Revoltă în Olt pe tema pestei porcine: „Unde a fost Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă când în pădurea lui Dragnea au fost depistaţi mistreţi infectaţi?“

Revoltă în Olt pe tema pestei porcine: „Unde a fost Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă când în pădurea lui Dragnea au fost depistaţi mistreţi infectaţi?“

Medicii veterinari au descins, vineri-dimineaţă, cu jandarmii să omoare porcii

Situaţia din localitatea Rusăneşti, judeţul Olt, în care pentru a patra zi la rând sătenii se opun autorităţilor venite să elimine porcii pentru limitarea răspândirii pestei porcine africane i-a activat pe opozanţii PSD. Liberalii din Olt cer demisia prefectului şi pe cea a directorului DSVSA.

Vineri-dimineaţă, 30 noiembrie, pentru a patra zi la rând, sătenii din Rusăneşti s-au opus medicilor veterinari care au venit însoţiţi de peste 100 de jandarmi şi poliţişti să pună în aplicare ordinul prefectului privind eliminarea tuturor efectivelor de porci din localitate, după depistarea, în intervalul 23-25 noiembrie 2018, a trei focare de pestă porcină africană. Cum de această dată forţele de ordine sunt net superioare numeric, ordinul va fi pus în aplicare, cel mai probabil. 

Oamenii din Rusăneşti, care în cea mai mare parte şi-au sacrificat porcii pe care i-au crescut pentru Crăciun, sunt nemulţumiţi că li se omoară şi purceii şi că nu vor mai putea creşte animale anul viitor. Mai mult, spun aceştia, ei nu sunt decât victima proastei gestionări a situaţiei de către autorităţi. Nu s-a intervenit la timp, reclamă sătenii, astfel încât virusul pestei porcine africane să nu ajungă în localitatea lor, localitate situată la doar 3 kilometri de pădurea din Teleorman în care cadavrele a zeci sau sute de porci mistreţi, mai spun localnicii, încă ar sta neridicate.

Pentru că situaţia a ajuns deja pe ecranele televiziunilor, au reacţionat şi opozanţii PSD, care prin vocea liderului PNL Olt, Liviu Voiculescu, solicit demisia prefectului şi pe cea a directorului DSVSA Olt.

„Ce se întâmplă în aceste zile în Rusăneşti seamănă mai degrabă a revoluţie.Ciocnirile dintre jandarmi, echipe ale DSV şi săteni, lupta pentru protejarea bunurilor proprii pe de-o parte şi punerea în aplicare a procedurilor de exterminare a porcilor din gospodării şi izolare a focarului pe de alta parte, au escaldat. Nemulţumirile oamenilor, ameninţaţi să-şi piardă porcul din bătătură chiar în ajun de sărbători, sunt perfect îndreptăţite. Unde au fost jandarmii, DSV-ul şi chiar Prefectura (singura instituţie în măsură să emită ordinele specifice de închidere a drumurilor şi izolare a focarelor) când pesta porcina a fost deja semnalată la 3 km de localitate? Unde a fost Comitetul local pentru Situaţii de Urgenţă condus de primar când în pădurea teleormăneană a lui Dragnea din imediata vecinătate au fost depistaţi mistreţi infectaţi? De ce lipsa de reacţie la timp, incompetenţa, dispreţul şi ignoranţa unora sunt plătite cu truda de peste an a gospodarilor?“, a transmis Voiculescu, în final solicitând demisia celor doi şefi de instituţie.

Filtrul sanitar instituit la intrarea în localitate

„Ca o consecinţă a incompetenţei în gestionarea crizei pestei porcine de la Rusăneşti şi pentru bătaia de joc la care sunt supuşi locuitorii acestei localităţi în An Centenar, vă solicit domnule Prefect, Silviu Neacşu şi domnule director al DVS Veronel Bolborea, DEMISIILE din funcţiile pe care le detineti!“, a conchis Voiculescu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările