Concluzii în cazul bebeluşului mort la câteva zile de la naştere, în Spitalul Slatina: „Procedurile au fost respectate“. Mama: „Asta mă revoltă!“ UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluşul a murit la câteva zile de la naştere, la maternitatea SJU Slatina  FOTO: A.M.
Bebeluşul a murit la câteva zile de la naştere, la maternitatea SJU Slatina  FOTO: A.M.

Comisia de decese intraspitaliceşti a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a întocmit un raport în urma analizării cazului decesului unui bebeluş născut prin cezariană şi care a decedat în a şaptea zi de viaţă.

UPDATE: Femeia care şi-a pierdut copilul fără să i se ofere şansa să-l ţină în braţe este revoltată de concluziile expuse de reprezentanţii spitalului. Sunt primele informaţii pe care le află de la spital după mai bine de două luni de la eveniment.

„Voi merge mai departe până când voi afla adevărul. Voi face orice posibil să aflu adevărul, pentru că ei se pare că declară numai minciuni. Nu pot să spună că după două luni de zile ei nu au un diagnostic şi merg pe bănuieli, că nu pot să spună dacă ar fi avut o infecţie de la mine sau o bacterie din spital. Nu există aşa ceva! În momentul când tu ai fişele de observaţie ale lui, când ai şi rezultatele la analize, tu nu pot să dai un răspuns concret, cu toate analizele?! Mie mi se pare că e incompetenţă“, a declarat mama, revoltată de cele aflate.

Femeia este extrem de deranjată că s-a lansat ipoteza conform căreia copilul ar fi putut avea o infecţie intrapartum, aşa fiind explicate complicaţiile dezvoltate în primele zile de viaţă. „Eu am analizele mele, făcute dimineaţa, atunci, la ei, asta mă şi revoltă, îmi vine să mă duc peste ei. Eu nu am nicio infecţie. Dimineaţa toată lumea mi-a spus că sunt în regulă, sunt OK. Vorbeşte despre o radiografie pulmonară a copilului. Eu acea radiografie nu am primit-o. Eu am primit toate fişele de observaţie şi pe fişele care mie mi s-au dat nu e nicio radiografie“, mai spune femeia.

Daniela Moraru insistă să i se explice de ce copilul nu a fost transferat mai devreme către un alt spital, dacă medicii au considerat că situaţia lui este gravă. Mai mult, părinţilor nu li s-ar fi transmis, mai spune femeia, nimic despre îngrijorările medicilor decât cu o seară înainte, atunci când mamei i s-a cerut acordul pentru o transfuzie sanguină, şi a doua zi, în momentul în care s-a pus la cale transferul, cu doar câteva ore înainte de deces. „Sâmbătă, i s-a facut transfuzia cu plasmă, o doamnă doctor a venit seara şi mi-a cerut acordul, explicându-mi că este nevoie pentru că are edeme la cap din cauza faptului că ar fi înghiţit lichid. Duminică dimineaţă mi s-a spus că transfuzia a fost acceptată şi că nu sunt probleme, apoi duminică în jur de ora 12,00 m-a chemat doamna Tamara (n.red. - medicul neonatolog aflat de gardă în ziua decesului)   spunându-mi că analizele lui sunt foarte proaste şi are nevoie de a doua transfuzie de sânge“, a mai dezvăluit mama. Femeia nu-şi explică de unde toate aceste complicaţii dacă medicii spun că i-au tratat potrivit bebeluşul.

„El a făcut multe complicaţii spre final. Dacă ei spun că tratamentul a fost cel corespunzător, de ce s-a ajuns în starea asta atât de gravă? Duminică, doamna Tamara mi-a declarat că situaţia îi depăşeşte. Păi, după 6 zile situaţia te depăşeşte? Sunt foarte revoltată“, a mai spus femeia. Daniela Moraru a menţionat că va continua demersul pe cale juridică în încercarea de a afla cum i-a murit copilul deşi pe tot parcursul sarcinii nu a avut nici cea mai mică problemă de sănătate şi a făcut toate investigaţiile recomandate de către medicul ginecolog. 

Ştirea iniţială

Decesul s-a produs în prima jumătate a lunii martie, în maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă. Mama bebeluşului, Daniela Moraru (30 ani), s-a prezentat în dimineaţa zilei de 7 martie pregătită pentru operaţia de cezariană, aşa cum stabilise la ultimul control cu medicul ginecolog care i-a supravegheat sarcina. 

Sarcina a decurs fără probleme, însă primele semne de întrebare au apărut atunci când copilul a fost notat cu 7 (scor Apgar) şi i s-a spus că are nevoie de oxigen. „Mi-am dat seama în timpul operaţiei că s-a întâmplat ceva, pentru că domnul doctor (n. red. - medicul ginecolog) l-a scos, l-a dat cu faţa în jos, a plâns de trei ori. În momentul când domnul doctor neonatolog l-a preluat şi l-a ridicat cu faţa în sus, copilul n-a mai plâns, s-a înecat şi s-a învineţit. Apoi au cerut masca de oxigen. Mi-era foarte rău, n-am mai putut să scot un cuvânt, să întreb ce se întâmplă, i-au pus masca şi apoi mi-au spus că o să-l ducă cu incubatorul sus“, a povestit mama.

De atunci femeii i s-au oferit, timp de două zile, informaţii liniştitoare. Copilul va fi bine, dar se adaptează mai greu. 

Un nou semn de întrebare a apărut atunci când, după două zile de la operaţia de cezariană, mama bebeluşului a putut să meargă să-l vadă. Un medic neonatolog a întrebat-o de ce a fost de acord cu operaţia de cezariană atât de devreme, spunându-i-se, conform declaraţiilor mamei, că micuţul ar fi prematur. 

Lucrurile s-au complicat progresiv. În a treia zi de la naştere, copilului i s-a făcut o transfuzie de plasmă, în a patra zi părea că starea i se îmbunătăţeşte, pentru ca totul să se complice din nou, iar duminică, 13 martie, să se înregistreze decesul. Neonatologul aflat de gardă solicitase transferul către un spital de rang superior, însă procedura nu s-a mai putut finaliza din cauza stării pacientului. 

„Tratamentul a fost unul corect instituit, ţintit...“

La mai mult de două luni de la decesul bebeluşului, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina au prezentat primele concluzii ale verificărilor realizate la nivelul unităţii.

„La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina avem o comisie de analiză a deceselor intraspitaliceşti, comisie ce a fost întrunită în două rânduri, în cadru extraordinar. Această comisie a emis un raport preliminar, iar după ce am avut şi rezultatele de la examenele histopatologice s-a emis un raport definitiv“, a explicat directorul medical al spitalului, medicul Florin Popa. 

Analizând datele clinice, paraclinice şi buletinul histopatologic, membrii comisiei au concluzionat că decesul s-ar fi produs ca urmare a sepsis-ul neonatal „care în pofida tratamentului complex de specialitate a evoluat spre existus“.

„Probabilitatea ca copilul să se fi născut cu o afectare pulmonară cu debut intrapartum este una destul de ridicată. Ne susţinem opinia prin aspectul radiografiei, analizele - hemoleucogramă, gazele sangvine şi scorul Apgar, dar şi starea clinică, însă nu am putut preciza cu certitudine etiologia: fie virală, fie bacteriană“, a completat dir. Popa.

Evoluţia bebeluşului ar fi fost sinuoasă după naştere, deşi „conform protocoalelor existente la nivelul secţiei Neonatologie, tratamentul a fost unul corect instituit, ţintit, fapt dovedit şi de rezultatele bacteriologice“. 

La întrebarea mamei, care în continuare nu-şi explică de ce copilul ei nu a fost transferat mai devreme către un spital de rang superior, răspunsul ar fi că starea acestuia nu a impus de la început transferul. „La momentul naşterii copilul nu a impus transfer. Nu era nici primul nici ultimul copil care se naşte cu acest scor Apgar şi cu sindrom de detresă respiratorie. Copilul a mers pe circuitul de Terapie Neonatală, a avut o evoluţie spre bine, după care starea a început să se degradeze. (...) Într-adevăr, în momentul în care, în ziua a 5-a, a 6-a, starea s-a înrăutăţit s-a luat legătura pentru transfer. Ştim foarte bine că la un moment dat s-a şi aprobat acest transfer, dar care nu s-a mai putut  efectua din cauza stării generale foarte grave“, a mai precizat dr. Popa.

Membrii comisiei anterior menţionate au concluzionat că procedural nu s-a greşit. „Am întrunit această comisie în şedinţă extraordinară tocmai pentru a ne verifica, să vedem dacă toate lucrurile au decurs cum trebuie şi dacă s-au respectat protocoalele existente la nivelul spitalului. Până la urmă cred că asta este cel mai important, să respectăm modul de lucru şi protocoalele existente, iar ele au fost respectate“, a concluzionat directorul medical al unităţii spitaliceşti.

Părinţii bebeluşului au depus o plângere la Colegiul Medicilor, dar s-au adresat şi organelor de cercetare, fiind solicitată şi o expertiză medico-legală în acest caz care să elucideze întrebările deocamdată rămase fără răspuns.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Durerea fără margini a unei mame căreia bebeluşul i-a murit în Maternitate. Sarcina a decurs perfect, copilul era sănătos. „Ce ne-aţi făcut?“ 

Copil cu „roşu în gât“, mort în condiţii suspecte la Tecuci. „S-a năruit totul într-o clipă, din prea multă indiferenţă“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite