Profesorul de şah Nicolae Bădiţă, dat dispărut. Poliţiştii l-au găsit într-o pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Nicolae Bădiţă, aici alături de o nepoată FOTO: arhiva familiei
Profesorul Nicolae Bădiţă, aici alături de o nepoată FOTO: arhiva familiei

Profesorul de şah cunoscut în toată ţara pentru festivalul cu zeci de ediţii organizat în satul natal, Nicolae Bădiţă, a dispărut luni, 2 noiembrie 2020, de la domiciliu, familia anunţând îngrijorată poliţia.

Fost profesor de limba română şi omul care a  făcut celebru satul Roşieni al comunei oltene Dobrun, organizând încă din comunism un festival de şah, cu participare chiar internaţională la câteva ediţii, a dispărut ieri, în jurul prânzului, de la domiciliul său din Roşieni.

Familia a început căutările şi pentru că nu i-au dat de urmă, în jurul orelor 19.00, rudele au apelat la poliţişti.
Peste 60 de persoane, spun reprezentanţii IPJ Olt, au pornit în căutarea bătrânului, după două ore de căutări fiind găsit în pădure, rătăcit.

„La data de 02 noiembrie a.c., orele 19,00, o femeie din comuna Dobrun, a sesizat organele de poliţie despre faptul că, tatăl său, un bărbat în vârstă de 91 ani, a plecat de la domiciliu în jurul orelor 12,00 şi nu poate fi găsit.

La faţa locului s-au deplasat poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, fiind adus şi un câine de urmă.

În sprijinul poliţiştilor au venit peste 60 de persoane, jandarmi, lucrători ISU şi voluntari de pe raza comunei, care s-au mobilizat şi au început căutările în zona din apropierea casei precum şi pe raza satului unde locuia aceasta.

După aproximativ 2 ore de căutări, bărbatul a fost găsit, fiind rătăcit într-o pădure de pe raza comunei, fără a fi victima vreunei infracţiuni“, a anunţat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Cristian Grigorescu.

Imagine indisponibilă

Profesorul pensionar a fost găsit după ore de căutări

Profesorul, deşi aflat la o vârstă înaintată, a bătut foarte mulţi ani după pensionare drumul Roşieni-Slatina pentru a-i învăţa pe copii şah. Câteva veri a înfruntat arşiţa într-o zonă centrală a municipiului Slatina, unde se întâlnea cu copiii şi cu părinţii sau bunicii acestora, pentru a juca şah cu piese imense pe tabla amenajată în zona Esplanadă. O altă lungă perioadă a susţinut cursurile de şah în cadrul Bibliotecii Judeţene Slatina, iar în vremurile în care nu a găsit înţelegere, chiar într-un restaurant-pizzerie din zona Esplanadă a municipiului. În ultimii ani familia chiar şi-a exprimat îngrijorarea, încercând să-l convingă să renunţe la drumul de peste 30 de kilometri, parcurs nu cu mijloace de transport care efectuează curse regulate, ci cu maşini „de ocazie“, pentru că era singura posibilitate a profesorului de a nu-şi dezamăgi copiii pe care îi iniţia în tainele şahului. În cele din urmă, după ce o vreme i-a stat alături, munca profesorului Nicolae Bădiţă a fost preluată de un alt pensionar cu suflet mare, Dumitru Barbărasă, care a înfiinţat între timp o asociaţie şi continuă să ofere, în Slatina, cursuri gratuite de şah copiilor interesaţi.

Vă recomandăm şi: Festivalul de şah de la sat, un eveniment care se organizează de zeci de ani: „Aici găseşti şahişti buni, e ieftin şi sunt oameni cu suflet“

Profesorul pensionar care-i învaţă şah pe copii: „Nu am timp nici să dorm la vârsta mea“. A înfiinţat un campionat de şah derulat într-un sat

Antrenorul care dă lecţii gratuite de şah: „Strategia se transformă în reflex. În viaţă, chiar şi în situaţii catastrofale, tu ştii perfect ce trebuie să faci“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite