Producătorii alungaţi din pieţe ameninţă că ies în stradă. „Nu vrem să încalece partidele pe treaba asta“

Producătorii alungaţi din pieţe ameninţă că ies în stradă. „Nu vrem să încalece partidele pe treaba asta“

În cea mai mare piaţă din Slatina parte din pereţii laterali au fost demolaţi Alina Mitran

La mijlocul săptămânii viitoare, producătorii agricoli nemulţumiţi de închiderea pieţelor din motiv de răspândire a noului coronavirus vor ieşi în stradă. S-a cerut deja aprobare pentru protest.

Ştiri pe aceeaşi temă

În vreme ce soluţiile pentru redeschiderea pieţelor se găsesc diferit de la o localitate la alta, producătorii încearcă în continuare să impună modificarea noii hotărâri de guvern care a dus la suspendarea activităţii în pieţele agroalimentare închise. 

Este, consideră aceştia, singura soluţie reală la problema lor, altfel, să caute să aducă modificări fiecărei pieţe astfel încât aceasta să poată fi considerată piaţă deschisă este un compromis inacceptabil. Nici pieţele volante, mai spun producătorii, nu sunt, pe de o parte, o soluţie, iar pe de alta nu răspund rigorilor hotărârii de guvern.

„Este o gogoriţă asta cu pieţele volante. Dacă e să respecte HG-ul, nici alea nu ar avea voie să funcţioneze. De unde e supărarea noastră: noi vrem să se respecte toate regulile astea din starea de alertă, dar aici era imperios necesar un dialog înainte de a se lua această decizie, şi atât noi cât şi dânşii puteam să promovăm aceste măsuri de securitate mult mai bine. Au poliţie locală, au jandarmi, au posibilităţi”, declarat liderul Sindicatului producătorilor Olt şi membru fondator al Uniunii Salvăm Ţăranul Român, Ion Păunel. 

„Ne spun nouă că nu se respectă regula privind purtarea măştii. Poate aşa este, dar sunt instituţii ale statului, de ce n-au dat amenzi, de ce nu se implică? Te duci o dată, îi dai avertisment, şi pe urmă îi dai amendă. De ce din toate ne-au găsit pe noi? De ce? Pentru că suntem dezorganizaţi, acum se vede că marile organizaţii care tot spuneau că ne apără, care nu ştiu ce, nu ştiu cum, nu ne reprezintă. Unde sunt acum? Unde sunt fermierii  ăia mici pe care-i reprezintă ei. Nu ne-am simţit niciodată reprezentaţi şi nu ne dorim să se alăture durerii noastre nici partidele politice care nu sunt la putere acuma şi nici alte organizaţii care nu au făcut nimic de 30 de ani şi acum îşi dau cu părerea prin mass-media şi pe la televizor. Să ne lase, că ne-am organizat şi ne organizăm, ne facem treaba noastră. Noi asta simţim, că ferma mică, ferma de familie, micul producător, nu a fost reprezentat şi nici nu i s-au ascultat doleanţele de 30 de ani încoace“, a mai adăugat acesta.

Producătorii cred că tot dialogul este soluţia, însă dacă acestei solicitări nu i se răspunde, miercuri, 18 noiembrie 2020, producătorii vor ieşi în stradă. Reprezentanţii Uniunii Salvăm Ţăranul Român, Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud şi Federaţiei Sindicatelor Democratice din Agricultură sunt organizatorii protestului care va reuni aproximativ 100 producători din toată ţara.

„În continuare dorim dialogul şi susţinem toate măsurile pe care autoritatea statului le va lua vizavi de aceste reguli de minimă igienă, purtarea măştii şi aşa mai departe. Atunci, în stare de urgenţă, s-au găsit nişte soluţii – o masă da, una ba, s-a pus folie de celofan în faţa mărfii, mănuşi, poate mai multe termoscannere în faţa pieţei, dezinfectaţi şi aşa mai departe. Şi solicităm vizavi de neîncrederea formată să încerce să promoveze produsele româneşti. Şi încă ceva: noi, acum, ne zbatem, ne luptăm, pentru producătorii agricoli. Într-adevăr, 80 % din cei care vând în pieţe sunt comercianţi, şi din ăştia 80%, poate 90% dintre ei sunt samsari sau vând ilegal. Dar nu este treaba mea, autorităţile statului trebuie să-şi facă treaba, să-i verifice. Susţinem în continuare că pieţele agroalimentare trebuie să fie pentru producătorii agricoli din orice domeniu şi comercianţii care lucrează cu case de marcat, sunt fiscalizaţi, cei care fac economie neagră să dispară, sau să intre şi ei într-o normalitate. Nu vrem, în schimb, să încalece partidele politice pe treaba asta“, a mai spus Păunel.

Vă recomandăm şi: 

VIDEO Efectul de bumerang al anunţului că se închid pieţele. „Am mai văzut acest film. S-a reflectat în profitul mai mare pentru retaileri“

VIDEO Revoltă în pieţe: „Să-nchidă şi supermarketurile, acolo nu e virusu’?!“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările