, este soluţia deja oferită, de acum mingea fiind în terenul managementului firmei. „Putem încheia astfel de contracte, însă nu au ce să ne mai vândă“, spun în schimb sindicaliştii, menţionând că Guvernul a avut grijă ca mai întâi să liberalizeze piaţa, să se facă tranzacţiile, ulterior intervenind cu modificarea în lege care le dă marilor consumatori posibilitatea să-şi negocieze direct contractele în marja a 40% din producţia de energie electrică, doar că pe piaţă nu mai e energie disponibilă. Lucrurile ar sta altfel doar dacă producătorii cresc capacitatea de producţie.

„Energia pentru următorii doi ani e vândută, de unde să cumpere?“, spune liderul Cartel ALFA Olt, Cristel Ioţu, care îi spijină pe sindicalişti în demersurile lor. La protestul din 6 ianuarie 2022, de la Slatina, au venit de latfel atât sindicalişti de la fabricile de pe platforma industrial a Slatinei, cât şi sindicalişti de la Tulcea şi Galaţi, problemele de la ALRO afectând în lanţ multe alte societăţi, chiar şi cele din afara grupului, indiferent că e vorba de companii legate direct de producerea aluminiului, sau de operatori de transport, furnizori de diverse mărfuri etc.

„ În momentul de faţă cred eu că am intrat pe ultima sută de metri. Dacă nu reuşim să cumpărăm energie până marţea viitoare, începe procesul de închidere a 60% din producţia de electroliză, implicit ne calibrăm toată producţia de la Alum Tulcea, de la producţia de la Anozi de aici pentru cele 40 la sută rămase. Până acum aduceam bauxită, materia primă din care se face alumina, din Sierra Leone, de la mina noastă de acolo. Erau circa 1 milion 200 de mii de tone, pe care le tranzitam prin portul Constanţa, apoi pe barjă din Constanţa până la Tulcea. Acolo, din cele 1 milion 500 de mii de tone se produc circa 500 de mii de tone de alumină, din care 450 erau transportate la Slatina si de aici, circa 260 de mii de tone de aluminiu era dat la utilizatorii din ţară, Europa şi nu numai“, a precizat directorul operativ al ALRO S.A. Marian Cilianu, joi, 6 ianuarie 2022, înainte de protestul angajaţilor.

Acesta a explicat şi cum ar putea arăta cifrele după reducerea capacităţii de producţie conform planului deja anunţat. „Acum producţia nu va mai fi 200 de mii de tone de aluminiu electrolitic, va fi de 80 de mii de tone, automat şi ce se va tranzita de la Tulcea la noi va fi în jur de 160 de mii de tone de alumină, iar prin Portul Constanţa nu vor mai tranzita atâtea  milioane de tone de bauxită, va tranzita numai in jur de 500 - 600 de mii de tone de bauxite“, a mai spus Cilianu.

Deşi procesul de închidere a cuvelor de electroliză a început deja, joi fiind în funcţiune, conform aceleiaşi surse, 560 din cele 658 cuve, nicio hală nu a  fost efectiv închisă (conform programului anunţat ar urma să se închidă trei din cele cinci hale de producţie). „În acest moment funcţionează toate secţiile. (…) Operaţiunile de oprire vor începe cu hala 9. O oprire de hală durează circa 10 zile, iar apoi vor veni secvenţial şi hala 7 si hala 8. Nu vom face disponibilizări în perioada imediat următoare, însă in funcţie de ce energie găsim, acest lucru se poate întâmpla. Este o probabilitate destul de mare să nu găsim energie electrică în perioada următoare“, a mai spus Cilianu.

„Salariaţilor li s-au mărit salariile cu 0% atunci când ALRO nu s-a confruntat cu probleme atât de grave“

Situaţia delicată a ALRO a împărţit sindicatele în două tabere, lucru evident şi la protestul de joi. Unii lideri spun că este destul de clar, în urma discuţiilor cu ministrul Energiei, că de acum totul depinde de patronat, din moment ce se poate negocia direct cu producătorii de energie pentru a obţine cantitatea necesară la un preţ care să lase loc şi de profit. Din cealaltă tabără în continuare se susţine, în schimb, ideea că reprezentanţii Guvernului doar au pasat problema. Cantitatea de energie care se produce ar fi deja tranzacţionată la această dată, prin urmare rămâne întrebarea: avem cadru legislativ, dar de unde să cumpărăm energie? 

Pe acest fond, în prag de negociere pentru semnarea unui nou contract colectiv de muncă, angajaţii se întreabă, pe bună dreptate, dacă vor reuşi cel puţin să-şi păstreze slujbele.

Liderul Sindicatului Liber ALRO, Ioan Popa, cel care a luat parte, joi, 6 ianuarie 2022, la ultimele discuţii cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că treaba sindicatelor în rezolvarea crizei de energie electrică s-a încheiat. Cum nu sindicatele pot negocia şi semna contracte bilaterale, e timpul să se gândească, în schimb, la ce pot obţine la negocierile pentru un nou contract colectiv. În 2021 precedentul contract a fost prelungit, pentru că din cauza pandemiei nu s-au putut purta negocieri. Aşa se face că angajaţii încasează în continuare salariile negociate în 2020, spuen Popa, acestea nefiind indexate nici măcar cu rata inflaţiei. Ţinând cont de inflaţia din cei doi ani, negocierile ar trebui pornite, susţine liderul, de la o solicitare de majorare cu cel puţin 11%, doar pentru a ajunge la valoarea din 2020.

„În viitorul apropiat, mai precis luni, 10 ianuarie 2022, vom demara negocierile Contractului colectiv de muncă la nivel de societate pentru perioada 01.03.2022 – 01.03.2023. Cu toate că s-au dat în două tranşe bani de la Guvern, ca sprijin de stat, în ultimii doi ani salariaţilor li s-au mărit veniturile cu 0% când ALRO nu s-a confruntat cu probleme atât de grave. Ce vom face acum? Vom vedea şi vă vom informa“, a menţionat liderul Ioan Popa, într-un comunicat de presă.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Angajaţii ALRO Slatina, un nou protest: „Să facă o altă lege care să plafoneze aceste preţuri fără sfârşit“ VIDEO

Virgil Popescu, despre protestele angajaţilor ALRO Slatina: Pot încheia singuri contracte de energie electrică. Am modificat legea anul trecut

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite