Profit pe platforma industrială a Slatinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La jumătatea anului, societăţile de pe platforma industrială a Slatinei bifează un rezultat bun, cu creşteri de profit, producţie şi vânzări. Alro şi-a înmulţit de şase ori profitul, iar Artrom şi-a consolidat poziţia pe piaţa mondială.

Prima jumătate a acestui an s-a dovedit o perioadă bună pentru marile societăţi slătinene, care au raportat rezultate bune. Cel mai mare profit a fost înregistrat de Alro, Atrom s-a plasat în rândul marilor companii mondiale de profil, vânzările Altur au crescut, iar Utalim şi-a majorat cu peste 50% cifra de afaceri.

De şase ori mai mult profit pentru Alro
Unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi est a raportat o creştere spectaculoasă a profitului înregistrat în prima jumătate a acestui an. Compania a înregistrat un profit de 177,4 milioane lei (59,5 milioane dolari), de şase ori mai mult în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când profitul realizat a fost de 28,9 miliarde lei. Cifra de afaceri a ajuns la 1,14 miliarde de lei, faţă de 875,4 milioane lei în primul semestru 2010. Fabrica slătineană a produs 130.458 de tone de aluminiu primar, cu 10% mai mult decât anul trecut.
„Rezultatele financiare solide raportate de Alro în primul semestru al acestui an sunt o dovadă a viabilităţii strategiei noastre pe termen lung, axată pe creşterea producţiei de produse cu valoare adăugată mare şi pe consolidarea afacerii noastre. Am atins o structură bună a costurilor, ne-am consolidat afacerea, asigurând materiile prime necesare şi am restructurat o serie de împrumuturi. Toate acestea, sprijinite de o îmbunătăţire a pieţei aluminiului, au creat o bază stabilă pentru dezvoltarea noastră”, a declarat Marian Năstase, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie .
Alro, la care lucrează circa 2500 de angajaţi, a demarat în acest an un program de investiţii în valoare de 43,6 milioane lei, primind asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene în valoare de 17,18 milioane lei. Proiectul vizează modernizarea sectorului productiv prin achiziţionarea de echipamente pentru finisarea tablei, benzilor şi plăcilor din aluminiu, precum şi aliajelor din aluminiu. În primul semestru al acestui an, Alum Tulcea, rafinăria de alumină a companiei, a preluat exploatarea minelor de bauxită din Sierra Leone, compania asigurându-şi astfel aprovizionarea permanentă şi la costuri predictibile a materiilor prime.

TMK ridică ştacheta

Al doilea producător european de ţevi mecanice pentru industria de automobile şi producător de cilindri hidraulici şi echipamente a înregistrat în primele şase luni un record de vânzări. TMK Artrom Slatina a livrat 2,166 milioane tone ţevi oţel, cu 16,2% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi la un preţ mediu crescut cu 31,86%. Cei 1032 de salariaţi au produs 92.708 tone, societatea reuşind să obţină mai multe comenzi, gradul de utilizare a capacităţii de producţie ajungând la 86%. Reprezentanţii societăţii explică această creştere a cererii la produsele tubulare prin dzyvoltarea activităţii de exploatare a zăcămintelor de gaz şi petrol în SUA. În perioada mai- iunie, societatea a atins performanţa de a fi plasată în top 3 cele mai mari companii mondiale din segmentul de produse Premium pentru industria gazo-petrolieră. Cifra de afaceri a societăţii a crescut cu 43,4%, ajungând la 433,8 milioane lei. Profitul realizat este de 59.614.436 lei.

Vânzări bune şi pentru Utalim şi Altur
Producătorul de utilaje destinate industriei alimentare Utalim Slatina a înregistrat un profit de 317.863 de lei. Cifra de afaceri a soceităţii la care lucrează  57 de angajaţi a crescut de la 1,03 milioane lei înregistrată în primele şase luni ale anului trecut, la 1.808.973 lei.
Perioada 1 ianuarie- 30 iunie 2011 a fost una bună şi pentru producătorul de piese şi accesorii pentru motoare şi autovehicule Altur Slatina. Societatea, la care lucrează 715 angajaţi, a atins o cifră de afaceri de 72 milioane lei. Profitul net înregistart este de 1.110.983 lei, în scădere cu circa 0,6 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Producătorul de electrozi industriali Electrocarbon Slatina încă nu a făcut raportarea.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite