Procurorul caracalean Iacob Niculăiţă merge la închisoare pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iacob Niculăiţă, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, va trebuie să ispăşească pedeapsa primită de la Curtea de Apel Craiova în luna ianuarie a.c., respectiv trei ani cu executare, verdict cu care s-a ales în urma unei acuzaţii de trafic de influenţă. Decizia executării sentinţei a fost anunţată zilele trecute de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Arestat iniţial pentru 29 de zile la jumătatea lunii noiembrie 2013, când a fost “săltat” de colegii săi de la Serviciul Teritorial Craiova al DNA în urma unui flagrant, Iacob Niculăiţă a fost acuzat, o lună mai târziu, de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. În rechizitoriul întocmit de anchetatori, procurorii DNA au descris circumstanţele situaţiei.

“În cursul lunii noiembrie 2012, inculpatul Iacob Niculăiţă a pretins de la un denunţător suma de 5.000 euro, lăsându-l să creadă că, prin calitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, va influenţa un alt procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt care efectua cercetări faţă de denunţător pentru săvârşirea unei infracţiuni grave (tentativă de omor, n.a.), astfel încât acest din urmă magistrat să nu dispună trimiterea în judecată a denunţătorului. În schimbul promisiunii intervenţiei pe lângă procurorul de caz, inculpatul a primit de la denunţător - în cursul lunii decembrie 2012, suma de 22.500 lei (1.500 euro şi 15.750 lei), prin intermediul inculpatului Muşat Constantin. În cursul lunii octombrie 2013, inculpatul Iacob Niculăiţă a mai pretins de la acelaşi denunţător, prin intermediul lui Muşat Constantin, suma de 6.000 euro, prevalându-se de o relaţie apropiată cu procurorul de şedinţă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, pentru ca acesta din urmă să accepte administrarea unor probe în cursul cercetării judecătoreşti din care să rezulte o altă stare de fapt decât cea prezentată prin rechizitoriu, astfel încât rezultatul procesului să fie aplicarea unei pedepse cu suspendare faţă de denunţător”, se arată în rechizitoriul anchetatorilor.

Pe data de 9 ianuarie a.c., Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe procurorul din Caracal la trei ani cu executare, verdict atacat cu recurs de Niculăiţă, dar şi anchetatori, la sentinţa superioară, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Zilele trecute, magistraţii bucureşteni au pus punct situaţiei: Iacob Niculăiţă va ispăşi pedeapsa iniţială de trei ani, din care i se va scădea perioada în care s-a aflat după gratii, respectiv aproape cinci luni, interval cuprins între 10 noiembrie 2013 – 3 aprilie a.c. De asemenea, fostul procuror va trebui să restituie şi suma de 22.500 lei bărbatului care l-a denunţat.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi Constantin Muşat, nimeni altul decât intermediarul prin care procurorul caracalean a cerut şi primit banii. Muşat a fost condamnat la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.
 
De menţionat că, înainte cu o zi ca ÎCCJ Bucureşti să pronunţe sentinţa în acest caz, Tribunalul Olt l-a condamnat pe denunţătorul procurorului caracalean la şase ani închisoare pentru tentativă de omor.

Din acelaşi ciclu mai puteţi citi:

Procurorul caracalean Iacob Niculăiţă, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă 

Procuror din Caracal, arestat pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Procurorul caracalean Iacob Niculăiţă, trimis în judecată pentru trafic de influenţă 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite