Primul festival roman din Oltenia, în comuna Alexandrei Măceşanu. De ce nu a putut fi reprogramat evenimentul, deşi comunitatea trăieşte o dramă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Dobrosloveni, localitatea de domiciliu a Alexandrei Măceşanu, găzduieşte în perioada 22-25 august 2019 primul festival roman din Oltenia, „Romula Fest“, un proiect care a primit finanţare europeană şi care nu a mai putut fi reprogramat.

„Romula Fest“, festivalul care ar fi trebuit să însufleţească localitatea Dobrosloveni, vestită pentru comorile arheologice pe care le ascunde, se desfăşoară într-o perioadă delicată pentru comunitate, care suferă alături de familia Alexandrei Măceşanu. Evenimentul, organizat în cadrul proiectului European „Welcome To The Middle Ages”, alături de partenerii bulgari din localitatea Mezdra, care va găzdui un festival medieval, a fost dezvoltat în urmă cu doi ani şi nu a mai putut fi reprogramat. Primarul localităţii, Gheorghe Tudoraşcu, a declarat însă că seara de folk, de vineri, 23 august 2019, ca şi „focul lui Zamolxe“, vor fi dedicate Alexandrei, fata pe care toată comunitatea şi-ar dori să o vadă acasă, alături de părinţii săi.

Imagine indisponibilă

Ateliere de tot felul şi secvenţe de război

În cele trei zile de festival, curioşii pot vedea secvenţe reconstruite de actori profesionişti din viaţa de acum 2000 de ani. Sunt ateliere de bucătărie antică, metaloplastie, prelucrare a lemnului, fierărie, ţesătorie, monetărie, dar şi tir cu arcul, confecţionarea de armuri şi zale şi chiar tratamente cosmetice antice, consultanţii pentru realizarea acestui program fiind din partea partenerilor bulgari.

Imagine indisponibilă

Vineri seara, vor avea loc mai multe ritualuri antice, dar va fi simulată şi o luptă între daci şi romani. 

Imagine indisponibilă

Atelierele vor continua sâmbătă, 24 august 2019, iar începând cu ora 16,00 se vor derula ritualuri din acea perioadă, cum ar fi „Nunta antică“ şi „Nunta romană“. Seara se va încheia, din nou, cu un concert.

Atelierele vor continua şi duminică, atunci când sunt programate lupte de gladiatori şi o nouă confruntare între daci şi romani.

Imagine indisponibilă

Pe toată perioada festivalului poate fi vizitat şi şantierul arheologic deschis cu zeci de ani în urmă şi din care specialiştii încă scot la lumină obiecte de mare valoare, fiind cunoscut faptul că satul Reşca, unde se desfăşoară evenimentul aflat la prima ediţie, este construit pe vatra vechii Romula, sau „Mica Romă“.

CITIŢI ŞI: Satul în care se găsesc comori romanice la tot pasul: „Te rogi să nu iasă nimic la iveală“. Nu poţi săpa o groapă fără arheolog

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite