Primarul Slatinei, Minel Prina, a fost reţinut de procurorii DNA

Primarul Slatinei,
Minel Prina, a fost reţinut de procurorii DNA

Minel Prina, edilul municipiului Slatina

Minel Prina, edilul municipiului Slatina, a fost reţinut, sâmbătă dimineaţă, pentru 24 de ore, de către ofiţerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. El e acuzat că ar fi implicat în dosarul de corupţie ce-l are ca protagonist pe Darius Vâlcov, fostul primar al urbei. Împreună cu Prina a mai fost reţinut, tot pentru 24 de ore, şi Lucian Şuşală, directorul Consloc Imobiliare SRL Slatina.

UPDATE 23:45 Primarul din Slatina, Minel Prina, a fost arestat la domiciliu, în baza unei decizii de sâmbătă seara a instanţei supreme, procurorii DNA având suspiciuni că edilul este vinovat de trafic de influenţă, sentinţa fiind luată în dosarul de corupţie al ministrului Darius Vâlcov.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus ca Lucian Petruţ Suşală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina, să fie arestat preventiv. El este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani. Deciziile de arestare la domiciliu, respectiv de arestare preventivă, pot fi contestate tot la instanţa supremă.

Dosarul de corupţie în care Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei între iunie 2004 - martie 2012, actual ministru de Finanţe, a fost audiat vineri seară la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), se adânceşte. Sâmbătă dimineaţă, procurorii Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe 24 de ore a inculpaţilor: Minel Florin Prina, primar al municipiului Slatina, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, şi respectiv, Lucian Şuşală Petruţ, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

De asemenea, alte două persoane sunt cercetate deocamdată sub control judiciar: Bogdan Petrică Timofte şi Cristian Constantin Tomescu, patronul firmei Cafmin SRL Slatina. Faţă de ultimii doi, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 zile. Ei sunt acuzaţi de aceleaşi infracţiuni ca cele menţionate mai sus.

Conform unui comunicat de presă al DNA, în ordonanţele întocmite de procurori se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează acuzaţiile aduse.

”În cursul anului 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe suspectul Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări. Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul <Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt>, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Oltul (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în aria de implementare a proiectului <Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Olt>. În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele <Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava>, <Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina> şi <Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt>. Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri. În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului <Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt>, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări. Administratorul societăţii şi suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înţelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.

Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plăţile către Vâlcov Bogdan Darius. În acest context, suspectul Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu inculpatul Prina Minel-Florin, la vremea respectivă, viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens. De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul inculpaţilor Suşală Lucian Petruţ, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian şi a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani. Contractele încheiate între aceste firme, precum şi facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realităţii. Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că urmare a înţelegerii cu omul de afaceri, suspectul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme”, se arată în comunicatul DNA.

Inculpaţilor Timofte Petrică Bogdan şi Tomescu Constantin Cristian li s-a atras atenţia de către reprezentanţii DNA că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca Minel Prina şi Lucian Şuşală să fie prezentaţi astăzi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Totodată, procurorii DNA au menţionat că efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Minel Prina a fost ales primar al Slatinei în februarie 2013, după ce Darius Vâlcov a demisionat din această funcţie. Prina, ce are deja o condamnare de patru ani cu suspendare din 2012 tot pentru fapte de corupţie, lucrează în cadrul Primăriei Slatina din 2003, urcând mai multe trepte administrative în cadrul instituţiei până ce a ajuns administrator public, iar, ulterior, viceprimar. 

Mai puteţi citi pe acelaşi subiect:

Darius Vâlcov, acuzat de DNA de fapte grave de corupţie

FOTO+VIDEO  Noul primar al municipiului Slatina, Minel Prina, a depus jurământul

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: