Primul cuplu din Olt care vrea fertilizare in vitro pe banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai cuplurile sterile, care nu au putut face copii pe cale naturală timp de doi ani pot accesa acest program.

Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer iniţiat de Ministerul Sănătăţii a debutat la 1 iunie şi a stârnit deja interesul unui cuplu de tineri din Slatina. De fapt, numărul celor care s-au interesat de condiţiile şi criteriile impuse este mai mare, însă până acum a depus actele necesare un singur cuplu care vrea fertilizare pe banii statului. „Un cuplu din Slatina este primul care a depus dosarul pentru a se putea înscrie în program. Din punctul meu de vedere, cei doi îndeplinesc criteriile iar actele sunt ok. Dosarul merge la clinicile nominalizate, cuplul este evaluat din punct de vedere medical, iar dosarul se retrimite apoi la o comisie a Ministerului Sănătăţii, care decide dacă cuplul va primi finanţarea“, a spus medicul Ramona Lesnic, şefa Serviciului Programe din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt. Aceasta se aşteaptă ca numărul cuplurilor care vor să acceseze acest program să fie mai mare în toamnă. „Vara fiind perioada concediilor, cred că multe persoane nici nu au aflat de program. În toamnă o să iniţiem o campanie de informare pe banii de promovare a sănătăţii, pentru că nu s-a făcut până acum o popularizare. Este posibil ca la noi în judeţ să nici nu fie foarte multe cupluri infertile sau românii nu-şi doresc să facă copii în această perioadă prin care trece ţara. Cred că şi criteriile de eligibilitate drastice reprezintă o piedică. Au fost femei interesate însă nu îndeplineau cel puţin unul dintre criterii“, explică medicul Ramona Lesnic.

Cine se poate înscrie în program

Cuplurile din judeţul Olt care nu pot face copii pe cale naturală şi doresc ca Ministerul Sănătăţii să le finanţeze procedura de fertilizare in vitro sunt aşteptate la Serviciul Programe din cadrul DSP Olt pentru a depune dosarele. Se pot înscrie perechile căsătorite de cel puţin doi ani şi cele în care măcar unul dintre membri are cetăţenie română, cu domiciliul stabil în România şi are calitatea de asigurat de cel puţin doi ani. Niciunul dintre membri cuplului nu trebuie să aibă vreun copil în viaţă. Femeia trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 24 şi 40 de ani şi indexul de masă corporală al acesteia trebuia să fie cuprins între 20 şi 30.
Ministerul Sănătăţii finanţează o singură însămânţare. În cazul unui dosar aprobat, se va plăti procedura de fertilizare in vitro, în limita sumei de 6.150 lei,  în două etape: 4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare şi 1.230 lei după confirmarea finalizării procedurii cu o sarcină, urmată de naştere.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite