Procurorii olteni improvizează în lipsa dotărilor: suspecţii periculoşi sunt identificaţi la Poliţie, nu la Parchet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt din Slatina  (FOTO: Mugurel Manea)
Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt din Slatina  (FOTO: Mugurel Manea)

Deşi noul Cod Penal de Procedură Penală a intrat în vigoare de un an şi, odată cu el, şi seria de dotări obligatorii pentru parchetele din ţară, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt sunt nevoiţi şi la ora actuală să improvizeze în desfăşurarea activităţii curente. Sumele insuficiente trimise de la ministerul de resort anul trecut nu le-au permis să se alinieze nici până acum noilor norme.

Mai exact, potrivit prevederilor noului Cod Penal valabil din februarie 2014, parchetele din toată ţara ar fi trebuit să ia măsuri pentru a amenaja, în incinta sediilor, o serie de dotări considerate indispensabile unei anchete din zilele noastre. Printre dotările obligatorii sunt menţionate: cameră de interogatoriu, aparatură de înregistrare audio-video, cameră de arest, cameră de recunoaştere, spaţii destinate documentelor strict secrete ş.a. Majoritatea acestor dotări lipsesc însă şi în prezent la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, iar situaţia nu este defel singulară.

Situaţia este cauzată de lipsa fondurilor de la ministerul de resort, astfel că procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt sunt nevoiţi să-şi desfăşoare activitatea ca şi înainte de aplicarea noului Cod Penal: declaraţiile celor „intervievaţi” nu sunt înregistrare pe suport audio sau video, ci totul se face după vechea metodă a declaraţiilor scrise. Conducerea instituţiei precizează că înregistrarea declaraţiilor „în scris” este perfect valabilă şi acum, acest lucru fiind expres menţionat în noul CPP în eventualitatea în care lipseşte aparatura audio-video.

„Nu avem în dotare aparatură audio-video, aşa cum prevede noul Cod Penal, mergem în continuare pe declaraţii scrise şi această procedură este prevăzută în Codul de Procedură Penală şi permite audierea martorilor sau suspecţilor fără înregistrarea pe suport audio-video”, a declarat Anca Anuţa (foto), prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

anca anuta

De asemenea, nici cameră de recunoaştere nu a putut fi amenajată în incinta Parchetului Olt, această etapă din cadrul cercetării penale derulându-se la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt aflat în imediata apropiere a „cartierului general” al procurorilor olteni.

Anul trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au soluţionat 25.490 de dosare din totalul de 39.468 pe care le-au avut în lucru.

Mai puteţi citi, pe aceeaşi temă:

Permutări la vârful Parchetulului de pe lângă Tribunalul Olt

Procurorii de la Olt, la ora bilanţului: nicio zi fără noi dosare penale

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite