Referendumul cu dublă miză. Oltenii, chemaţi la urne în 379 secţii de votare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 370.000 votanţi sunt aşteptaţi, astăzi şi mâine, în cele 379 secţii de vot pentru a se pronunţa cu privire la revizuirea Constituţiei şi atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt

Două zile de vot, aproape 370.000 votanţi, 379 secţii de votare organizate în judeţul Olt, sute de poliţişti, pompieri şi jandarmi angrenaţi în activităţile care privesc supravegherea referendumului.

Oltenii sunt chemaţi să se pronunţe atât cu privire la modificarea Constituţiei, cât şi la atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt, referendum despre care se vorbeşte de anul trecut şi pentru a cărui organizare s-a aşteptat decizia privind refrendumul naţional.

Cum se votează

Deşi se votează în două zile, deşi nu se foloseşte sistemul informatizat privind supravegherea prezenţei la vot şi nici camerele video de supraveghere şi deşi pentru validare importantă va fi cifra de pe listele de prezenţă, şi mai puţin numărul de voturi valabil exprimate, procedura de vot a rămas aceeaşi ca şi la alegerile parlamentare.

„Cetăţenii pot vota în localitatea de domiciliu la secţia de votare unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente, iar cei care sunt plecaţi în altă localitate, pot să-şi exercite dreptul la vot la orice secţie de votare din localitatea unde se află, fiind trecuţi pe lista suplimentară“, a transmis Prefectura Olt. Pentru cetăţenii care se află în localitatea de domiciliu obligativitatea este aceea de a vota la secţia la care sunt arondaţi. „Vă reamintim că fiecare cetăţean cu drept de vot are dreptul să voteze o singură dată, chiar dacă scrutinul se desfăşoară pe durata a 2 zile“, se mai precizează în comunicatul Prefecturii Olt.

Cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare din ţară în baza unuia dintre următoarele acte, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare,  precum şi paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar şi paşaportul simplu electronic, toate trei cu menţionarea ţării de domiciliu.
Serviciile pentru evidenţa persoanelor vor fi, de altfel, deschise, atât sâmbătă, cât şi duminică, între orele 7 şi 21,00, pentru cei care nu au cartea de identitate valabilă.
Se va folosi, de asemenea, urna mobilă, penru care se pot depune cereri chiar şi în zilele de referendum, „cu suficient timp înainte de încheierea votării“.

Pentru persoanele internate în spitale, în centre de ocrotire etc., cererile se depun la cea mai apropiată secţie de votare, iar dacă numărul celor care doresc să voteze este peste 200 de persoane se pot depune cereri la mai multe secţii.
În judeţul Olt, paza secţiilor de votare va fi asigurată de 204 poliţişti (care vor asigura paza a 228 secţii de votare), peste 150 de jandarmi (care au în pază 71 secţii) şi 56 poliţişti de frontiră (care vor asigura paza a 14 secţii). Alţi peste 260 de poliţişti se vor afla în stradă, în perioada 6-7 octombrie,  „pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale“, iar 60 de poliţişti vor fi constituiţi, zilnic, în rezerve (luptători pentru acţiuni speciale şi echipe operative de specialişti).

Rezerve de forţe vor avea şi jandarmii, aproape 50 de jandarmi constituind rezerve de intervenţie şi fiind capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situaţia o va impune, a transmis IJ Olt.
Şi pompierii au verificat toate cele 379 secţii de votare, 200 de pompieri militari fiind pregătiţi să intervină la acţiuni specifice, dacă va fi cazul.
Secţiile de votare s-au deschis sâmbătă, 6 octombrie 2018, la ora 7,00 şi se vor închide la ora 21,00, pentru ca duminică, 7 octormbrie, scrutinul să se desfăşoare după acelaşi program.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite